News

Câți bani cheltuie românii pentru destinații exotice în pragul sărbătorilor de iarnă! Maldive și Zanzibar au înlocuit Maramureș și Bucovina

Câți bani cheltuie românii pentru destinații exotice în pragul sărbătorilor de iarnă și cum au ajuns Maldive sau Zanzibar în topul preferințelor. Între timp, Maramureș și Bucovina au pierdut teren evident
12.11.2021 | 18:40
Cati bani cheltuie romanii pentru destinatii exotice in pragul sarbatorilor de iarna Maldive si Zanzibar au inlocuit Maramures si Bucovina
Câți bani cheltuie românii pentru destinațiile exotice în care vor să meargă în pragul sărbătorilor de iarnă! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Românii au prins gustul destinațiilor exotice și au descoperit că sărbătorile de iarnă pot fi făcute la mii de kilometri depărtare, pe plaje superbe și la temperaturi ridicate. Astfel, cârnații, caltaboșul și sarmalele au fost înlocuite din mers cu homari, creveți și alte fructe de mare.

Și dacă în trecut nu era Crăciun sau Revelion fără o țuică zdravănă sau un vin de buturugă păstrat de vreun bunic sau unchi mai fără pofte, 2021 propune o serie de licori nu tocmai tradițional românești. Aperol, Campari Orange, berea și chiar vinurile locale sunt căutate de români atunci când merg în călătorii îndepărtate.

ADVERTISEMENT

Câți bani cheltuie românii pentru destinații exotice în pragul sărbătorilor!

Culmea, nici măcar pandemia de coronavirus nu i-a speriat pe români să plece în zări îndepărtate. A făcut-o în primul an, în iarna lui 2019, atunci când am fost sfătuiți să petrecem sărbătorile în propriile case. Anul trecut, situația s-a schimbat serios și agențiile de turism au avut cereri diverse.

Astfel, în Maldive s-a zburat și de două ori pe săptămână, avioanele fiind de fiecare dată pline. O altă destinație aparte a fost Zanzibarul și aici ajungând câteva mii de români.

ADVERTISEMENT

Antilele Olandeze, Cuba, Mexic, Capul Verde, Egipt, Caraibele sau destinații din Golful Arabiei, precum Dubai și Abu Dhabi reprezintă țintele pentru acest an de Crăciun și Revelion.

Și reprezentanții agențiilor de turism și-au suflecat mânecile. Oamenii spun că se așteaptă la un număr cel puțin la fel de mare ca cel de anul trecut. Mai ales că situația sanitară este una mai gravă la noi decât în țara de destinație.

ADVERTISEMENT

Cum s-au redeschis turismului destinațiile exotice

Așa cum FANATIK a anunțat AICI mai multe țări din întreaga lume care trăiesc din turism au luat decizia să-și relaxeze restricțiile impuse din cauza pandemiei de COVID-19.

Astfel, turiștii străini vaccinați, vor avea posibilitatea să călătorească spre destinații precum Barbados, Cambodgia, Cuba sau Thailanda încă din această lună. Toate aceste state au decis ca persoanele imunizate să nu treacă prin carantină și să se poată bucura de concediu.

ADVERTISEMENT

Adică, mai pe înțelesul autorităților noastre, turiștii își vor consuma banii în țările de destinație. Bani mulți, bani frumoși aduși în schimbul unor sejururi de poveste.

Ca fapt divers, în Thailanda sunt așteptați să intre câteva milioane de turiști în următorul an. Și nu aceasta este statistica impresionantă, ci suma de 30 de miliarde de dolari pe care autoritățile locale preconizează că oamenii o vor cheltui aici. De remarcat că țara a avut frontierele închise pentru 18 luni de zile.

Cât costă un sejur în destinații exotice

Agențiile de turism din România se laudă cu oferte pentru toate buzunarele chiar și în iarnă. Cu toate acestea, o mie de euro pare a fi prețul standard de la care se pleacă. Și de suma aceasta trebuie să știți că nu ajungeți tocmai departe. Sau, cel puțin, nu în peisaje de screensaver.

„Pentru 7 nopți de cazare, hotel ultra all inclusive, masă festivă de Revelion, bilet de avion cu taxe incluse, discutăm despre o mie de euro, în Egipt sau Turcia. Distanța crește și prețul.

De exemplu, în Maldive, cam trei mii de euro , dar e posibil să se ajungă și mai sus pentru noaptea dintre ani. 

Pachetele sunt flexibile, adică pot fi anulate fără costuri foarte mari într-o marjă de timp acceptabilă și de hotel”, a spus Alina Morea pentru FANATIK, reprezentanta unei agenții cu sediul în București

Maldive și Zanzibar au înlocuit Maramureș și Bucovina

Restricțiile din țară și nesiguranța i-au speriat pe români. Oamenii sunt nemulțumiți de măsurile luate de autorități și nu înțeleg cum scad cazurile de la o zi la alta, în condițiile în care până de curând bifam record negativ după record negativ. Și, în mod evident, se tem să nu crească incidența în pragul sărbătorilor.

Cei care vor să petreacă spun că au fost de acord să dea o primă tranșă, dar nimic nu le poate garanta distracția. Hotelurile, pensiunile și vilele se pregătesc pentru sărbătorile de iarnă, dar proprietarii ridică și ei din umeri.

Nimeni nu știe dacă nevaccinații vor avea avea voie să vină și nici dacă se vor putea organiza petreceri ca altădată. Maramureș și Bucovina erau în topul preferințelor. „Am mai zis lucrul acesta, în țară legea era făcută de înțelegerea directă între proprietar și turist. 

Acum, e dificil și pentru omul ăla care oferă. De exemplu, Maramureș sau Bucovina, cele două zone despre care m-ați întrebat, aici discutăm despre un pachet întreg.

Mese festive, tăiat de porc, colindători și toate cele. Ce să facă acum un proprietar care deține o asemenea afacere? Pe unde să o apuce? Ce să ofere, cât să dea înapoi? Taie porcul, nu taie porcul, il cumpără, nu-l cumpără?”, a mai zis Alina Morea.

ADVERTISEMENT