News

Bani pentru urmașii militarilor decedați în misiuni. Legea, promulgată de președintele Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea prin care urmașii militarilor decedați în misiuni primesc, lunar, bani de la stat. Plata se asigură din bugetul casei sectoriale de pensii.
26.11.2021 | 14:55
Bani pentru urmasii militarilor decedati in misiuni Legea promulgata de presedintele Iohannis
ADVERTISEMENT

Administrația Prezidențială a anunțat, vineri, că președintele Klaus Iohannis a promulgat mai multe legi importante.

Printre acestea se numără și actul normativ care prevede ca urmașii militarilor decedați ca urmare a participării la diferite misiuni să primească o ”indemnizaţie lunară egală cu câştigul salarial mediu brut”.

ADVERTISEMENT

Prin această lege se elimină prevederea care impunea condiția ca aceștia să realizeze venituri lunare mai mici de 50% din câștigul salarial mediu brut.

Klaus Iohannis a promulgat legea: bani acordați lunar pentru urmașii militarilor decedați în misiuni

Legea promulgată de Klaus Iohannis prevede eliminarea condiţiei acordării indemnizaţiei lunare urmașilor, copiilor şi soţului supravieţuitor ai militarilor căzuţi la datorie de realizarea unor venituri mai mici de 50% din câştigul salarial mediu brut.

ADVERTISEMENT

În comunicatul Administrației Prezidențiale se arată că actul normativ vizează modificarea Legii nr.168/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului participant la acţiuni militare, misiuni şi operaţii pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român şi acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia şi urmaşilor celui decedat.

”Urmaşii personalului decedat ca urmare a participării la acţiuni militare, misiuni şi operaţii beneficiază, la cerere, de (…) o indemnizaţie lunară egală cu câştigul salarial mediu brut”, se arată în textul legii, cel care elimină prevederea care impunea condiţia ca aceştia să realizeze venituri lunare mai mici de 50% din câştigul salarial mediu brut.

ADVERTISEMENT

Bani și pentru veteranii implicați în teatrele de operații

Legea semnată de președinte mai prevede ca acele persoane care au dobândit calitatea de ”Veterani din teatrele de operaţii” şi care nu sunt invalizi, răniți ori nu au dobândit afecţiuni fizice şi/sau psihice în urma participării la acţiuni militare, misiuni şi operaţii să beneficieze de indemnizaţia lunară, neimpozabilă, anunță Agerpres.

Suma pe care o vor primi aceste persoane este una în valoare de 1.000 lei. Banii se acordă și în cazul încetării raporturilor de muncă sau serviciu, nu numai la trecerea în rezervă sau retragere.

ADVERTISEMENT

”Plata drepturilor băneşti acordate în condiţiile acestei legi beneficiarilor unei pensii militare de stat se asigură din bugetul casei sectoriale de pensii în evidenţele căreia se află aceştia, mai prevede legea”, notează sursa citată.

Ce legi a mai promulgat Klaus Iohannis vineri

Iată lista completă a legilor pe care Klaus Iohannis le-a promulgat vineri, 26 noiembrie:

  • Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 122/2020 privind unele măsuri pentru asigurarea eficientizării procesului decizional al fondurilor externe nerambursabile destinate dezvoltării regionale în România (PL-x 507/08.09.2020);
  • Decret pentru promulgarea Legii privind instituirea zilei de 19 iulie – Ziua națională a înotului (PL-x 305/30.06.2021);
  • Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 138/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2020 privind aprobarea Programului de susținere a întreprinderilor mici şi mijlocii „IMM LEASING DE ECHIPAMENTE ŞI UTILAJE” (PL-x 576/30.09.2020);
  • Decret pentru numirea doamnei Andreea Nanu în calitate de membru în Consiliul de conducere al Institutului Cultural Român.
ADVERTISEMENT