Fotbal international

Banii arabilor nu pot cumpăra Europa! Visul Ligii Campionilor, NĂRUIT încă o dată pentru Man. City şi PSG!

Optimile Ligii Campionilor s-au încheiat cu o nouă mare surpriză. AS Monaco a eliminat Manchester City după o victorie cu 3-1, rezultatul după prima manşă fiind 3-5....
16.03.2017 | 13:45
Banii arabilor nu pot cumpara Europa Visul Ligii Campionilor NARUIT inca o data pentru Man City si PSG
ADVERTISEMENT

Optimile Ligii Campionilor s-au încheiat cu o nouă mare surpriză. AS Monaco a eliminat Manchester City după o victorie cu 3-1, rezultatul după prima manşă fiind 3-5.

Echipele şeicilor au fost eliminate “violent” din Europa. PSG a câştigat cu 4-0 prima manşă a meciului cu Barcelona, dar în retur catalanii au reuşit cea mai mare remontada din istoria Ligii, 6-1. City a fost şi ea victima unei eliminări surpriză, împotriva unei echipe care nu se compară ca investiţii, AS Monaco.

ADVERTISEMENT

Deşi Manchester City şi PSG sunt două dintre cele mai bogate echipe ale Europei, visul câştigării Ligii Campionilor rămâne departe de ambele formaţii, patronate de şeici.

Manchester City, preluată în 2008 de şeicul Mansour

Până în 2008, Manchester City a fost un club care se bătea mai mult pentru evitarea retrogradării din Premier League, decât pentru cupele europene. Situaţia s-a schimbat din sezonul 2008-2009 când clubul a fost preluat de şeicul Mansour din Emiratele Arabe Unite.

ADVERTISEMENT

Investiţiile au fost masive, iar în la finalul primului sezon sub conducerea şeicului, clubul a raportat pierderi de 100 de milioane de euro. Au fost aduşi fotbalişti importanţi precum: Robinho, Carlos Tevez, Yaya Toure sau Mario Balotelli.

Rezultatele nu au venit imediat, deşi City s-a transformat într-o candidată la titlu. Primul titlu în Premier League pentru City a venit la finalul sezonului 2011-2012, după un final de infarct. Toure şi Aguero au întors în prelungiri meciul din ultima etapă împotriva lui QPR, de la 1-2 la 3-2 şi City a câştigat in extremis campionatul.

ADVERTISEMENT

Sub conducerea şeicului Mansour, City a câştigat până acum două titluri (2012, 2014), o Cupă a Angliei (2011), două Cupe ale Ligii (2014, 2016) şi o Supercupă (2012). În Liga Campionilor, cea mai mare performanţă a fost obţinută în 2016 când City a ajuns în semifinale, fiind eliminată de Real Madrid.

PSG, preluată de Qatar Sports Investments

PSG a avut perioade dificile în ultimul deceniu, până să fie preluată de Qatar Sports Investments. Parizienii nu se apropiau de lupta la titlu şi erau o echipă mediocră în Ligue 1.

ADVERTISEMENT

Totul s-a schimbat în 2011 când a fost preluată de Qatar Sports Investments. PSG s-a transformat într-una dintre forţele continentului.

Au fost făcute transferuri pe bani grei şi au fost aduse nume mari pe Parc des Princes: Zlatan Ibrahimovic, Marco Verrati, Salvatore Sirigu, Thiago Silva, Edinson Cavani, Angel Di Maria.

PSG a încheiat pe locul doi primul sezon sub conducerea şeicului Nasser Al-Khelaifi. Montpellier a câştigat titlul în 2012, însă a urmat apoi dominaţia parizienilor care au luat 4 titluri la rând: 2013, 2014, 2015, 2016.

Visul qatarezilor este Liga Campionilor, dar PSG nu a reuşit să treacă până acum de sferturile de finală.


ADVERTISEMENT