News

Banii din pensiile speciale rămân la Parlament. Casa Poporului intră în reparații

23.02.2021 | 18:47
Banii din pensiile speciale raman la Parlament Casa Poporului intra in reparatii
Palatul Parlamentului, o clădire foarte costisitoare/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Prin eliminarea speciilor ale parlamentarilor se va face o economie de peste 50 de milioane de lei în anul 2021, însă această o sumă apropiată este necesară doar pentru reparațiile care trebuie să se facă în acest an la Palatul Parlamentului.

Parlamentul este o instituție costisitoare nu doar din perspectiva salariilor și indemnizațiilor care trebuie plătite din bugetul celor două Camere, ci și din cauza cheltuielilor enorme pe care le presupune întreținerea și reparațiile Casei Poporului.

ADVERTISEMENT

Echivalentul a circa 80% din fondurile prevăzute pentru indemnizația foștilor parlamentari vor fi cheltuiți în 2021 pentru vastul program de reparații ale uriașei clădiri.

Reparațiile la Parlament costă 40 de milioane

În proiectele de buget ale Camerei Deputaților și Senatului  pe anul în curs au fost prevăzute și sumele pentru pensiile speciale întrucât legea prin care acestea au fost abrogate a fost adoptată ulterior. Este vorba de 36.175.000 de lei la Cameră dintre care 35.775.000 lei sunt pentru indemnizațiile de vârstă ale foștilor parlamentari, la care se adaugă pensiile speciale ale foștilor funcționari parlamentari, care vor rămâne în continuare în plată. La Senat, suma economisită din pensiile speciale este 18.200.000 lei.

ADVERTISEMENT

Teoretic, sumele ar trebui scoase din forma finală a bugetelor Camerelor, însă dacă un fost parlamentar va da în judecată Parlamentul și va sesiza Curtea Constituțională în timpul procesului, există posibilitatea ca Legislativul să rămână fără bani în cazul în care CCR ar declara neconstituțională eliminarea indemnizațiilor.

Indiferent de deznodământ, Camera Deputaților, care administrează întregul Palat al Parlamentului, trebuie să cheltuiască sume enorme pentru reparația clădirii, în afară de cele curente de întreținere. Este vorba de aproape 10 milioane de euro doar pentru acest an.

ADVERTISEMENT

Reparațiile preconizate sunt prezentate mai detaliat în memorandumul care a însoțit proiectul de buget al Camerei, proiect ce a fost prezentat Biroului Permanent. Astfel, 21.041.000 lei au fost alocați  pentru activele fixe urmând să fi utilizați pentru „lucrări de refacere a Pasajului subteran, retehnologizare ascensoare, achiziționarea  de calculatoare pentru birourile parlamentare din teritoriu”.

Alți 21.472.000 lei vor fi folosiți „pentru reparații capitale aferente activelor fixe (retehnologizare stație hidrofor, refacere terase circulabile corpurile A3-F-G și lucrări refacere și protejare fațada din piatră naturală corp A3 din Palatul Parlamentului ș.a.)

ADVERTISEMENT

Acești bani sunt în plus față de fondurile pentru „Bunuri și servicii”, necesare întreținerii și funcționării sediului Camerei Deputaților care vor ajunge la 74.194.000 lei. Reparațiile la Palatului Parlamentului sunt o problemă constantă, proporțiile enorme ale clădirii impunând alocarea de sume consistente pentru reparații în fiecare an.

Aceste cheltuieli vor fi compensate doar parțial prin veniturile proprii ale Camerei care, pentru anul în curs, sunt estimate la 9.500.000 lei. Acestor bani li se adaugă suma de  10.955.000 lei care au rămas necheltuiți de anul trecut, unul dintre motive fiind și reducerea unor cheltuieli din cauza pandemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT