News

Banii din taxa pe viciu ajung la bugetul altui minister. În joc sunt aproape două miliarde de lei

Banii colectați de către stat sub forma „taxei pe viciu” ar putea intra direct în bugetul Ministerului Sănătății, caz în care fondurile acestui minister se vor suplimenta cu câteva miliarde de lei anual.
27.10.2021 | 18:41
Banii din taxa pe viciu ajung la bugetul altui minister In joc sunt aproape doua miliarde de lei
Fumătorii contribuie substanțial la bugetul Sănătății/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un proiect de lege inițiat de un grup de parlamentari USR prevede ca fondurile obținute prin taxarea suplimentară a tutunului, băuturilor alcoolice spirtoase și jocurilor de noroc, cunoscută drept „taxa pe viciu”, să intre direct în bugetul Ministerului Sănătății.

Din 2018 încoace, această taxă ajungea la Ministerul Finanțelor Publice care apoi o distribuia în funcție de bunul său plac, nefiind garantat faptul că banii vor fi redirecționați către domeniul sănătății.

ADVERTISEMENT

În cazul în care legea va fi adoptată, miliarde de lei vor intra anual în bugetul Ministerului Sănătății, fără ca Ministerul Finanțelor să mai aibă un cuvânt de spus în ce privește repartiția acestor bani.

Unde vor merge banii din „taxa pe viciu”

Cu o alocare de sub 6% din PIB, la jumătatea mediei UE, sistemul public de sănătate din România este subfinanţat, iar rezultatele sunt dramatice. Infrastructura de sănătate este inadecvată, cu clădiri vechi, pe alocuri insalubre, cu circuite improprii, cu autorizaţii de funcţionare temporare şi planuri de conformare perpetue; dotare precară, personal insuficient, materiale sanitare puţine şi de slabă calitate. Mai mult, finanţarea este din surse multiple, impredictibile, veniturile proprii ale ministerului sănătăţii fiind o proporţie prea mică din ansamblul bugetului”, se spune în expunerea de motive a proiectului.

ADVERTISEMENT

Astfel, banii din „taxa pe viciu” vor fi utilizați pentru finanțarea programelor naționale de sănătate, achiziționarea de echipamente şi aparatură medicală pentru dotarea spitalelor, reabilitarea infrastructurii unor spitale, cheltuieli de capital aferente unor obiective de investiţii, rezerva Ministerului Sănătăţii pentru situaţii speciale, majorări de capital social pentru societăţi aflate sub autoritatea ministerului şi la care statul este acţionar majoritar.

Proiectul constă, în esență, în abrogarea articolului 56 din OUG 114/2018 care, la rândul său, abroga, prevederile unor articole ale Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății care reglementau colectarea „taxei pe viciu” la bugetul Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT

În scopul combaterii consumului excesiv de produse din tutun și băuturi alcoolice, altele decât vinul și berea, prevăzute în prezenta lege, precum și pentru finanțarea cheltuielilor de sănătate, se instituie unele contribuții ce se constituie ca venituri proprii ale Ministerului Sănătății”, prevedea articolul 367 al Legii 95/2006.

Controversata OUG 114 adoptată de către guvernul Dăncilă era menită să obțină mai mulți bani la buget pentru a face față cheltuielilor statului. Ulterior, ordonanța a fost substanțial modificată de către guvernul Orban, însă nu s-a revenit asupra deciziei prin care „taxa de viciu” era colectată de către Ministerul Finanțelor Publice.

ADVERTISEMENT

Teoretic, Ministerul Finanțelor nu mai era obligat să aloce banii automat domeniului sănătății deși taxa în acest scop a fost impusă. Banii puteau fi direcționați către alte sectoare, în funcție de prioritățile stabilite de către Guvern.

Statul, dependent de banii luați de la fumători

Sumele aflate în joc nu sunt mici, accizele la tutun, băuturi alcoolice și jocuri de noroc reprezentând peste 17 miliarde de lei în anul 2020, potrivit unor date publicate de către cursdeguvernare.ro. Din această sumă, taxa pe viciu reprezintă 12%, ceea ce ar face ca Ministerul Sănătății să încaseze direct, fără să mai stea cu mâna întinsă la ministrul de Finanțe, aproape 2 miliarde de lei anual.

Potrivit aceleiași publicații, accizele impuse alcoolului, tutunul și jocurilor de noroc au reprezentat în 2020 circa 5,2% din totalul încasărilor bugetare. Cea mai mare parte a poverii fiscale impuse de către stat este suportată de către fumători, în  proporție de peste 80%.

Astfel că cei 12% din totalul accizelor care vor intra direct în bugetul Ministerului Sănătății vor face ca acest sector să fie mai puțin dependent de alocările bugetare sau prin rectificările din timpul fiecărui an.

ADVERTISEMENT