Fotbal intern

Banii lui Cornel Dinu. Cine i-a tăiat salariul la Dinamo. Război cu Elisabeta Lipă și Monica Iagăr. Dar și cu… „revoluționarii ăia din orașe unde nu s-a tras nici cu praștia în ’89!” Exclusiv

02.04.2020 | 20:26
Banii lui Cornel Dinu Cine ia taiat salariul la Dinamo Razboi cu Elisabeta Lipa si Monica Iagar Dar si cu revolutionarii aia din orase unde nu sa tras nici cu prastia in 89 Exclusiv
Cornel Dinu își pune periodic în cap foștii coechipieri și jucători readucând în prim-plan povestea mituirii arbitrilor de către Dinamo în 1983-1984, când echipa s-a calificat în semifinalele Cupei Campionilor
ADVERTISEMENT

Cornel Dinu nu mai are nevoie de nicio prezentare. De nicio argumentare a statutului de legendă, fără ghilimele, a lui Dinamo. O galerie de onoare care se rărește, din păcate, pe zi ce trece…

Banii lui Cornel Dinu. Cine i-a tăiat salariul la Dinamo. Război cu Elisabeta Lipă și Monica Iagăr. Dar și cu… „revoluționarii ăia din orașe unde nu s-a tras nici cu praștia în ’89!”

Pandemia de coronavirus Covit-19 ne-a aruncat în cea mai neagră perioadă de la Al Doilea Război Mondial încoace. Nu numai fotbalul, ci tot sportul și-a suspendat activitatea și sunt probleme uriașe pentru a se găsi cele mai corecte modalități de plată a sportivilor de peste tot, nu numai în România.

ADVERTISEMENT

În condițiile acestui veritabil „Al Treilea Război Mondial”, FANATIK l-a întrebat pe Cornel Dinu care este situația sa contractuală, financiară legat de Dinamo, dacă reducerea salariilor îl afectează.  Și în condițiile în care președintele Florin Prunea și directorul sportiv Ionel Dănciulescu au contractele suspendate. Răspunsurile, în stilul bine-cunoscut al lui „Mister”, în interviul în exclusivitate care urmează.

Mister, în acest moment mai sunteți „prins” în schema administrativă a lui Dinamo? Mai sunteți angajat al clubului, mai luați vreun ban de la Negoiță?

ADVERTISEMENT

– Nu mai iau nimic din 2013, de când a venit domnul Anghelache. Eu eram atunci în funcția de administrator delegat. Aveam un salariu, care era din 2003, de 5.000 de euro pe lună… transformați în dolari, ca să fie mai puțini, de Albu, prin 2011…

…Și în momentul ăla, când domnul Anghelache a făcut reduceri masive ca să-i fie pe plac domnului Negoiță, ca de la unchi la nepot, a zis „Da’ banii ăștia cine-i ia? Cornel? Eeee, păi sunt bani mulți, ce, îl plătim pentru ce-a fost?”, „Păi vine aici, vorbim, ne sfătuim, are experiență…”, „Lasă, mă, că sunt eu acum, nu mai e nevoie de Cornel…”. Și-a tăiat tot.

ADVERTISEMENT

Pentru acțiunile pe care le aveți la Dinamo, cât sunt ele, 0,04 la sută, nu primiți cotă din dividende?

– Nu, păi de unde dividende la Dinamo? Nu există dividende la Negoiță. Cum să arate că Dinamo e o societate, o afacere profitabilă?

ADVERTISEMENT

„N-are Dinamo bani să mă plătească după ce am făcut eu pentru club!”

Și fără bani de la Dinamo, vă rămâne pensia… Trebuie să aveți o pensie consistentă după atâția ani în Ministerul de Interne…

– Nu, nu este consistentă… Pensia mea nu este dintre cele nesimțite. Eu am ieșit pe vechiul sistem de pensionare, în 2003, cu 5.000 de lei, și acum  pensia mea a ajuns la 6.200 de lei… Îți trimit talonul dacă vrei…

Eu am a avut 40 de ani la Dinamo… și funcții de conducere… Și doamna Lipă, și doamna Iagăr care au stat trei, patru ani președinte la Dinamo, au ieșit la pensie cu 12.000 de lei. Și n-au nici jumătate din anii mei în Ministerul de Interne. Dreptate mioritică…

Asta-i o țară, un stat care nu-și servește locuitorii… este o țară, un stat care fură de la locuitori. Era mai drept pe timpul lui Ceaușescu, într-un fel, că se plătea după contribuții, munceai, dădeai și primeai.

Eu am pensia de stat 6.200 și mai iau 1.100 de lei pensie de la federație, pentru titlul de „Maestru emerit al sportului”, ce a hotărât Mircea Sandu, prin 2007 cred, să ne dea foștilor jucători cu activitate îndelungată la echipa națională, cum dă MTS-ul olimpicilor medaliați.

Păi de unde diferența asta așa mare față de doamnele amintite?

– Doamnele astea care au fost după mine au ieșit la pensie după salariul cel mai mare din Ministerul de Interne după 2010, eu am ieșit după salariul din anii 2000, era cam 6.000.

De vreo opt ani de zile se luptă sindicatul pe la uși închise ca să beneficiem toți, și noi, ăștia mai bătrâni, de toate măririle de salarii, să ne raportăm la cel mai mare salariu, să se facă o uniformizare a pensiilor.

Și mai e ceva. Pensia vine în raport cu cât ai contribuit. Păi într-un fel ai contribuit când era salariul 6.000 și altfel când era 12.000, mie mi-ai raportat pensia la salariu de atunci, din 2000, dar eu trăiesc acum, în 2020.

Și mai este încă altceva ce n-au luat în calcul, că n-au acte, că au ars, au dispărut, le-a mâncat pisica… Noi, ca fotbaliști, premierile pe care le aveam, de la indemnizația de efort la primele de joc, erau impozabile. Nimeni nu le-a mai luat în calcul.

Și premierile de la echipa națională erau cu impozit. Am primit 10.000 de dolari că am învins Țara Galilor, îmi amintesc, 600 de dolari i-au oprit ei impozit.

Cât am jucat la Dinamo, 17 ani, actele astea cu premieri și indemnizații sportive, peste salariu, nu s-au mai găsit, erau depozitate cu grijă, într-un subsol și au dispărut. O minciună ordinară! Că noi plăteam mai mult impozit decât cel luat din salariu și asta nu s-a luat în calcul.

Asta-i țara: Dinu a fost 40 de ani la Dinamo și are pensie 6.200 de lei, Lipă și Iagăr au fost mai puțin de jumătate din anii ăștia, Iagăr dacă a fost cinci ani președintă, și au 12.000 de lei pensie. Unde-i dreptatea? Oricum, n-are Dinamo bani să mă plătească după ce am făcut eu pentru club!

Deci la 22-24 de ani termină Academia și după 20-22 de ani ies la pensie din Ministerul de Interne și le dai voie să se reangajează pe colo, pe colo. Și ies la pensie mai mare decât a mea. De-aici pleacă demența totală și mizeria acestui neam.

Cum să-i dai acum unui procuror 12.000 de euro, euro, nu lei, pe lună?! Ăsta-i clientelism politic, în defavoarea existenței normale a poporului.

Lipă a stat 20 de ani în Ministerul de Interne, jumătate cât mine. Iar pe Iagăr am angajat-o eu în 1998 și am făcut-o căpitan că m-a rugat concubinul ei, Costel Cernat. Lipă a fost președintă de prin 2009 până în 2013 și apoi Iagăr până în 2015.

„Ceaușescu mi-a blocat încadrarea în statutul de «Luptător în Revoluție cu merite deosebite», recunoscută prin hotărâre judecătorească încă din 2015. Ironia sorții în noaptea minții!”

Oricum, Mister, pensia de stat plus pensia de la FRF sunt o sumă la care majoritatea românilor nici ca salariu nu visează…

– Ca să-ți spun totul, mai iau indemnizația de revoluționar, 1.200 de lei… Eeee, și-aici este o altă poveste… Am cerut să mă treacă la „Luptător în Revoluție cu merite deosebite” că era să mor de vreo trei ori în decembrie 89, mi-a trecut glonțul pe la ureche la propriu.

Am câștigat procesul, am câștigat tot, dar acum domnul Iohannis și domnul Câțu au blocat chestia asta, că n-ar avea bani de unde să dea din urmă și au găsit că a făcut unu’ reclamație la Procuratură că nu e în regulă cu unii care au fost trecuți din condei cu merite deosebite și iau 2.000 de lei pe lună.

Și mulți primesc banii ăștia… cum să-ți explic?… Primește domnul Ciolacu 2.000, pentru că a fost revoluționar cu merite deosebite la Buzău, unde nu s-a tras nici cu arcul, sau domnul Marinescu, luptător cu merite excepționale la Pitești, unde nu s-a tras nici cu praștia…

Ce să mai vorbim de dreptate în țara asta… cu alde Iohannis sau Băsescu puși președinți… așa cum am mai spus-o și-o s-o mai spun, țară de peșcheș, hatâr și bacșiș…

Eu, Mironov și puștiul ăla care a stat atunci în spatele lui Iliescu, Mihai Ispas, avem hotărâre de recunoaștere din 2015, hotărâre judecătorească, dar s-a blocat procesul la Procuratură cu peste 300 de nume aprobate de Iohannis la „merite speciale” în decembrie, după 30 de ani!, și reclamate de unu’ pe care îl cheamă… Ceaușescu!

Păi cum să fie 20-30 de mii de revoluționari? Dacă au fost adevărați o mie… Au făcut escrocii afacere și din asta, ăia ai lui Bebe și Meșter care vindeau certificate.

Și noi suntem acuma blocați, că trebuia să ne dea banii din urmă, din 2015, dar a reclamat Ceaușescu la Procuratură! Tu înțelegi?! A reclamat Ceaușescu că sunt prea mulți revoluționari în falș! Ironia sorții în noaptea minții!

  • „Nu cred că se va mai reveni vreodată la ce a fost în fotbal. Lumea a luat-o razna complet, nu va mai fi niciodată cum a fost înainte de războiul asta de acum”
  • „Eu am fost angajat în Ministerul de Interne din 1965, de la Târgoviște, angajat civil, așa era atunci… Și dup-aia m-a angajat Dinamo, și pe mine, și pe Mopsu în 1966, și dup-aia ne-au dat câte un grad pe an până prin 1970, eram locotenenți majori. În fiecare an ne dădeau grad la «excepțional», jucam bine, câștigam campionate, cupe și eram interpretați cu rezultate foarte bune, fotbalistice, și era de ajuns”
  • „Ce să mai vorbim de dreptate în țara asta… cu alde Iohannis sau Băsescu puși președinți… așa cum am mai spus-o și-o s-o mai spun, țară de peșcheș, hatâr și bacșiș…
  • 6.200 de lei pensie de stat, ca fost ofițer în MAI, are Cornel Dinu
  • 1.100 de lei primește Cornel Dinu rentă viageră de la FRF pentru titlul de „Maestru emerit al sportului” și activitatea de jucător la echipa națională
  • 1.200 de lei primește Cornel Dinu ca indemnizație de „Luptător în Revoluție”
  • 8.500 de lei este venitul lunar al lui Cornel Dinu, niciun leu dintre aceștia de la Dinamo
ADVERTISEMENT