Hotnews

Barack Obama, avertisment pentru Rusia: “Exista posibilitatea sa trimitem arme letale in Ucraina”

Presedintele american Barack Obama si cancelarul german Angela Merkel au sustinut o conferinta de presa la Washington, unde au vorbit despre problema conflictului dintre Rusia si Ucraina, dar si...
Autor: Ionuţ Cataramă | 10.02.2015 | 10:32
Barack Obama, avertisment pentru Rusia:
epa04129212 (FILE) A file picture dated 18 June 2012 shows US President Barack Obama (R) shaking hands with Russian President Vladimir Putin (L) during their meeting prior G20 summit in Los Cabos, Mexico. More than 95 per cent of Crimeans voted for the Ukrainian region's accession to Russia in a controversial referendum on 16 March, according to preliminary results. The White House on 16 March 2014 said that President Obama told his Russian counterpart that the US would not recognize the Crimean vote as it violated the Ukrainian constitution. Furthermore, the US were 'prepared to impose additional costs on Russia for its actions.' EPA/ALEXEI NIKOLSKY/RIA NOVOSTI/KREMLIN POOL *** Local Caption *** 50394581

Presedintele american Barack Obama si cancelarul german Angela Merkel au sustinut o conferinta de presa la Washington, unde au vorbit despre problema conflictului dintre Rusia si Ucraina, dar si despre lupta contra teroristilor din Statului Islamic.

Barack Obama si-a inceput discursul cu un avertisment la adresa Rusiei, care va continua sa fie sanctionata de Europa si Statele Unite, daca nu inceteaza conflictul din estul Ucrainei.
“Este clar ca separatistii au incalcat toate angajamentele pe care si le-au luat in Tratatul de la Minsk. Rusia a trimis mai multe arme, tancuri si artilerie in estul Ucrainei. Agresiunile Rusiei nu au facut decat sa intareasca unitatea Europei si a Statelor Unite”, a punctat presedintele american.

El a mai adaugat ca “istoria ne-a invatat ca nu putem sta indiferenti si sa permitem ca granitele Europei sa fie trasate cu praf de pulbere”.

Barack Obama sustine ca Rusia trebuie sa fie in continuare sanctionata pentru conflictul cu Ucraina: “Daca Rusia continua ca pana acum, va ramane complet izolata, atat politic, cat si economic”.

Obama a vorbit si despre razboiul contra teroristilor din Statul Islamic si a subliniat importanta inaspririi controalelor la punctele-cheie de trecere a granitei catre Siria, dinspre Turcia. El a mai adaugat ca Germania este un partener de nadejde al Statelor Unite in lupta contra terorismului.

Intrebat daca SUA ia in calcul interventia cu arme letale in conflictul de la granitele Ucrainei, Barack Obama a recunoscut ca exista aceasta optiune: “Este adevarat ca, dacă diplomatia va esua, eu am cerut echipei mele sa evalueze toate variantele. Posibilitatea de a oferi armament defensiv letal este una dintre variantele analizate. Exista posibilitatea sa trimitem in Ucraina arme letale si asta nu pentru ca Ucraina sa invinga armata rusa, ci pentru ca ei sa poata face fata agresiunilor separatistilor. Dar, deocamdata, nu a fost luata nicio decizie”, a spus presedintele american.”Din nefericire, cred ca Rusia a luat o decizie strategica proasta pentru ei, pentru Europa si pentru intreaga lume. Pur si simplu nu ii putem face sa se razgandeasca. Va trebui sa le aratam ca suntem uniti in a impune sanctiuni pentru aceste agresiuni”, a mai adaugat Obama.

La randul ei, cancelarul german Angela Merkel a declarat ca, alaturi de presedintele francez Fracois Hollande, a decis sa mai faca o incercare de stabilire a unui acord de pace in Ucraina, cu Rusia.
“Nu as fi impacata cu mine insami daca nu as face aceasta ultima incercare. Rusia a incalcat integritatea teritoriala de doua ori: o data prin anexarea Crimeei, a doua oara prin violentele din estul Ucrainei. Vom continua sa cautam o solutie diplomatica, desi au existat multe impasuri. Nu cred ca solutia la acest conflict este de natura militara, insa intai trebuie sa ne punem toate eforturile in a gasi o solutie diplomatica”, a spus Angela Merkel.

Sursă: www.stirileprotv.ro

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!