ADVERTISEMENT
Carousel hot news

Barack Obama critică dur Rusia, privind atitudinea militară agresivă

Preşedintele SUA, Barack Obama, a denunţat vineri, în faţa liderilor a cinci state nordice, prezenţa militară "agresivă" a Rusiei în regiunea Mării Baltice, chemând Moscova să-şi respecte...
Autor: Ionuţ Cataramă | 13.05.2016 | 21:48
Barack Obama critică dur Rusia, privind atitudinea militară agresivă

Preşedintele SUA, Barack Obama, a denunţat vineri, în faţa liderilor a cinci state nordice, prezenţa militară “agresivă” a Rusiei în regiunea Mării Baltice, chemând Moscova să-şi respecte obligaţiile internaţionale, relatează AFP.

ADVERTISEMENT

‘Suntem uniţi în îngrijorarea noastră în ceea ce priveşte prezenţa şi atitudinea militară agresivă a Rusiei în regiunea Baltică/nordică’, a declarat Barack Obama, la finalul unei întrevederi, la Casa Albă, cu liderii Finlandei, Norvegiei, Suediei, Danemarcei şi Islandei.

‘Vom menţine un dialog continuu cu Rusia (…) dar vrem şi să ne asigurăm că suntem pregătiţi şi că suntem puternici’, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

În mai multe rânduri în ultimele săptămâni, avioane ruse au trecut prin apropierea avioanelor militare americane în Marea Baltică, pe fondul tensiunilor recurente între cei doi foşti doi duşmani în Războiul Rece.

Într-o declaraţie comună, SUA şi cele cinci ţări nordice au denunţat ‘prezenţa militară crescută’ a Rusiei în această regiune şi au condamnat ‘provocările’ Moscovei.

ADVERTISEMENT

Cele şase ţări şi-au afirmat determinarea în a susţine Ucraina în contextul activităţilor ‘destabilizatoare’ ale Moscovei. ‘Sancţiunile împotriva Rusiei (…) nu pot fi ridicate atât timp cât nu va respecta deplin acordurile de la Minsk’, au afirmat acestea.

SUA şi ţările nordice subliniază de altfel că NATO joacă un rol central în securitatea Europei şi insistă pe rolul jucat de Suedia şi Finlanda, care nu fac parte din Alianţă. De asemenea, ele afirmă că susţin cu fermitate o cooperare mai strânsă între NATO şi UE.

ADVERTISEMENT

În plus, în declaraţia comună adoptată cu acest prilej, SUA şi cele cinci ţări nordice fac apel la Rusia să se asigure că manevrele sale militare sunt în conformitate cu obligaţiile internaţionale.

Sursă: www.realitatea.net

Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!