CALCULE / Cum prindem barajul: Armenia, Belgia şi Cipru ne pot salva!

Pentru prima dată în istoria echipei naţionale, microbiştii valahi vor fi cu ochii mai puţin pe meciurile „tricolorilor” şi mai mult pe alte partide din grupă, ba chiar şi din alte grupe,...
10.10.2013 | 23:12
CALCULE  Cum prindem barajul Armenia Belgia si Cipru ne pot salva

Pentru prima dată în istoria echipei naţionale, microbiştii valahi vor fi cu ochii mai puţin pe meciurile „tricolorilor” şi mai mult pe alte partide din grupă, ba chiar şi din alte grupe, dat fiind că de acestea depind şansele României de a prinde un loc la Mondiale. Ciudata situaţie se va produce de două ori în decurs de patru zile.

Vineri, ţinem mai mult cu Olanda (la meciul cu Ungaria) decît cu România (care va juca în Andorra), pentru simplul motiv că deplasarea din Pirinei este o simplă formalitate. Dacă nu batem în Andorra, nu merităm să mergem nici la Cupa Oraşelor Tîrguri, darmite la Cupa Mondială! Tot ce-i rugăm pe olandezi este să  nu piardă partida de la Amsterdam, iar dorinţa noastră are mari şanse să se realizeze. Greu de crezut că maghiarii vor bate Olanda în deplasare, în următorii 100 de ani, chiar şi în partide fără miză pentru batavi!

Marţi, vom ţine pumnii aceleiaşi Olande, sperînd ca echipa lui Van Gaal să nu piardă în Turcia. Ei, aici lucrurile se complică. Dacă vor fi cu calificarea pe masă (după o previzibilă victorie în Estonia), turcii au forţa de a învinge o Olandă care şi-a asigurat deja biletele pentru Brazilia. Evident că soarta naţionalei române va depinde mai mult de confruntarea de la Istanbul decît de partida România – Estonia, care în mod normal va avea o singură necunoscută: golaverajul.

Aşadar, în intervalul 11-15 octombrie ţinem cu Olanda! Dar mai strîngem pumnii şi altor naţionale europene, de care depinde şansa noastră de a prinde „dubla” de baraj. Olanda ne poate ajuta să ocupăm locul 2 în Grupa D, dar asta nu înseamnă că vom ajunge automat la barajul de calificare. Dintre cele 9 ocupante ale locului 2, în grupele preliminare, doar 8 vor juca „dublele” de baraj (cele patru învingătoare asigurîndu-şi calificarea la Mondialul brazilian). Echipa de pe locul 2 cu cea mai slabă linie de clasament va fi scoasă din joc, fără a mai ajunge la baraj.

Precizare: în clasamentul special al celor 9 echipe de pe locul 2, „zestrea” fiecăreia se calculează eliminînd rezultatele înregistrate în dubla confruntare cu formaţia de pe locul 6. Fiecare echipă va avea, aşadar, o linie de clasament bazată pe 8 meciuri, cele disputate contra ocupantelor 1, 3, 4 şi 5. În Grupa D, locul 6 a fost „confiscat” de Andorra, deci rezultatele obţinute contra echipei micuţului stat din Pirinei vor fi eliminate din clasamentul special.

Şi totuşi, disputele cu Andorra au importanţa lor, contînd în bătălia pentru puncte şi, mai ales, pentru golaveraj din Grupa D (dat fiind că, pînă acum, Andorra are zero puncte). Dacă, de exemplu, România şi Turcia vor încheia la egalitate de puncte, primul criteriu de departajare va fi golaverajul general, în care vor conta şi meciurile cu Andorra.

Dacă va învinge Estonia şi – indiferent de rezultatul cu Andorra – va ocupa locul 2, România va strânge 13 puncte în clasamentul special, cu un golveraj care pleacă de la actualul 9-12, la care se va adăuga rezultatul meciului cu Estonia. Important e ca în celelalte 8 grupe să existe un loc 2 cu o linie de clasament mai slabă decât a noastră. De exemplu, să strângă cel mult 12 puncte în clasamentul special.

Analiza celorlalte 8 grupe: de unde ne poate veni ajutorul

Să vedem care-i situaţia în celelalte 8 grupe, pentru a şti de unde poate veni pericolul de a rata prezenţa la baraj chiar dacă vom ocupa locul 2.

În Grupa A, dominată de Belgia, locul 2 va reveni, aproape sigur, Croaţiei. Aceasta are deja 11 puncte şi golaveraj +4 în clasamentul special (faţă de -3 România), plus două partide-cheie rămase de disputat: cu Belgia (acasă) şi cu Scoţia (în deplasare). O singură victorie i-ar aduce pe croaţi deasupra României, la golaveraj. Calculele sînt făcute în varianta, probabilă, că locul 6 va fi ocupat de Macedonia.

Grupa B este extrem de complicată. Pentru locul 2 se bat Bulgaria şi Danemarca. Balcanicii au un punct în plus, nordicii au un program mai uşor. În clasamentul special, Bulgaria poate strînge între 7 puncte (dacă pierde în Armenia şi cu Cehia) şi 13 puncte (dacă va cîştiga cele două partide). Golaverajul actual, 5-5, îmbunătăţit cu două victorii, ar duce Bulgaria peste România. În schimb, Danemarca (9 puncte în clasamentul special) nu are nicio şansă în disputa indirectă cu România, dat fiind că strînge cel mult 12 puncte, şi asta chiar dacă va cîştiga ultimele două partide, pe teren propriu: cu Italia şi cu Malta (ultima nu contează la „special”). Speranţele noastre se leagă mai ales de această grupă: fie să ocupe Danemarca locul 2, fie să nu cîştige Bulgaria ambele partide.

În Grupa C, dominată de Germania, locul 2 poate strînge între 12 puncte (Suedia şi Austria – dacă vor face egal în meciul direct, iar Suedia va pierde ultimul meci, acasă, cu Germania) şi 17 puncte (Suedia – dacă va cîştiga pe teren propriu atît cu Austria, cît şi cu Germania). Dacă Suedia bate vineri Austria, scandinavii fac 14 puncte şi îşi asigură locul la baraj.

În Grupa E, controlată de Elveţia, singura echipă care ne poate depăşi în clasamentul special este Islanda. Cu o condiţie însă: să-şi conserve locul 2, aflat acum la mare bătaie cu Slovenia şi cu Norvegia. Islandezii au strîns deja 13 puncte în clasamentul special, cu golaveraj pozitiv (14-13), iar o înfrîngere în Norvegia, în ultimul meci al grupei, ar da României şansa de a-i depăşi pe insulari la golaveraj. Dacă nu pierde la Oslo, Islanda e la baraj. Meciul de vineri, acasă, cu Cipru (ultima clasată), este important pentru păstrarea locului 2.

În Grupa F, Rusia pare să se fi impus în faţa Portugaliei, pentru calificarea directă. Graţie unui parcurs foarte bun, Portugalia a strîns deja 14 puncte în clasamentul special (cu Luxemburg pe ultimul loc, la final), astfel încît are asigurată prezenţa la baraj. Calculele sînt valabile şi dacă Rusia se va împiedica şi va coborî pe locul 2. E o grupă care, practic, nu ne interesează.

Grupa G, de asemenea, nu ne oferă nicio şansă: indiferent cine va ocupa locul 2, Bosnia sau Grecia, punctajul excelent al acestora (16 puncte, deja, în clasamentul special) le plasează mult deasupra României.

În Grupa H, situaţia este extrem de complicată. Patru echipe au şanse reale de a ocupa locul 2. Cum Anglia pare favorită, totuşi, la locul 1, Ucraina pare cel mai bine plasată pentru poziţia secundă. Cu 12 puncte şi golaveraj special de 10-4, ucrainenii au nevoie de o „remiză”, acasă, cu Polonia pentru a prinde barajul, depăşind zestrea României.

În Grupa I, Spania şi Franţa au acumulat punctaje graţie cărora ocupanta locului 2 va fi scutită de emoţiile ratării barajului. Nicio speranţă, pentru România, dinspre această grupă.

 

Clasament special

Loc      Echipa             Grupa  M         V         E          Π          Golav. Puncte

1          Grecia              G         7          5          1          1          8-4       16

2          Portugalia        F          7          4          2          1          14-7     14

3          Franţa              I           7          4          2          1          12-6     14

4          Islanda             E          7          4          1          2          14-13   13

5          Ucraina            H         7          3          3          1          10-4     12

6          Croaţia             A         6          3          2          1          8-4       11

7          Suedia             C         6          3          2          1          10-7     11

8          România          D         7          3          1          3          9-12     10

9          Bulgaria           B         6          1          4          1          5-5       7

 

Depindem de un front larg, din Caucaz în Islanda

Survolînd toate grupele şi clasamentul special, să tragem concluziile principale.

  • În meciurile de vineri, vom ţine pumnii cîtorva echipe din Europa: Olanda (să nu piardă, acasă, cu Ucraina), Armenia (să nu piardă acasă cu Bulgaria), Belgia (să cîştige în Croaţia), Cipru (să nu piardă în Islanda), Polonia (să bată în Ucraina) şi Anglia (să cîştige ultimele două partide, cu Muntenegru şi Polonia, ambele pe teren propriu).
  • Chiar şi una dintre aceste condiţii ar fi suficientă pentru ca România, dacă va ocupa locul 2 în Grupa D, să scape de emoţiile clasamentului special încă de vineri: bulgarii să nu cîştige în Armenia! Este varianta cea mai la îndemînă, dat fiind că Bulgaria are cea mai proastă linie de clasament, dintre cele cu şanse mari la locul 2.
  • Trei condiţii sînt vitale la meciurile de vineri:
  1. România să cîştige în Andora;
  2. Olanda să nu piardă acasă cu Ungaria;
  3. Armenia să nu piardă acasă cu Bulgaria.
  • Dacă toate cele trei condiţii se vor îndeplini, pentru marţi ar rămîne alte două condiţii, ultimele:
  1. România să cîştige acasă cu Estonia;
  2. Olanda să nu piardă în Turcia.

Aşadar, pentru ca România să prindă barajul de calificare, formula minimală este aceea de a fi îndeplinite cinci condiţii: trei vineri şi două marţi. Două condiţii depind de naţionala lui Piţurcă, două de Olanda şi una de Armenia.

Dacă o singură condiţie din cele cinci nu va fi îndeplinită, atunci situaţia României se va complica îngrozitor (implicînd multe alte condiţionări pentru meciurile de marţi) ori va fi compromisă definitiv.

 

Tabloul complet al meciurilor de vineri, de care poate depinde prezenţa României la baraj

Varianta ideală pentru România

  • Olanda – Ungaria 1, X
  • Croaţia – Belgia 2
  • Suedia – Austria X
  • Armenia – Bulgaria 1, X
  • Islanda – Cipru 2
  • Anglia – Muntenegru 1
  • Ucraina – Polonia 2

Varianta medie pentru România

  • Croaţia – Belgia X
  • Suedia – Austria 2
  • Islanda – Cipru X

Varianta proastă pentru România

  • Olanda – Ungaria 2
  • Croaţia – Belgia 1
  • Suedia – Austria 1
  • Armenia – Bulgaria 1, X
  • Islanda – Cipru 1
  • Anglia – Muntenegru X, 2
  • Ucraina – Polonia 1, X

 

Tags: