News

Barajul din România care a fost construit pe o falie. Directorul INFP: “Poate să fie o problemă”

Directorul științific al INFP, Mircea Radulian, vorbește despre barajul din România construit pe o falie tectonică. Seismologul avertizează că acest lucru poate fi o problemă.
15.02.2023 | 21:21
Barajul din Romania care a fost construit pe o falie Directorul INFP Poate sa fie o problema
Barajul cel mai înalt din România, construit pe o falie. Ce spune directorul INFP. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Luni, 13 februarie și marți, 14 februarie, România a fost zguduită de două seisme puternice de magnitudine peste 5 și aproape 6. Au fost cele mai puternice cutremure înregistrate în țara noastră în ultimii ani.

Barajul cel mai înalt din România, construit pe o falie. Ce spune directorul INFP

Cele două mișcări telurice semnificative ca intensitate au trezit mai multe îngrijorări în rândul populației și autorităților. Multe voci se întreabă dacă România se poate confrunta cu un seism major în viitorul apropiat.

ADVERTISEMENT

Specialiștii Institutului Național pentru Fizica Pământului au explicat faptul că, de regulă, zonele cele mai afectate de cutremure sunt cele situate pe faliile tectonice. Îngrijorător este faptul că, în România, în zona Carpaților, se găsește un baraj care este construit chiar deasupra unei astfel de falii.

”În Turcia, a fost bine pentru că localitățile mari nu au fost situate exact pe falie. Dacă ar fi fost chiar pe falie, chiar dacă erau clădirile bine făcute, nu ai ce să faci la o asemenea forță. Ar fi ceva de neimaginat și care se poate întâmpla în anumite situații”, a spus Mircea Radulian, director în cadrul INFP, la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Întrebat dacă în România sunt localități construite chiar pe falii, seismologul a spus: ”Avem, însă faliile sunt mult mai puțin periculoase. Un exemplu care nu e plăcut e că o falie tectonică trece chiar prin zona barajului Vidraru de pe Argeș. (…) Poate să fie o problemă. E o zonă seismică ce poate aduce cutremure peste 6 grade pe scara Richter”, a mai spus Mircea Radulian.

Potrivit ”Planului de Apărare al Argeşului” împotriva dezastrelor, spargerea barajului Vidraru ar reprezenta o adevărată Apocalipsă pentru județ. Datele oficiale susţin că, dacă un astfel de eveniment ar avea loc, viitura ar atinge 12 metri înălțime în Piteşti.

ADVERTISEMENT

Barajul Vidraru din Argeș este cel mai înalt baraj din ţară. Este al doilea ca mărime din România şi al cincilea din Europa. Construcția sa a fost demarată în 1961 de către Gheorghiu Dej şi finalizată în 1966 de Nicolae Ceaușescu.

Capitala, în pericol în cazul unui cutremur major

Un cutremur devastator ar putea aduce probleme majore și în Capitală. Specialiștii spun că Lacul Morii ar putea inunda Bucureștiul. Lacul Ciurel, care se află la doar 6 kilometri de centrul Capitalei, reprezintă un adevărat pericol în cazul unui cutremur puternic, atrag atenția oamenii de știință.

ADVERTISEMENT

Dacă cutremurul este foarte mare atunci poate ceda şi stăvilarul cât şi barajul şi această cantitate se poate revărsa şi asupra oraşului. Se văd plăci care au început să alunece”, a afirmat inginerul Dan Trifu, la Digi 24.

O cantitate uriașă de apă ar ajunge în Capitală. Cele mai afectate ar fi blocurile din imediata apropiere. ”Dacă ar ceda stăvilarul atunci ar ceda şi digul de protecţie cu siguranţă. Este clar, cartierul Grozăveşti, cartierele joase, zona Eroilor, zona Parlamentului, zona Unirii, Timpuri Noi, cartierele Tineretului şi Văcăreşti”, mai spunea Dan Trifu, în 2017.

ADVERTISEMENT
Tags: