Fotbal intern

Barajul Islanda – România în viziunea lui Cristi Pușcaș, singurul român care a jucat în insulă. Exclusiv

07.10.2020 | 22:30
Barajul Islanda  Romania in viziunea lui Cristi Puscas singurul roman care a jucat in insula Exclusiv
Barajul Islanda – România în viziunea lui Cristi Pușcaș, singurul român care a jucat în insulă. Sursa foto: arhiva personală
ADVERTISEMENT

Naționala României joacă joi seară, de la ora 21:45, semifinala din barajul pentru Campionatul European cu Islanda, pe stadionul cu nume de nepronunțat „Laugardalsvöllur” din Reykjavik.

Singurul român care a jucat în insula din nordul Oceanului Atlantic, la limita cu Oceanul Arctic, este Cristian Nicușor Pușcaș, 26 de ani, mijlocaș defensiv la divizionara secundă Turris Turnu Măgurele.

ADVERTISEMENT

Cristi Pușcaș a jucat tot în liga secundă și în Islanda, la Knattspyrnufelag Fjardabyggdar din al zecelea oraș al insulei, Fjardabyggd, situat pe coasta de est.

Cristi Pușcaș este singurul român care a jucat în Islanda. Ce plusuri și minusuri are România în meciul de baraj de la Reykjavik

FANATIK l-a contactat pe Cristi Pușcaș pentru a creiona o imagine cât mai autentică a fotbalului din cea de-a doua insulă europeană, după Marea Britanie, și ce cea mai rarefiată populație dintre țările continentului, 357.000 de locuitori pe o suprafață de 103.000 km².

ADVERTISEMENT

Cristi, ai jucat un sezon la Fjardabyggdar, cunoști mai bine fotbalul islandez, care ar fi atuurile lor, ce ar avea în plus față de naționala noastră?
– Agresivitatea, ei sunt mai mult pe luptă, pe forță fizică, își câștigă duelurile unu la unu, sunt tari pe picioare cum se spune. Dar și la duelurile aeriene, îi ajută fizicul. Joacă mai dur, în general.

Și tricolorii noștri cu ce se pot impune în fața islandezilor la ei acasă, pe stadionul „Laugardalsvöllur”?
– Cu tehnica superioară. Individual suntem mai valoroși, știm mai mult fotbal, știm mai mult cu mingea la picior, avem fantezie, suntem latini, ei au spiritul englezesc, pe forță și angajament, sunt acolo, aproape de insula britanică.

ADVERTISEMENT

După cum arată acum cele două echipe naționale ce pronostic ai da?
– Eu zic că ne vom califica. Pentru că suntem într-un moment mai bun decât al lor, ca lot suntem mai valoroși, o spune și prezentul, și statistica.

Scorul tău?
Un gol mai mult decât islandezii!

Ne pot surprinde cu ceva?
– Au și ei jucători care evoluează în campionate bune, doar așa să vină cu rezolvări individuale, mingea e rotundă, pot avea momente inspirate în joc.

ADVERTISEMENT

Ce jucători pot decide barajul Islanda – România

Au jucători care pot decide un meci?
– Da, eu zic că au… Sigurdsson de la Everton sau Finnbogason de la Augsburg de exemplu… sau chiar Gunnarsson de la Al Arabi, parcă e căpitanul lor…

Dar la noi? La noi cine poate fi decisiv?
– În momentul de față Stanciu… Alibec… Pușcaș… Dar forța noastră, zic eu, este a grupului și își vor îndeplini obiectivul.

Ce părere ai de controversa asta creată de convocarea lui Camora?
– Este un jucător foarte bun, care s-a acomodat cu România, cu condițiile de aici, cu fotbalul de aici… A învățat limba, și-a întemeiat o familie aici, a vrut să fie român… De ce nu? Alte țări de ce să poată să facă așa ceva și noi nu? Și este o soluție bună pe postul lui.

Scump, domnule, scump! Un tuns în Islanda costă două, trei sute de lei

Financiar cum a fost în Islanda? Ai jucat în liga a doua… Cum erau salariile comparativ cu cele de la noi?
– Pe ai lor nu îi plăteau așa mult… Echipa la care am jucat eu nu trăgea la promovare, dar la echipele din capitală era altceva. Am jucat odată cu Fram Reykjavik, care se bătea la prima ligă și în jur de 4.000 de euro lua un croat care era cel mai bun la ei. Asta, repet, la liga a doua.

La liga I erau contracte mai mari, dar nu depășeau primele echipe de la noi, CFR, Steaua, Craiova…  nu, în niciun caz… iar la liga a doua luai cam cât e un contract mediu la o echipă medie din liga întâi de la noi…

Plus că la nivel de organizare, sunt mult peste noi. Nu există insolvențe sau faliment, deplasările se fac cu avionul, salariile vin la timp…

Cu banii ăia se putea trăi bine în Islanda? Cu patru, cinci mii de euro pe lună…
– În Islanda era… și este viața scumpă. Dacă voiai să ieși în fiecare zi în oraș, să mănânci numai la restaurant, cam ăia erau banii să-ți ajungă… era scumpă viața…

Ce și s-a părut cel mai scump în comparație cu prețurile de la noi?
– Totul! Totul este mai scump decât la noi. Uite, spre exemplu, un tuns era foarte scump, vreo două, trei sute de lei la noi.

„Am mâncat foarte mult pește în Islanda, dar nu și rechin!”

Ce te-a impresionat cel mai mult în Islanda, nu neapărat din punct de vedere sportiv, fotbalistic?
– Viața liniștită, nu era nebunia asta de la noi, oamenii erau liniștiți, fericiți, își vedea fiecare de treaba lui, nu se certau în trafic, se vedea că sunt mulțumiți cu viața lor, de nivelul de trai.

Toată lumea muncește, toată lumea e mulțumită, nu am văzut islandez supărat cât am stat eu acolo. Criminalitatea este foarte redusă, păi dacă nici nu încuie ușa la casă sau mașină?! Unde mai vezi așa ceva?

Dar la polul opus? Că nu poate fi numai lapte și miere… Ce nu ți-a plăcut?
– Sunt ceva mai reci, par așa… mai aroganți, la prima vedere, nu te invită la ei acasă la un șpriț cum te-au cunoscut, dar așa le este felul, așa sunt nordicii.

Noi suntem mult mai călduroși, dacă vine un străin la noi, imediat îl integrăm. Cu mine s-au purtat bine, foarte corect, m-am adaptat ușor.

Și cu mâncarea lor te-ai adaptat ușor? Ce specialitate islandeză ți-a plăcut cel mai mult?
– Un pește la cuptor, dar nu mă întreba cum îl găteau sau cum se numește că-mi scrântesc limba… dar era bun de tot… am mâncat mult pește cât am stat în Islanda.

Ce fel de pește… mai puțin știu, ei acolo nu prea aveau traducere în meniuri, era pește și gata, de-abia înțelegeam ce-mi iau după ce îmi explica chelnerul… dacă știa engleză… Să nu mă întrebi de rechin, toată lumea m-a întrebat de rechin, nu, nu am mâncat rechin.

Români erau? Ai întâlnit, ai cunoscut români în Islanda?
– Am auzit vorbindu-se românește o singură dată, într-un restaurant, dar n-am intrat în vorbă cu ei…

Ar vrea un „bis” la promovarea cu UTA, acum cu Turris Turnu Măgurele

Ai mai pleca să joci în Islanda?
– Nu, cred că… nu, sigur n-aș mai pleca, e prea departe… Vreau să rămân aici, să promovez cu Turris în Liga I și să joc la un nivel buna aici, acasă.

Ai promovat în vară cu UTA, acum vrei un bis cu Turris?
– Da, fără nicio discuție! Avem un lot foarte bun, care ne permite să ne batem la primul loc și condiții pentru a promova. Am început mai greoi (n.red. – 2 victorii, 3 egaluri, 1 înfrângere, golaveraj 11-6, locul 7), dar ne reglăm din mers și sunt sigur că la final ne vom îndeplini obiectivul.

Care ar fi atuurile lui Turris?
– Avem mulți jucători cu experiență, nu vreau să dau nume ca să nu uit pe cineva, vezi lotul (n.red. – Ștefan Bărboianu, Ionuț Cioinac, Liviu Mihai, Tiberiu Serediuc, Alin Buleică, Ștefan Blănaru, Vlad Rusu), dar și tineri de talent, e un mix câștigător cu un antrenor ca EriK Lincar.

  • 100.000 de euro este cota lui Cristian Nicușor Pușcaș pe transfermarkt.com
  • 21.510 fotbaliști legitimați are Islanda la o populație de aproximativ 357.000 de locuitori
  • 297.260 de fotbaliști legitimați are România la o populație de aproximativ 19.538.000 de locuitori
  • 41 este locul Islandei în clasamentul FIFA, cu 1.457 de puncte
  • 34 este locul României în clasamentul FIFA, cu 1.483 de puncte
  • 29.230.000 de euro este valoarea lotului islandez, conform transfermarkt.com
  • 61.600.000 de euro este valoarea lotului român, conform transfermarkt.com
  • 26,9 ani este vârsta medie a lotului islandez
  • 28,9 ani este vârsta medie a lotului român

  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 2,52 este cota pentru ”peste 2,5 goluri” la meciul Islanda-România. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT