Un incident deosebit de grav a avut loc duminică, pe raza judeţului Argeş, unde un bărbat a fost atacat şi rănit de un urs. Autorităţile au emis un mesaj RO-ALERT prin care îi aavertizează de prezenţa animalului pe cei care se află în zona de nord-vest a judeţului.
Atacul ursului s-a petrecut în satul Turburea, din comuna Corbeni, situată la poalele masivelor Albina, Pleașa și Ghițu (vf. Chiciora). De remarcat că zona nu este departe de Barajul Vidraru şi Transfăgărăşan, unde prezenţa urşilor este semnalată frecvent.
“Am fost solicitaţi să intervenim în comuna Corbeni, zona Tulburea, în cazul unei persoane rănită de urs. Din primele informaţii, este vorba despre o victimă de sex masculin, care a fost rănită în zona unui membru inferior”, au transmis reprezentanţii ISU Argeş.
La faţa locului s-a deplasat şi un echipaj SMURD, de la Detaşamentul Curtea de Argeş, pentru monitorizarea situaţiei şi acordarea de îngrijiri medicale. De asemenea, autorităţile au emis un mesaj RO-ALERT.
“Evitaţi zona, rămâneţi în locuinţe! Păstraţi distanţa faţă de animal şi nu încercaţi să vă fotografiaţi cu acesta sau să îl hrăniţi. Fără să vă expuneţi pericolului, protejaţi animalele din gospodărie”, se arată în mesajul de avertizare.
În urmă cu trei săptămâni un bărbat a fost atacat de urs şi în judeţul Prahova. Incidentul a avut loc în satul Lutu Roşu din comuna Bertea, unde un bărbat în vârstă de 67 ani a fost atacat de animal.
În urma atacului, bărbatul a suferit multiple plăgi la nivelul capului, însă a fost transport conştient la spital, după ce a primit îngrijiri la faţa locului din partea personalului medical al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Prahova.
Ori de câte ori vezi un urs, oprește-te, rămâi calm și evaluează situația, spun specialiştii. Dacă ursul nu știe de prezența ta, poți pleca neobservat, în liniște, dar urmărește-l cu atenție. Fă un ocol larg pentru a trece de el, sau întoarce-te pe același drum pe care ai ajuns în locul respectiv. Cu cât eşti mai aproape de urs când te vede, cu atât este mai probabil să aibă o reacție de atac.
Dacă ursul se mișcă spre tine, urmărește cu atenție dacă i se schimbă comportamentul. Încearcă să nu arăți amenințător, oprește-te şi vorbește-i ursului pe un ton liniştit, acest lucru îl poate calma. Lasă ursul să știe că ești om. Dacă ursul nu poate recunoaște cine ești, s-ar putea să se apropie sau să stea pe picioarele din spate pentru a vedea mai bine sau a adulmeca. Un urs în picioare, cu labele în jos, arată de obicei curiozitate și nu este periculos. Poți încerca să te îndepărtezi încet în diagonală, în timp ce ții ochii pe urs, dar dacă ursul începe să te urmărească, oprește-te și stai unde ești. Nu striga și nu arunca nimic în urs pentru a te apăra de el, pentru că acest lucru îl poate provoca să atace. Şi, de asemenea, cel mai important este să nu fugi, pentru că nu poţi depăşi în viteză un urs, mai spun specialiştii