News

Bărbat de 54 de ani din București s-a înecat în stațiunea Neptun. „Din păcate nimeni nu respectă indicația salvamarilor”

Un bărbat de 54 de ani din Capitală și-a pierdut viața sâmbătă înecat în apele mării la stațiunea Neptun. Alți doi turiști, un bărbat și o femeie au fost salvați din marea agitată în stare critică
27.08.2022 | 15:03
Barbat de 54 de ani din Bucuresti sa inecat in statiunea Neptun Din pacate nimeni nu respecta indicatia salvamarilor
Un bărbat din București s-a înecat în stațiunea Neptun. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un bărbat din București și-a pierdut viața sâmbătă, 27 august, în stațiunea Neptun, înecat în apa mării, după ce nu a ținut cont de avertismentele salvamarilor.

Bărbat din București, înecat la Neptun

Marea agitată continuă să facă victime în rândul turiștilor, după ce, sâmbătă, un bărbat în vârstă de 54 de ani s-a înecat în stațiunea Neptun. La fața locului a intervenit un echipaj SMURD Saturn dar și un elicopter SMURD.

ADVERTISEMENT

Potrivit ISU Dobrogea, echipajele de intervenție au fost solicitate să intervină în jurul orei 11.40, pe plaja Eden din stațiunea Neptun, după ce o persoană a fost scoasă din mare inconștientă. Medicii au început manevrele de resuscitare, însă nu l-au putut salva pe bărbatul de 54 de ani din Capitală, decesul fiind declarat la ora 12.30.

În aceeași zi, alți doi turiști, un bărbat și o femeie, au ignorat steagul galben arborat de salvamari și s-au aventurat în marea agitată. Aceștia au avut norocul să fie salvați de către salvamarii de pe litoral.

ADVERTISEMENT

Într-o intervenție la Digi24, Vasile Borteș, șeful salvamarilor din sudul litoralului, a declarat că aceste incidente se produc din cauza faptului că turiștii nu respectă indicațiile salvamarilor.

„Noi avem steagul galben, dar din păcate nimeni nu respectă indicația salvamarilor și nici semnificația steagului galben. Steagul galben înseamnă ca au voie în apă doar înotătorii foarte experimentați. Cel mai simplu ar fi să meargă la piscină. Peste tot, în zona noastră, se găsesc piscine. Să meargă la piscină, unde viața lor nu e pusă în pericol”, a precizat acesta.

ADVERTISEMENT

Turiști înecați pe litoral

La începutul acestei luni, în zilele de 8-9 august, patru persoane, dintre care un salvamar care încerca să salveze un turist, au murit înecate pe litoralul românesc din cauza valurilor și curenților puternici.

„Trei persoane decedate, în mare, în doar câteva ore! Salvamarii au arborat, încă de ieri (duminică – n.r.), steagul roșu, ceea ce înseamnă că scăldatul este interzis din cauza valurilor mari și curenților puternici! Marea și-a luat, azi, tributul: trei persoane și-au pierdut viața, iar alte patru au fost scoase din valuri de turiști și de salvamari și au primit îngrijiri medicale de la echipajele noastre. Vă rugăm, respectați indicațiile salvamarilor! Nu intrați în mare dacă steagul roșu este arborat, indiferent cât de buni înotători considerați că sunteți”, a transmis ISU Constanța la acea dată, în îngrijorarea autorităților privind numărul mare de victime în doar câteva ore.

ADVERTISEMENT

Această situație a determinat măsuri originale din partea ISU, fiind introduse pe litoral cinci geamanduri în formă de cruce prin care oamenii să conștientizeze pericolul la care se expun.

„Am încercat să facem ceva care să sporească acțiunile de prevenire a înecurilor pe durata sezonului de vară. Un proiect gândit acum doi ani de specialiști, și finanțat din fonduri non-guvernamentale, care are ca scop semnalarea, într-un mod foarte vizibil, a zonelor periculoase unde au avut loc mai multe înecuri în ultimii ani”, a explicat Raed Arafat pe pagina sa de Facebook în urmă cu două săptămâni.

ADVERTISEMENT