News

Bărbat prins cu un test PCR falsificat pe aeroport, condamnat la închisoare, în Belgia

Un bărbat din Belgia care a prezentat un test PCR falsificat pe aeroport a fost condamnat la închisoare.
24.06.2021 | 11:09
Barbat prins cu un test PCR falsificat pe aeroport condamnat la inchisoare in Belgia
ADVERTISEMENT

Condamnare în premieră în Belgia pe timp de pandemie. Un bărbat care a încercat să plece de pe Zavantem Airport din capitala belgiană cu un test PCR falsificat, a primit un an de închisoare din partea judecătorilor.

Potrivit presei belgiene, este prima sentinţă de acest tip, de când autorităţile au anunţat în aprilie că vor sancţiona foarte strict astfel de infracţiuni.

ADVERTISEMENT

Bărbat din Belgia prins cu un test PCR falsificat pe aeroport, condamnat la închisoare

Cetățeanul din Belgia a fost prins pe aeroportul din Bruxelles, iar prima decizie în cazul său a fost luată pe 27 aprilie.

După ce autoritățile au dovedit că testul e falsificat, bărbatul în cauză a recunoscut că un prieten de-al său a făcut testul, iar el l-a utilizat pentru a călători în afara granițelor țării, scrie BrusselsTimes.

ADVERTISEMENT

Bărbatului i s-a propus o înţelegere care nu l-ar fi dus în tribunal, dar acesta a refuzat, aşa că acum trebuie să se supună deciziei instanţei.

Aproape 600 de persoane depistate cu teste falsificate pe aeroportul din Bruxelles

Sursa citată notează că, între 19 aprilie şi 11 iunie, 576 de persoane au fost depistate cu teste PCR falsificate pe aeroportul din Bruxelles.

ADVERTISEMENT

Statul belgian permite călătoriile în străinătate, inclusiv cele neesenţiale, din 19 aprilie. Totuşi, călătorii trebuie să completeze Formularul de Localizare a Pasagerilor (PLF).

Recent, pentru a combate abuzurile, autoritățile de la Bruxelles au anunțat directivele ce trebuie aplicate persoanelor care falsifică aceste formulare, sau certificatele pentru testele PCR.

ADVERTISEMENT

Astfel, noile reglementări prevăd ca persoanele care fac uz de acte false să fie citate imediat în faţa tribunalului penal sau să accepte un acord extrajudiciar în valoare de 750 de euro.

Cetățeanul condamnat marţi, care se prezentase pe aeroport cu un test PCR negativ falsificat de un prieten, a refuzat acordul extrajudiciar şi nici nu s-a prezentat în faţa tribunalului.

În consecință, tribunalul a decis să-i aplice o pedeapsă exemplară, deoarece comportamentul său a fost ”nu doar antisocial, ci şi a pus vieţi în potenţial pericol”, notează presa belgiană.

În martie, un autocar plin cu zeci de români a fost blocat în Franţa. În urma controlului, poliţiştii francezi au descoperit că toţi cei 30 de pasageri aveau câte un un certificat fals de test PCR negativ.

ADVERTISEMENT