News

Bărbații mor mai repede de Covid-19, deși dezvoltă un număr mai mare de anticorpi. Explicația dată de oamenii de știință

23.06.2020 | 17:57
Barbatii mor mai repede de Covid19 desi dezvolta un numar mai mare de anticorpi Explicatia data de oamenii de stiinta
ADVERTISEMENT

Covid-19 omoară un număr dublu de bărbați, în raport cu femeile care mor din cauza acestei boli.

Explicația pare să fie oferită modul de viață al bărbaților, însă poate fi luat în considerare și un ușor avantaj genetic pe care femeile îl au.

ADVERTISEMENT

Nu este un secret că bărbații stau mai rău decât sănătatea la modul general, indiferent care ar fi boala la care se face referire.

Bărbații mor mai repede de Covid-19, în raport cu femeile

Conform unor statistici, bărbații trăiesc cu patru ani mai puțin decât femeile, fiind expuși bolilor cardiovasculare, cancerului, diabetului și bolilor respiratorii cronice.

ADVERTISEMENT

Explicația oferită de specialiști: bărbații consumă mult mai mult alcool și țigări în raport cu femeile, astfel își scurtează viața. În Marea Britanie, bărbații au șanse mari mari cu 21% decât femeile să se îmbolnăvească de cancer, 44% șanse să moară de această boală, în timp ce bolile cardiovasculare afectează bărbații într-o proporție mai mare cu 50% decât femeile.

Totodată, bărbații care se sinucid într-un an sunt de trei ori mai mulți decât femeile care recurg la acest gest. Noul coronavirus nu face altceva decât să confirme aceste date oficiale.

ADVERTISEMENT

„În 38 din 43 de țări, în 10 iunie 2020, mai mulți bărbați au murit de Covid-19 cu toate că numărul bărbaților infectați e aproape identic cu cel al femeilor infectate cu Covid-19”, potrivit unui raport medical publicat în jurnalul Lancet.

În Olanda, Republica Dominicană și Spania, numărul deceselor în rândul bărbaților e dublu față de cel al femeilor. În Thailanda această cifră este aproape triplă, mai exact de 2.6 ori mai mare.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință cred că bărbații au un răspuns imunitar mai slab la această boală, însă problema e reprezentată de modul în care hormonii sunt bănuiți că ar provoca infama furtună de citokină, un răspuns violent al sistemului imunitar care distruge organismul, conform Yahoo.

Bărbații au șanse mai mari să se infecteze cu Covid-19

Desigur, trebuie luat în calcul și faptul că bărbații sunt mai predispuși la infectare, majoritatea fiind angajați în diferite joburi unde contactul cu Covid-19 se face zilnic, cum ar fi șoferi de autobuz, paznici, șoferi de taxi.

Cu toate acestea, conform msn, care citează mai multe studii, bărbații produc un număr mai mare de anticorpi în raport cu femeile, când vine vorba de infecția cu Covid-19.

Britanicii sunt chemați să doneze plasmă pentru a se face transfuzii la pacienții bolnavi cu Covid-19, prilej pentru medici să afle mai multe despre modul în care bărbații și femeile dezvoltă anticorpi după ce s-au vindecat de noul coronavirus.

Pentru a fi luată în seamă, plasma donată trebuie să aibă un anumit număr de anticorpi, lucru care se întâmplă în proporție de 43% în cazul bărbaților și doar 29% în cazul femeilor.

Avem nevoie de donatori de plasmă, în special de bărbați. Bărbații au un nivel mai ridicat în sânge al anticorpilor, sunt șanse mai mari să folosim acest sânge pentru a salva vieți”, a explicat profesorul David Roberts, director al NHSBT, Serviciul Național de Sânge până la fuziunea cu Transplantul din Marea Britanie.

În primă fază, sistemul imunitar ca încerca să se lupte cu virusul cu ajutorul celulelor albe, însă următorul pas e să producă anticorpi pentru a neutraliza virusul. Conform studiilor, bărbații au șanse mai mari să se îmbolnăvească grav, așadar au mai mulți anticorpi”, a completat profesorul.

Britanicii au anunțat că toți cei care s-au îmbolnăvit cu Covid-19 vor fi rugați să participe la donarea de plasmă. Dacă se va dovedi un real succes, britanicii intenționează să extindă această practică la nivelul întregii țări.

ADVERTISEMENT
Tags: