News

Barbaţii, mult mai afectaţi de coronavirus decât femeile. Tratament controversat cu hormoni, în SUA!

27.04.2020 | 14:10
Barbatii mult mai afectati de coronavirus decat femeile Tratament controversat cu hormoni in SUA
ADVERTISEMENT

Bărbaţii sunt mai predispuşi la deces din cauza COVID-19 decât femeile, aşa că doctorii încep să îi trateze cu ceva ce femeile au mai mult: hormoni sexuali feminini, scrie New York Times.

Barbatii, mult mai afectati de coronavirus decat femeile. Tratament controversat cu hormoni in SUA

Pe măsura ce coronavirusul a străbătut comunităţile din întreaga lume lovind mai ales în cei vulnerabili şi săraci, un grup a demonstrat o rezistenţă remarcabilă la virus. Este vorba de femei, fie ele din China, Italia sau SUA, statistic există mai puţine şanse ca ele să se îmbolnăvească grav şi probabilitatea de supravieţuire este mult mai mare decât la bărbaţi.

ADVERTISEMENT

Asta i-a făcut pe medici să se întrebe: hormonii produşi în cantităţi mai mari la femei ar putea fi soluţia? Acum, oamenii de ştiinţă acţionează rapid în încercarea de a salva cât mai mulţi oameni şi testează această ipoteză, se arată în materialul publicat de New York Times.

“Există o diferenţă izbitoare între numărul de bărbaţi şi femei din unitatea de ATI, iar bărbaţii se descurcă mai rău”

Cele două teste clinice vor face ca bărbaţilor să li se dozeze hormoni sexuali pentru durate limitate. Săptămâna trecută, medicii din Long Island, New York, au început să trateze pacienţii de COVID-19 cu hormon estrogen, în încercarea de a creşte sistemul imunitar.

ADVERTISEMENT

Medicii din Losa Angeles fac şi ei un pas în acest sens şi vor începe să trateze pacienţii de sex masculin cu un alt hormon care se găseşte predominant la femei: progesteron, care are proprietăţi inflamatorii şi poate preveni suprareacţiile dăunătoare ale sistemului imunitar.

“Există o diferenţă izbitoare între numărul de bărbaţi şi femei din unitatea de ATI, iar bărbaţii se descurcă mai rău”, susţine dr. Sara Ghandehari, medic la ATI într-un spital din Los Angeles, care conduce studiul privind administrarea de progesteron. Ea susţine că 75% dintre pacienţii de la terapie intensivă şi cei aflaţi în ventilaţie sunt bărbaţi.

ADVERTISEMENT

Experţii avertizează: hormonii nu sunt glonţul magic pe care îl speră unii

Femeile însărcinate, care sunt de obicei imunocompromise, dar au un nivel ridicat de estrogen şi progesteron, tind să aibă simptome mai uşoare ale bolii: “Deci, a fi femeie te protejează şi există şi elemente ale sarcinii care protejează, iar asta ne duce cu gândul la hormoni”, susţine dr. Ghandehari.

Unii experţi care studiază diferenţele de imunitate între cele două sexe, au avertizat că hormonii nu sunt glonţul magic pe care îl speră unii. Chiar şi femeile în vârstă cu COVID-19 se recuperează mai bine decât colegii de sex masculin deşi există o reducere drastică a nivelului de hormoni pentru femei după menopauză.

ADVERTISEMENT

Diferenţa de gen în ceea ce priveşte supravieţuirea la coronavirus a fost una dintre primele constante la începutul pandemiei. Informaţiile publicate de chinezi au indicat că un procent mai mare de bărbaţi a murit, însă această diferenţă a fost atribuită procentului mai mare de fumători, bărbaţi.

Diferenţe de comportament între bărbaţi şi elevi

Rezultatele au fost consecvente în alte ţări. Şi în Italia au murit mai mulţi bărbaţi decât femei, iar numărul de bărbaţi decedaţi din New York este dublu faţă de numărul de femei. Oamenii de ştiinţă care studiază diferenţele de sex spun că în joc sunt atât diferenţele biologice în ceea ce priveşte impunitatea, dar şi factorii comportamentali.

Bărbaţii fumează, în majoritate, peste tot, se spală mai puţin pe mâini, etc. Asta în timp ce femeile par să aibă un sistem imunitar mai robust, însă cauzele sunt mai complexe, hormonii fiind doar o parte a “tabloului”.

 

ADVERTISEMENT