News

Bărbatul care a devenit memă fără să vrea. Cum a ajuns spaniolul ”cea mai rea persoană pe care o cunoști”

Josep Maria García a trăit șocul vieții când a aflat că o fotografie a sa a devenit virală însoțită de textul ”cea mai rea persoană pe care o cunoști” (The worst person you know).
26.06.2022 | 15:12
Barbatul care a devenit mema fara sa vrea Cum a ajuns spaniolul cea mai rea persoana pe care o cunosti
Fotografia care a devenit virală a fost realizată în 2014 Foto: Public domain
ADVERTISEMENT

La scurt timp după ce pandemia a cufundat Spania în izolare, Josep Maria García a primit un apel misterios de la cumnatul său.

Bărbatul care a devenit memă fără să vrea

„Mi-a spus să nu-mi fac griji, dar că ar trebui să caut pe Google expresia cea mai rea persoană pe care o cunoști”, a spus García.  „Am căutat și am dat peste poza mea, peste tot. Am derulat în jos și era fața mea, fața mea, fața mea. M-am gândit ce se întâmplă?”

ADVERTISEMENT

S-a chinuit să pună cap la cap ceea ce se întâmplase. Pozase pentru fotografie în 2014, în timp ce își însoțea cumnatul, fotograf profesionist, într-o călătorie de lucru la Barcelona.

În timp ce cumnatul său se pregătea pentru o ședință foto cu un scriitor american, el l-a rugat pe García să-l ajute pentru a putea adapta lumina.

ADVERTISEMENT

Fotografia lui García, atunci în vârstă de 34 de ani, a ieșit bine – atât de bine încât cei doi au decis să o încarce în catalogul Getty Images.

García și-a amintit vag că în 2018 fratele său i-a spus că imaginea a fost folosită pentru a ilustra un articol pentru o revistă satirică din SUA. Pe vremea aceea, nu a dat prea multă importanță.

ADVERTISEMENT

Acum, în timp ce cerceta internetul, și-a dat seama că, fără să vrea, devenise o memă globală. Imaginea a fost folosită pentru a ilustra o poveste amuzantă despre un coleg neplăcut care, în mod normal vorbește prostii și care, pentru o dată, vine cu o observație uluitoare despre politică pe care nimeni nu o poate întrece.

„Te întrebi, bine, acum ce se întâmplă?”, a declarat el pentru The Guardian. „Vor apărea oamenii aici, dorind să mă cunoască? Sau să mă bată?”

ADVERTISEMENT

Judecat pentru expresia facială

Garcia a încercat să-și împace renumele online cu viața din Molins de Rei, o localitate de 26.000 de locuitori din apropierea Barcelonei.

Online era super-faimos, o căutare rapidă a expresiei „cea mai rea persoană pe care o cunoști” produce aproape două miliarde de rezultate, dar faptul că era în engleză însemna că puțini oameni din orașul său natal sau din agenția de marketing în care lucrează știau orice despre asta.

„Mă duceam la muncă și totul era normal, nimeni nu m-a privit diferit”, a spus García.

Viața lui de zi cu zi s-a intersectat rareori cu faima sa din online, până când un jurnalist a lăsat indicii despre cum poate fi găsit într-o serie de postări pe rețelele de socializare.

Mesaje au venit din întreaga lume vorbitoare de engleză, ceea ce l-a determinat pe cumnatul său să elimine fotografia din catalogul Getty.

Dar imaginea ajunsese deja să-l definească pe García online. „Am citit comentarii care spun ‘are chipul unui supremațist nazist’ sau ‘nu există empatie în privirea lui’ ”, a spus el.

“Am o mulțime de fotografii cu acea expresie, asta e fața mea”, a spus el râzând, fără să pară afectat de comentarii.

András Arató are o poveste similară

Unul dintre puținii oameni la nivel global care îi împărtășesc experiența este András Arató, un inginer maghiar pensionar, care în 2019 a făcut public ce a însemnat să descopere că fața lui este o memă globală, în cazul său “Hide the Pain Harold”.

”La început a fost o experiență șocantă”, a declarat Arató, pe atunci în vârstă de 73 de ani, pentru TEDxKyiv. „Nu știam ce să fac.”

Prima reacție a lui Arató a fost să oprească totul luând înapoi fotografiile pentru care pozase cu un an în urmă. Odată ce s-a calmat, a optat să aștepte și să vadă. „Singura mea speranță a fost că, cu atât de multe lucruri noi zi de zi pe internet, oamenii vor uita încet de mine”, a spus el. „Trebuie să spun că m-am înșelat total.”

Revelația a venit când a decis să-și revendice imaginea, lansându-și propria pagină de fani pe Facebook cu videoclipuri și povești din călătoriile sale. Ofertele de colaborare au venit curând, transformându-l pe Arató într-o celebritate de sine stătătoare – de la un rol într-o reclamă TV maghiară la o scurtă apariție într-un videoclip despre Manchester City.

Umorul l-a ajutat pe Garcia să-și accepte statutul

La mai bine de doi ani după ce a descoperit că mema cu chipul său e peste tot, García – care s-a descris ca fiind o persoană rezervată – a ajuns să-și accepte statutul singular. “Nu e ușor. Este surprinzător câte milioane de hit-uri există”, a spus el. „Dar este adevărat că, odată cu trecerea timpului, începi să vezi lucrurile altfel.”

Ani de zile a respins cererile de interviu, alegând în schimb să rămână departe de lumina reflectoarelor. Dar, în ultimele luni, în timp ce gândește să lanseze tricouri care prezintă mema cu imaginea sa, a discutat cu câteva mijloace mass-media.

Totuși, Garcia a refuzat cu fermitate să fie fotografiat – „ca nu cumva să devină viral din nou”, a spus el unui ziar.

A învățat să se sprijine pe simțul umorului. „Mi se pare destul de amuzant, este un articol bun. Nu mă deranjează sau ceva”, a spus el. „Dar asta surprinde oamenii. Sunt unii care mă întreabă ‘ești serios de acord cu toate astea?’ ”

ADVERTISEMENT