Tanczos Barna a fost numit ministru de finanțe pe 23 decembrie 2024, după ce în perioada decembrie 2020-iunie 2023 a fost ministru al mediului, apelor și pădurilor. Prima funcție importantă ocupată de politicianul UDMR a fost aceea de președinte al Agenției Domeniilor Statului, în perioada februarie 2005-mai 2007.
Pe 26 martie 2006, Barna a fost victima unui incident șocant petrecut în biroul său de la ADS, când a fost înjunghiat de Alecu Chitaru, un afacerist și reprezentant al țăranilor care dorea să obțină de la Barna un aviz necesar eliberării unei adeverințe, care i-ar fi fost necesară în vederea depunerii unei plângeri la Bruxelles, în contextul în care sătenii doreau să își recapete viile expropriate de regimul comunist.
Chitaru l-a înjunghiat cu un cuțit în spate pe Barna și a fost condamnat, în decembrie 2007, la nouă ani de închisoare pentru tentativă de omor. Chitaru a fost eliberat condiționat în 2013. Toamna trecută, Chitaru a avut din nou probleme cu legea și a fost arestat, conform informațiilor FANATIK. Pe 21 noiembrie 2024, el a venit la București, la sediul Ministerului Justiției.
El a mers în audiență la C.S., șef de relații cu publicul în cadrul ministerului. Chitaru i-a reproșat femeii soluțiile primite în instanță și la Parchetul Iași, în urma plângerilor pe care le-a depus împotriva companiei SC Cotnari SA și a directorului Constantin Deleanu, cu care se judeca de mai mulți ani.
Chitaru a depus împotriva lui Deleanu o plângere penală pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, falsificare de documente și fals în declarații. Nemulțumirea lui Chitaru a fost legată de faptul că Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași i-a clasat plângerile de două ori.
La reproșurile lui Chitaru, că magistrații nu și-au făcut datoria, C.S. i-a replicat că trebuie să se adreseze Consiliului Superior al Magistraturii și Inspecției Judiciare. Înfuriat de răspunsul șefului relațiilor cu publicul din minister, Chitaru i-a tras doi pumni în față femeii, apoi a apucat-o de păr și a ținut-o nemișcată cu capul în jos.
După ce a scăpat din strânsoarea lui Chitaru, C.S. a încercat să fugă, dar s-a prăbușit pe holurile Ministerului de Justiție, amețită în urma loviturilor și a hemoragiei nazale abundente. Chitaru a fost arestat pentru 30 de zile, dar, la finalul lui decembrie 2024, Judecătoria Sectorului 5, acolo unde a fost înregistrat dosarul său, a decis să înlocuiască arestul preventiv cu arestul la domiciliu pentru 60 de zile, sub control judiciar.
Dosarul penal al cărui obiect este “lovirea sau alte violențe”, în care Alecu Chitaru figurează ca inculpat, C.S. ca parte vătămată și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție ca parte civilă, a fost înregistrat pe 4 februarie 2025. La acel moment, instanța nu aflase că Alecu Chitaru a decedat, cu câteva zile înainte.
De-abia a doua zi, pe 5 februarie 2025, Judecătoria Sectorului 5 a consemnat, în dosarul al cărui obiect este verificare măsuri preventive: “constată încetată de drept măsura preventivă a controlului judiciar luată faţă de inculpatul Chitaru Alecu, prin Încheierea din data de 13.12.2024 a Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti pronunţată în dosarul nr 35518/302/024, ca urmare a decesului inculpatului. Executorie.”
S-a mai menționat că cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia, soluția fiind cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Alecu Chitaru, invocase, în calitate de inculpat, măsuri şi excepţii dispuse de judecătorul de cameră preliminară, iar dosarul fusese înregistrat la Judecătoria Sectorului 5 pe 4 februarie 2025, conform datelor consultate de FANATIK.
Decesul lui Alecu Chitaru a fost anunțat pe o pagină de Facebook, pe 5 februarie: „Cu sincere păreri de rău vă anunț decesul celui care s-a zbătut pentru oamenii din comuna dumneavoastră, Alecu Chitaru. Dumnezeu să-l odihnească. Înmormântarea va avea loc în satul Pâncești Sascut din județul Bacău”.