Autoritățile au determinat că bărbatul avea discernământ în momentul în care și-a masacrat familia, cu toate că era cunoscut cu probleme psihice.
Procesul ar urma să înceapă în luna decembrie la Tribunalul Argeș, conform Adevărul. O comisie medico-legală psihiatrică a trebuit să determine, în urmă cu câteva zile, dacă bărbatul știa ce face atunci când a comis crimele.
Potrivit deciziei acestei comisii din cadrul Institutului Național de Medicină Legală ”Mina Minovici” din București a fost stabilit că inculpatul avea, într-adevăr, discernământ, atunci când și-a ucis cele cinci rude. În consecință, bărbatul a fost trimis în judecată joi, 17 noiembrie, și va fi judecat pentru omor calificat în formă continuată.
Potrivit Adevărul, anchetatorii au determinat că bărbatul și-a ucis rudele în urma unui plan bine stabilit, lovindu-le pe acestea în cap, cu o violență ieșită din comun. A fost stabilit, concret, că în seara zilei de 8 august Viorel Letcan și-a ucis fratele cu un bolovan de zece kilograme și cu un ciocan, după care și-a ucis mama cu ciocanul.
A urmat tatăl său, pe care l-a ucis cu un ciocan și o toporișcă. Ulterior, criminalul și-a abandonat rudele ucise în casă, iar după opt ore în dimineața zilei de 9 august a traversat strada și și-a ucis sora și nepoata cu un ciocan și o toporișcă.
În aceste condiții, bărbatul riscă cea mai grea pedeapsă: închisoarea pe viață. Deși suferă de schizofrenie de peste 20 de ani și are probleme psihice de 30 de ani, bărbatul nu mai fusese evaluat de către o comisie de specialitate din 2004.
Acest lucru s-a întâmplat pentru că familia nu ar fi cerut o expertiză, probabil considerând în mod eronat că bărbatul e inofensiv sau pentru cel mai des invocat motiv în aceste cazuri: din milă.
”Comisia de evaluare i-a eliberat în 2004 acestui bărbat certificat pentru handicap accentuat permanent. Bărbatul nu a mai avut reevaluări de atunci, nu a solicitat nici familia sau el.
Noi facem reevaluări la persoanele cu handicap permanent doar dacă familia solicită acest lucru, ca urmare a agravării stării de sănătate, la sesizări sau prin Ministerul Muncii, prin Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap”, explica doctorul Claudia Radu, preşedintele Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din Argeş.