News

Bărbatul ucis de racheta care a căzut în Polonia, înmormântat cu onoruri militare. „Am găzduit mulți refugiați. 150 sau poate 200”

Unul dintre bărbații uciși de racheta care a lovit Polonia în urmă cu câteva zile a fost înmormântat sâmbătă cu onoruri militare
20.11.2022 | 17:43
Barbatul ucis de racheta care a cazut in Polonia inmormantat cu onoruri militare Am gazduit multi refugiati 150 sau poate 200
Onoruri militare pentru una dintre victimele rachetei care a căzut în Polonia. Sursa foto: captură video
ADVERTISEMENT

Unul dintre bărbații uciși de o rachetă care a lovit săptămâna aceasta un sat din sud-estul Poloniei a fost înmormântat sâmbătă, prima dintre cele două înmormântări din acest weekend în urma unei explozii care a stârnit temeri că războiul din Ucraina s-ar putea transforma într-un conflict mai amplu.

Înmormântare cu onoruri militare

Polonia și alte state occidentale au declarat că racheta care a aterizat la Przewodow, un sat din apropierea graniței cu Ucraina, a fost o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană care s-a rătăcit în urmărirea unei rachete rusești.

ADVERTISEMENT

Kievul a pus sub semnul întrebării această versiune și a cerut acces la fața locului și un rol în ancheta privind cauza exploziei.

În ceea ce privește satul în sine, explozia a aruncat locuitorii în doliu pentru doi dintre vecinii lor.

ADVERTISEMENT

“Este trist pentru familie și pentru comunitate”, a declarat pentru Reuters, Ryszard Turczanik, mecanic pensionar în vârstă de 67 de ani, în timp ce se îndrepta spre biserică. “Toată lumea este într-o tristețe profundă și mergem pe acest ultim drum”.

Înaintea înmormântării, preotul local Bogdan Wazny a descris victimele ca fiind “oameni foarte buni”.

ADVERTISEMENT

„Suntem o comunitate rezistentă”

Imaginile de televiziune au arătat cortegiul funerar îndreptându-se spre cimitir, cu o fanfară militară mărșăluind în fața dricului și cu soldați care purtau coroane de flori și o fotografie a bărbatului decedat. Un strat ușor de zăpadă se afla pe jos.

Bărbatul înmormântat sâmbătă, Boguslaw Wos, în vârstă de 62 de ani, lucra la o instalație de uscare a cerealelor din sat în momentul în care a fost lovit de rachetă. Înmormântarea celei de-a doua victime, Bogdan C., în vârstă de 60 de ani, va avea loc duminică.

ADVERTISEMENT

În timp ce locuitorii din Przewodow au fost profund zguduiți de tragedie, primarul comunei în care se află satul a subliniat rezistența localnicilor.

“Suntem cu adevărat o comunitate rezistentă”, a declarat Grzegorz Drewnik pentru Reuters. “Am învățat că trăim în condiții de stres, știm că trăim aproape de granița cu Ucraina. Trebuie să fim pregătiți pentru diverse neplăceri și situații stresante. Le vom îndura”.

Era dedicat refugiaților ucraineni

Locuitorii au povestit că bărbatul în vârstă de 62 de ani a jucat un rol important atunci când satul de abia 440 de persoane s-a mobilizat în primele zile ale războiului pentru a ajuta refugiații ucraineni, dintre care aproximativ 40.000 au trecut prin districtul înconjurător.

El “a fost foarte implicat încă de la început. Conducea, aducea toate cele necesare, mâncare, scutece, șervețele și toate celelalte obiecte necesare”, și-a amintit Stanislaw Staszczuk, un oficial local din centrul districtului Dolhobyczow, aflat în apropiere.

Boguslaw W. pregătise trei camere în care au stat familiile ucrainene la începutul războiului, într-o clădire a depozitului de cereale Argocom, chiar lângă locul unde a aterizat racheta.

“Am găzduit o mulțime de oameni, 150 sau poate 200, rotația a fost uriașă până la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie, iar (Boguslaw W.) a fost foarte implicat”, a declarat Federico Viola, proprietarul italian al instalației de cereale.

“Întreaga comunitate a gătit mese pentru refugiați, am făcut-o și eu, și, deși poate părea controversat, am petrecut momente foarte plăcute cu femeile ucrainene și copiii lor, iar cu unii dintre ei încă mai ținem legătura.”

Când vestea morții lui Boguslaw W. a ieșit la iveală, au început să curgă mesaje de durere și de susținere din partea ucrainenilor pe care îi găzduise, a spus Viola.

ADVERTISEMENT