Editoriale

Barbut cu echipa naţională

A fost un weekend fierbinte pe toată Planeta Fotbal, cu excepţia insulei numite România. Aici a fost linişte şi pace, n-a faultat nimeni pe nimeni, nu s-a pus o contră, nu s-a băgat o...
02.09.2013 | 12:12
Barbut cu echipa nationala
ADVERTISEMENT

A fost un weekend fierbinte pe toată Planeta Fotbal, cu excepţia insulei numite România. Aici a fost linişte şi pace, n-a faultat nimeni pe nimeni, nu s-a pus o contră, nu s-a băgat o alunecare. Minunea are o explicaţie: pur şi simplu, nu s-a jucat, etapa a 7-a a fost amînată. Fotbalul a fost suspendat pentru ca Victor Piţurcă să poată pregăti echipa naţională pentru dubla decisivă cu Ungaria (vineri, 6 septembrie) şi Turcia (marţi, 10 septembrie).

O măsură absolut pompieristică, dacă ne uităm pe lotul pregătit de Piţurcă în acest weekend: Steaua + trei jucători de la Astra + doi de la Dinamo + unul de la Petrolul + doi fără echipă (Torje şi Marica) + unul care n-a jucat la formaţia sa engleză (Raţ). Dintre aceştia, doar steliştii, Torje, Marica şi Raţ au şanse reale să joace contra ungurilor şi a turcilor. Dinamoviştii Luchin şi Dragoş Grigore, „astralii” Silviu Lung jr., Găman şi Măţel şi „petrolistul” Hoban vor fi probabil rezerve, iar unii nici atît. Şi atunci, pe cine a pregătit Piţurcă? Pe stelişti, care au mecanismele lor bine unse de Reghecampf? „Satana” poate cel mult să-i bulverseze, să le strice automatismele deprinse la club. A demonstrat şi cu alte ocazii că se pricepe la aşa ceva.

ADVERTISEMENT

În timp ce mini-naţionala lui Piţurcă se antrena profesionist cu ACS Berceni, renumită formaţie din Liga a II-a, ungurii şi turcii jucau drăceşte în campionatele lor. Fraierilor nu le-a trecut prin cap să amîne etapa. Au jucat ca proştii, să se obosească şi să-şi julească ţurloaiele, devenind astfel o pradă uşoară pentru strategul Piţurcă. Ungurii vor veni la Bucureşti sleiţi de puteri după o etapă infernală, iar turcii nici nu vor ajunge la „Arena Naţională”, îşi vor pierde dinţii la Călugăreni, în apa Neajlovului. Vai de ei, nici nu ştiu ce-i aşteaptă! Şi asta, pentru că Piţurcă le-a întins nada.

Nefericiţii noştri adversari sînt rupţi de oboseală, pentru că nici „stranierii” lor n-au avut parte de odihnă. Dzsudzsak şi-a irosit energia într-un meci cumplit la Dinamo Moscova, Szalai şi-a dat sufletul pentru Schalke în victoria cu Leverkusen, iar Arda Turan a ieşit sleit din derby-ul Spaniei, cîştigat de Atletico Madrid la San Sebastian.

ADVERTISEMENT

Să aruncăm o privire şi pe la alţi fraieri din Europa. Campionatul spaniol şi cel francez au duduit, deşi naţionalele celor două ţări, aflate într-o bătălie aprigă pentru primul loc, vor juca meciuri importante în deplasare: Franţa în Georgia şi în Belarus, iar Spania în Finlanda.

S-au irosit energii preţioase şi în alte campionate, deşi naţionalele ţărilor respective dau lupte grele în preliminariile Cupei Mondiale. Cîteva exemple: Germania are derby-ul cu Austria; Italia joacă o dublă importantă, cu Bulgaria şi în Cehia; Croaţia coboară în infernul de la Belgrad; Belgia joacă în Scoţia; Bosnia are „dubla” cu Slovacia; Anglia dă examen în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Nici în grupa noastră n-a fost weekendul păcii. Ungaria şi Turcia şi-au derulat etapele conform programării, la fel Estonia. În Olanda, PSV Eindhoven a riscat un 0-0 cu modesta Cambuur Leeuwarden, iar Ajax un 1-1 la Groningen. Să nu credeţi că PSV şi Ajax şi-au menajat internaţionalii!

Doar în Andorra nu s-a jucat. Dar nu pentru că s-ar fi amînat vreo etapă, ci întrucît campionatul e mic, de 8 echipe, şi începe abia spre sfîrşitul lui septembrie.

ADVERTISEMENT

Nici pe sud-americani nu i-a lovit inspiraţia diavolească a lui Piţurcă. S-a jucat în toate campionatele de pe continent, iar handicapul e dublat de programul intens al „stranierilor”. Cavani a trudit 90 de minute pentru PSG, chiar dacă Uruguay va juca, vineri şi marţi, meciuri decisive în Peru şi cu Columbia. Radamel Falcao a dat gol pentru AS Monaco în derby-ul cîştigat la Marsilia, cu cîteva ore înainte de a urca în avionul de Bogota, pentru confruntările Columbiei cu Ecuador şi în Uruguay. Messi, marele Messi, a învins Valencia de unul singur, marcînd trei goluri, chiar dacă-l aşteaptă un meci greu în Paraguay (egala Germaniei în amicalul de luna trecută, de la Kaiserslautern).

ADVERTISEMENT

Noi am fost mai deştepţi: de ce să rişte Tătăruşanu, Bourceanu, Tănase şi Pintilii în confruntarea cu Săgeata Năvodari, în campionat, cînd se pot relaxa într-un amical cu ACS Berceni? Ce atîta tensiune? Sînt pline spitalele de oameni stresaţi!

Avem însă şi noi o problemă. „Stranierii” noştri, aşa puţini cum sînt, au fost nevoiţi să joace, întrucît nu toţi selecţionerii au avut inteligenţa non-competiţională a lui Piţurcă. Astfel, Maxim s-a epuizat în Bundesliga, dînd două goluri şi două pase de gol pentru Stuttgart. Ce să mai aştepţi de la băiatul ăsta, după ce l-au stors nemţii? Noroc că s-a odihnit Măţel în Liga lu’ Mitică…

Un singur lucru i-a scăpat lui Piţurcă: n-a reuşit să amîne şi etapa din Italia, Germania, Anglia, Turcia sau Ucraina. Iar asta ne va costa: în loc să-i batem pe unguri cu 5-0 şi pe turci cu 7-0, vom obţine doar două victorii chinuite, cu 3-1 şi 4-2. Na, că ne ieşiră două porţi în casă! Iar Piţurcă nu e doctor în table, ci în barbut. Prin voia destinului şi a lui Mircea Sandu, barbut cu echipa naţională.