Sport

Barcelona, 10 umilințe suferite în ultimii 5 ani în Champions League! Drumul scurt de la 0-4 la Paris, la 0-3 la Munchen

Barcelona a ajuns într-o situație dezastruoasă și din punct de vedere sportiv, echipa ratând calificarea din faza grupelor Champions League după umilința din meciul cu Bayern Munchen.
09.12.2021 | 08:18
Barcelona 10 umilinte suferite in ultimii 5 ani in Champions League Drumul scurt de la 04 la Paris la 03 la Munchen
Barcelona a ajuns într-o situație dezastruoasă și din punct de vedere sportiv, echipa ratând calificarea din faza grupelor Champions League după umilința din meciul cu Bayern Munchen. Sursă foto: colaj Marca
ADVERTISEMENT

Catalanii au pierdut fără drept de apel în fața bavarezilor, scor 0-3, și vor evolua în barajul pentru optimile de finală din Europa League.

După ce a ratat calificarea în primăvara UCL, Barca va înregistra pierderi de cel puţin 25.000.000 de euro, jumătate din bani fiind reprezentați de bonusurile oferite de UEFA.

ADVERTISEMENT

Umilințele suferite de Barcelona în ultimii 5 ani de Champions League

Jurnaliștii de la Marca au analizat parcursul Barcelonei în ultimii cinci ani în Champions League și au contabilizat nu mai puțin de 10 umilințe îndurate de catalani care arată exact dimensiunile dezastrului în care se află clubul.

Totul a început în seara de 14 februarie 2017, când echipa condusă pe atunci de Luis Enrique și în care juca tripleta Messi – Suarez – Neymar era răpusă de PSG pe Parc des Princes cu un neverosimil 4-0 în faza optimilor. La acea vreme s-a crezut că este doar un accident.

ADVERTISEMENT

Și asta pentru că trei săptămâni mai târziu, pe Camp Nou, catalanii reușeau o ”remontada” istorică reușind un incredibil 6-1. Era seara în care Neymar a strălucit cu adevărat. Dar lumea are tendința să uite că revenirea a fost posibilă și cu ajutorul arbitrului Deniz Aytekin.

Corecții la Torino, Roma și Liverpool

Însă, înfrângerea de la Paris era un avertisment că un ciclu glorios se apropia de încheiere. Confirmarea a venit două luni mai târziu, în sferturile de finală, când Juventus îi aplica la Torino o corecție de ținut minte: 3-0. Returul nu a mai adus nicio revenire spectaculoasă și Luis Enrique părăsea echipa la finalul sezonului, iar Neymar ”dezerta” la PSG.

ADVERTISEMENT

Căderea liberă a Barcelonei a continuat în sezonul următor cu Ernesto Valverde pe banca tehnică. După o victorie categorică în fața Romei cu 4-1 pe Camp Nou în sferturile de finală, catalanii se credeau deja în careul de ași. Însă, aroganța se plătește și italienii au mers mai departe după un 3-0 de poveste pe Olimpico.

Istoria avea să se repete un an mai târziu. De data aceasta în semifinale. După 3-0 acasă cu Liverpool, Barcelona avea să cedeze pe Anfield Road cu 4-0. Era a patra umilință în trei ani și apărea sentimentul că echipa nu se poate măsura cu forțele Europei.

ADVERTISEMENT

Bayern a semnat cea mai rușinoasă înfrângere a catalanilor

Însă, ce era mai rău abia acum urma să vină. În sferturile de finală din sezonul 2019-2020, disputate într-o singură manșă la Lisabona din cauza pandemiei de coronavirus, Barcelona lui Quique Setien era făcută franjuri de Bayern Munchen cu un istoric 8-2.

O înfrângere care l-a împins pe Leo Messi să trimită un fax pentru a cere plecarea de la club. Până la urmă avea să rămână pentru că președintele Bartomeu nu a răspuns cererii sale, dar Barcelona a continuat căderea răsunătoare în Europa.

Anul trecut au fost două înfrângeri rușinoase. Mai întâi Juventus, cu marele inamic Cristiano Ronaldo, câștiga pe Camp Nou cu 3-0 în ultima etapă a grupelor, iar apoi PSG semna eliminarea Barcelonei în optimi după un 4-1 de vis pe Parc des Princes în care Kylian Mbappe reușea un hattrick.

Barca, trei înfrângeri cu 0-3 în grupele UCL

Realitatea denunțată de Xavi, cea care s-a încheiat cu retrogradarea în Europa League, a devenit și mai vizibilă în acest sezon. În șase meciuri din faza grupelor, catalanii au fost bătuți de trei cu 3-0: de două ori de Bayern Munchen și o dată de Benfica Lisabona pe Da Luz.

Ultima dată când Barcelona nu trecea de faza grupelor în Champions League se întâmpla în sezonul 2000-2001, cu Xavi în teren. Catalanii au avut un parcurs bun în Cupa UEFA atunci, ajungând până în semifinalele unde au fost eliminați de Liverpool.

După eșecul de miercuri seară de la Munchen, Xavi a spus că se aștepta la mult mai mult de la echipa sa, dar a recunoscut că realitatea este cu totul alta. Chiar dacă nu este mulțumit cu ”retrogradarea” în Europa League, tehnicianul catalanilor și fixat obiectiv câștigarea trofeului.

ADVERTISEMENT