Sport

Reperele unui an de coșmar pentru FC Barcelona: pierderea lui Messi, eliminarea din grupele Champions League și dezastrul din campionat. Care poate fi raza de speranță a catalanilor

FC Barcelona va termina 2021 pe locul 7 în La Liga, cea mai slabă clasare din ultimele două decenii la sfârșit de an, după ce a "retrogradat" în Europa League, unde nu a mai jucat din 2004.
24.12.2021 | 14:30
Reperele unui an de cosmar pentru FC Barcelona pierderea lui Messi eliminarea din grupele Champions League si dezastrul din campionat Care poate fi raza de speranta a catalanilor
ADVERTISEMENT

Finalul unui an calendaristic reprezintă un prilej de meditație, de a-ți reaminti de momentele frumoase trăite în ultimele 12 luni și de a te proiecta optimist spre următorul an. Dar când vine vorba de FC Barcelona și de anul de grație 2021, nu prea pot fi găsite multe clipe de bucurie care să aducă un zâmbet pe chipul fanilor catalani.

Și asta pentru că totul a mers din rău în mai rău, situație în care gruparea blaugrana nu s-a mai regăsit de la începutul mileniului. Cum un necaz nu vine niciodată singur, pierderea incredibilă a lui Lionel Messi din vară a fost precum o detunătură care a declanșat prăbușirea colosului catalan.

ADVERTISEMENT

Eșecul sportiv al Barcelonei a fost anunțat, însă, de falimentul financiar de care se face vinovat fostul președinte Josep Maria Bartomeu. Noua conducere a clubului, cu Joan Laporta în frunte, a moștenit o criză profundă la absolut toate palierele și care s-a acutizat în acest sezon.

Pierderi de peste 20 de milioane de euro în urma eliminării din Champions League

Ceea ce a șocat cel mai mult a fost eliminarea din faza grupelor Champions League, o situație cu care Barca nu s-a mai întâlnit de 20 de ani. Și asta a fost posibil după ce a marcat doar două goluri, ambele în dubla cu echipa lui Mircea Lucescu, Dinamo Kiev. Iar în toate cele șase partide, catalanii au șutat de doar 11 ori pe spațiul porții adverse. Ceea ce înseamnă o medie de nici două șuturi pe meci! Ca termen de comparație, în actuala stagiune, sunt 27 de jucători care au înscris cel puțin trei goluri în faza grupelor!

ADVERTISEMENT

Și tot ca reper, în ultimul deceniu, FC Barcelona a înscris în fiecare campanie de Champions League între nouă și 20 de goluri în faza grupelor. Iar dezastrul sportiv se va resimți foarte tare și din punct de vedere economic întrucât catalanii își făcuseră planurile bugetare pentru acest sezon luând în calcul o calificare în fazele eliminatorii.

Astfel, ratarea optimilor și a sferturilor de finală îi va costa peste 20 de milioane de euro, bani pe care Barca nu își prea mai permite să îi piardă. Iar un eventual triumf în Europa League, puțin probabil în actualele condiții, le-ar aduce aproape 15 milioane.

ADVERTISEMENT
  • 25 martie 2004 este ziua ultimei apariții a Barcelonei în Cupa UEFA, actuala Europa League, într-un meci cu Celtic Glasgow, 0-0 pe Camp Nou, în returul optimilor de finală.

După 20 de ani… în Europa League!

Declinul european a fost “pregătit” de ieșirile dureroase din scenă din ultimele cinci sezoane, când Barcelona încă se mai bucura de geniul lui Lionel Messi. În 2017, a părăsit competiția în sferturi, după un 0-3 la general cu Juventus, în 2018, a fost scoasă de AS Roma tot în sferturi, după un  0-3 pe Olimpico ce a anulat succesul din tur cu 4-1, în 2019, a pierdut în semifinale cu 4-0 în returul de pe Anfield cu Liverpool, după 3-0 pe Camp Nou, în 2020, a fost pulverizată de Bayern Munchen cu 8-2 în sferturi, iar în 2021, a fost scoasă în optimi de Paris Saint-Germain după 1-4 și 1-1. Așadar, din 2019 încoace, au fost succesiv ieșiri în semifinale, sferturi, optimi și acum grupe.

ADVERTISEMENT

“Doare să joci în Europa League. Mulți factori ne-au adus în această situație”, a declarat Sergio Busquets după retrogradarea lui FC Barcelona în Europa League, unde nu a mai jucat de 18 sezoane, ultima sa apariție în a doua întrecere continentală fiind consemnată în ediția 2003-2004, când aceasta încă se numea Cupa UEFA. Atunci, gruparea blaugrana a ajuns ca urmare a unei clasări modeste în La Liga, doar locul al șaselea la capătul unei stagiuni 2002-2003 plină de convulsii, la fel ca și cea în curs.

Barca a jucat ultima oară în Europa League pe 25 martie 2004, dată la care Gavi nici măcar nu era născut, împotriva lui Celtic Glasgow, finalista precedentei ediții. Scorul a fost egal, 0-0, iar cum în tur, scoțienii s-au impus cu 1-0, catalanii au părăsit competiția în faza optimilor de finală. Elementele comune dintre Barcelona 2004 și Barcelona 2021 sunt președintele Joan Laporta, care și atunci moștenise o situație catastrofală, și Xavi, unul dintre liderii echipei din urmă cu 17 ani și antrenorul de astăzi.

  • 13 meciuri a disputat Xavi Hernandez ca jucător în Cupa UEFA în tricoul lui FC Barcelona

De ce poate exista speranță și în pragul disperării

Pe banca Barcei, se afla Frank Rijkaard, iar printre starurile blaugrana de atunci se numărau Ronaldinho, Carles Puyol, Victor Valdes, Michael Reiziger, Phillip Cocu, Luis Enrique, Gerard Lopez, Marc Overmars, Andres Iniesta, Rafa Marquez și Ricardo Quaresma.

Și atunci, ca și acum, Barcelona era în plină reconstrucție. Iar o bună parte din componenții lotului care se zbătea în mediocritate la sfârșitul lui 2003 a jucat un rol major în transformarea clubului într-o forță a fotbalului spaniol și european.

În mercato-ul de iarnă, Barca a făcut câteva mutări inspirate care au dus la o adevărată metamorfoză în a doua parte a sezonului. Deși nu a câștigat vreun trofeu în acea stagiune, Barcelona a pus bazele echipei care în 2005 a câștigat titlul în La Liga, iar un an mai târziu, trofeul Champions League.

  • 17 și 24 februarie 2022 sunt datele de disputare a meciurilor din 16-imile Europa League dintre FC Barcelona și Napoli.

Pentru Barcelona lui Xavi, viitorul a început ieri

Se anunță un adevărat șantier în iarnă pe Camp Nou, iar prima mutare importantă o constituie aducerea lui Ferran Torres, de la Manchester City. Totodată, și alte echipe au traversat situații similare înainte de a lua din nou în brațe Cupa cu Urechi Mari, cel mai recent exemplu fiind al lui Chelsea, care a câștigat de două ori Europa League înainte de a triumfa pentru a doua oară în Champions League.

Dar FC Barcelona va avea un drum lung și sinuos pentru a regăsi zăpezile de altădată. Și asta pentru că în La Liga, trupa lui Xavi ocupă doar locul al șaptelea în clasament, la o distanță de 18 puncte de liderul Real Madrid, însă la numai două puncte de ocupanta ultimei poziții de Champions League, Rayo Vallecano.

Marea îngrijorare vine din compartimentul defensiv, întrucât doar șapte echipe au primit mai multe goluri decât Barcelona în acest sezon din La Liga. Totuși, entuziasmul lui Xavi de a miza pe o nouă generație talentată ieșită de pe porțile La Masia, din care se disting deja Gavi, Ferran Jutgla, Nico Gonzalez și Alex Balde, ar putea reprezenta punctul de pornire al construcției unei viitoare mari echipe.

ADVERTISEMENT