Sport

Barcelona, măcinată de probleme financiare. A fost depășit plafonul costurilor

14.05.2021 | 17:54
Barcelona, măcinată de probleme financiare. A fost depășit plafonul costurilor
Barcelona. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Problemele financiare nu ocolesc nici granzii Europei. Pentru a putea perfecta mutările plănuite în următoarea perioadă de mercato, Barcelona trebuie să echilibreze cât mai repede posibil balanța contabilă.

Potrivit Goal.com, întrucât a fost constatată o diferență de 50 de milioane de euro, catalanii se vor vedea nevoiți să reducă semnificativ costurile în următoarea perioadă. Sarcină deloc ușoară, având în vedere că vorbim despre echipa care are cel mai mare fond salarial din lume.

Fiecărui club din La Liga îi este impus anual un prag financiar, calculat pe baza unor factori precum venituri, salarii sau datorii. De asemenea, sunt incluse plățile fixe și variabile pentru jucătorii, respectiv staff-ul primei și celei de-a doua echipe, precum și bonusuri, costuri cu securitatea, prime de instalare ori sume de transfer.

ADVERTISEMENT

Barcelona are probleme financiare. Cinci jucători primesc o treime din bugetul pentru salarii

Suma de transfer implică toți banii plătiți pe durata contractului jucătorului, dincolo de cei achitați pentru transfer clubului la care a fost legitimat sau impresarului său. Spre exemplu, celor 135 de milioane de euro plătiți în schimbul lui Antoine Griezmann – adus de la Atletico Madrid – li se adaugă câte 27 de milioane de euro pentru fiecare an de contract (n.r. a semnat pe cinci sezoane).

De altfel, cinci dintre jucătorii aflați la ora actuală în lotul catalanilor acoperă o treime din suma totală destinată salariilor. Este vorba despre Miralem Pjanic (15 milioane de euro pe an), Frenkie de Jong (17,2 milioane), Philippe Coutinho (31,5 milioane) și Ousmane Dembele (24 de milioane). Pentru aceștia, clubul cheltuie în total 115 milioane de euro pe an.

ADVERTISEMENT

Ce riscă Barcelona pentru depășirea plafonului de costuri

Așa se face că balanța financiar-contabilă indică o depășire cu peste 50 de milioane de euro a plafonului impus cluburilor din La Liga. Chiar dacă penalizările nu sunt posibile în momentul de față, există două variante: deducerea sumei respective din salariile jucătorilor în anul viitor sau restricționarea transferurilor.

În aceste condiții, singura soluție pentru Barcelona rămâne aducerea unor jucători liberi de contract, precum Sergio Aguero, însă aceștia vor pretinde la rândul lor salarii ce vor trebui achitate. Prin urmare, un eventual transfer al lui Haaland iese, cel puțin deocamdată, din discuție.

ADVERTISEMENT

Barcelona nu renunță la Super Liga Europei. Replică dură pentru UEFA

Cel mai probabil, în spatele deciziei Barcelonei de a susține în continuare înființarea Super Ligii Europei – proiectul cu circuit închis ce trebuia să ia startul în vara acestui an, – stau tot rațiuni financiare.

Într-un comunicat dat publicității recent, catalanii acuză, alături de Real Madrid și Juventus, „presiuni externe, amenințări, ofense” din partea UEFA și reamintesc faptul că tribunalele s-au pronunţat deja în favoarea noii competiții.

ADVERTISEMENT

Ca răspuns la afirmaţiile făcute de UEFA în data de 7 mai, referitoare la Super Ligă şi la 9 dintre cluburile fondatoare, Barcelona, Juventus şi Real Madrid anunţă următoarele:

Cluburile fondatoare au fost supuse şi continuă să fie supuse unor presiuni externe, ameninţări şi ofense, pentru a abandona proiectul şi pentru a renunţa, în consecinţă, la dreptul lor de a veni cu soluţii pentru ecosistemul fotbalistic, cu propuneri concrete şi dialog constructiv.

ADVERTISEMENT

Acest lucru este intolerabil, iar legea şi tribunalele s-au pronunţat deja în favoarea propunerii Super Ligii şi au ordonat FIFA şi UEFA, direct sau prin organizaţiile afiliate, să se abțină de la orice acțiune care ar putea împiedica în orice mod această inițiativă, în timp ce procedurile judiciare sunt în curs.

Le punem în vedere celor de la FIFA şi UEFA, aşa cum am făcut-o în mai multe rânduri de când am anunţat Super Liga, deschiderea noastră spre dialog, cu respect şi fără presiuni intolerabile, în concordanţă cu legea, pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru familia fotbalului”, au anunțat cele trei cluburi.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria SPORT
A apărut noua revistă Fanatik
  • NOUL FANATIK, prima revistă de sport pe hârtie lucioasă
  • 84 pagini de emoții, la NUMAI 5 lei
A apărut noua revistă Fanatik