Sport

Barcelona – Real Madrid, primul El Clasico fără Lionel Messi după 17 ani și jumătate. Ce făcea argentinianul în 2004

Derby-ul din etapa a 10-a a campionatului spaniol va reprezenta o premieră sumbră pentru fanii Barcelonei. După 17 ani și jumtătate, formația blaugrana va aborda meciul cu Real Madrid fără cel mai bun fotbalist din istoria ei, Lionel Messi.
23.10.2021 | 15:23
Barcelona  Real Madrid primul El Clasico fara Lionel Messi dupa 17 ani si jumatate Ce facea argentinianul in 2004
Barcelona - Real Madrid, primul El Clasico fără Lionel Messi după 17 ani și jumătate. Ce făcea argentinianul în 2004. FOTO: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Barcelona – Real Madrid rămâne El Clasico și fără Lionel Messi și Cristiano Ronaldo, dar plecarea celor doi uriași fotbaliști face ca derby-ul urmărit de întreaga planetă să nu mai aibă în totalitate farmecul construit în ultimele aproape două decenii.

Confruntarea titanilor din campionatul spaniol a devenit mai săracă încă din anul 2018, atunci când Cristiano Ronaldo a decis să se despartă după nouă ani de Real Madrid și să se transfere la Juventus. Trei ani mai târziu, clasicul Spaniei a rămas și fără Messi, care nu a mai putut fi ținut pe Camp Nou și care s-a dus la Paris Saint-Germain.

ADVERTISEMENT

Barcelona a rămas fără Messi în probabil cea mai grea perioadă a ei de după anul 2000 încoace. „Extratereștrii” au devenit niște pământeni. Au lotul slăbit, iar problemele financiare le dau mari bătăi de cap. Umilită în UEFA Champions League, de Bayern Munchen și de Benfica, ambele câștigând în fața ei cu 3-0, Barca e în picaj și în campionat.

Barcelona, la primul El Clasico fără Lionel Messi din 2004 încoace

A pierdut deja un derby, cu Atletico, scor 0-2, și e pe locul 7 în LaLiga, cu 15 puncte, două mai puține decât mare rivală, care ocupă ultima treaptă a podiumului. Cu o victorie, Barcelona îi poate fura locul în clasamentul Realului, dar mai ales poate recăpăta susținerea fanilor.

ADVERTISEMENT

Se anunță o misiune dificilă pentru catalani, deoarece înfruntă cea mai bună ofensivă din LaLiga, echipa lui Carlo Ancelotti marcând nu mai puțin de 22 de goluri până acum.

FC Barcelona nu a mai abordat un El Clasico fără Lionel Messi din 2004, mai exact din 25 aprilie. Cele două rivale din LaLiga se înfruntau pe Santiago Bernabeu în etapa cu numărul 34. Catalanii reușeau atunci să se impună cu 2-1, într-un derby plin de vedete. Deși mai era puțin până la finalul campionatului, nici Real și nici Barca nu au reușit să ia titlul în acel sezon, ci Valencia.

ADVERTISEMENT

Derby-ul de la acea vreme a fost extrem de echilibrat, dovadă și scorul înregistrat pe tabela de marcaj. Toate golurile s-au înscris în repriza a doua. „Galacticii” au deschis scorul prin Santiago Solari, servit excelent de Roberto Carlos.

Avantajul gazdelor a durat doar patru minute, Patrick Kluivert fiind cel care a restabilit egalitatea. Lovitura de grație a dat-o Xavi, în minutul 86, după un assist marca Ronaldinho.

ADVERTISEMENT

Cum arătau Real Madrid și Barcelona la ultimul derby fără Messi

Iată cum arătau garniturile de start în Real Madrid – Barcelona, din 25 aprilie 2004:

  • Real Madrid: Casillas – Salgado, Helguera, Bravo, R. Carlos – Cambiasso, Beckham – Figo, Zidane, Solari – Raul(c); Rezerve: Cesar, Mejia, J.Torres, Borja Fernandez, Guti, A. Nunez, J. Portillo; Antrenor: Carlos Quieroz
  • Barcelona: V. Valdes – Reiziger, Oleguer, Puyol, van Bronckhorst – Davids, Cocu(c), Xavi – Overmars, Saviola, Rolandinho; Rezerve: Rustu, R. Marquez, T. Motta, Iniesta, Gerard, Luis Enrique, Kluivert; Antrenor: Frank Rijkaard

Lionel Messi, superstar la Barcelona B

Lionel Messi nu împlinise încă 17 ani pe vremea când Real Madrid și Barcelona își disputau ultimul El Clasico fără el pe teren.

Superstarul argentinian se pregătea la echipa a doua a catalanilor pentru debutul la seniori, în LaLiga, care avea să vină în luna octombrie a aceluiași an, atunci când devenea și cel mai tânăr debutant din prima ligă spaniolă, record doborât în 2007, de un alt fotbalist al Barcelonei, Bojan Krkic.

  • 6 goluri în 22 de meciuri a înscris Lionel Messi pentru echipa a doua a Barcelonei, în sezonul 2004-2005
  • 89 de goluri în 97 de meciuri oficiale a înscris superstarul argentinian la echipele de juniori ale catalanilor
ADVERTISEMENT