Ministerul Educației a publicat în urmă cu câteva clipe subiectele și baremele de la proba scrisă la biologie.
Subiecte la biologie vegetală – Bacalaureat 2021
Barem la biologie vegetală – Bacalureat 2021
Elevii au început ultima probă de la Bacalaureat acum ceva mai bine de jumătate de oră.
Aceștia au la dispoziție trei ore pentru a rezolva subiectele și pot părăsi sala după cel puțin o oră și jumătate.
FANATIK îți va prezenta subiectele la Chimie de la Bac 2021 imediat ce vor fi disponibile, iar ulterior rezolvările și baremul de corectare, conform edu.ro.
Miercuri, 30 iunie, absolvenții au susținut proba la alegere a profilului. Află care este baremul de corectare pentru Biologie.
Proba la alegere diferă în funcție de profil și de specializare. Elevii de la profilurile real, tehnic, resurse naturale și protecția mediului, dar și profilul militar au posibilitatea de a susține proba la alegere la biologie, printre altele.
În plus, candidații pot alege dacă să susțină proba la biologie vegetală și animală sau la Anatomie şi fiziologie umană, genetică şi ecologie umană.
Află care este rezolvarea subiectelor pentru proba de BAC la biologie conform baremului publicat de edu.ro. În funcție de acest barem de corectare, elevii pot verifica dacă au greșit și pot anticipa noua pe care o vor lua.
Această probă este ultima dintre cele pe care trebuie să le susțină absolvenții de liceu. Aceștia au avut de ales între mai multe materii în funcție de profilul la care au studiat în cei patru ani.
Atât proba de biologie vegetală și animală, cât și cea de Anatomie umană au câte trei subiecte. Fiecare valorează câte 30 de puncte și se acordă 10 puncte din oficiu. Timpul efectiv de lucru este de trei ore. Află care este baremul pentru Biologie la examenul de BAC 2021.
Este important de precizat că nu se acordă punctaje, altele decât cele precizate explicit în barem. Nu se acordă fracţiuni de punct.
La primul subiect, elevii au avut de menționat anumite noțiuni și de dat exemple, după care au urmat câteva întrebări de tip grilă, unde aceștia aveau de ales între trei variante de răspuns. De asemenea, candidații au avut de stabilit valoarea de adevăr a unor afirmații.
La cel de-al doilea subiect elevii au avut de rezolvat câte două probleme. Conform baremului de corectare, se va puncta orice modalitate de rezolvare a primei probleme.
În schimb, pentru raționamentul corect, dar neînsoțit de calcule, se acordă jumătate din punctajul repartizat rezolvării problemei. La cea de-a doua problemă, elevii trebuie au avut de scris toate etapele rezolvării acesteia.
Și subiectul al treilea a constat în rezolvarea a câte două probleme. Elevii au avut de formulat propoziții și argumente, de alcătuit un minieseu care va respecta câteva cerințe, dar și de construit enunțuri afirmative folosind limbajul științific adecvat.
Elevii de la filiera teoretică, profilul real, precum și cei de la profilul tehnic au avut de ales între mai multe materii. Astfel, aceștia au putut opta pentru biologie, fizică, chimie sau informatică.
Cei de la profilul uman au putut alege între geografie, psihologie, sociologie, logică, economie și filosofie.
Cei care pot susține aceste probe sunt elevii de la profilul uman (filiera teoretică), de la profilul servicii (filiera tehnologică) și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională.
Candidații au susținut deja primele două probe, cea la limba română și proba obligatorie a profilului, matematică sau istorie, după caz. Pentru minoritățile etnice, examenul maturității se încheie pe 1 iulie, odată cu proba la limba maternă.
Absolvenții de liceu vor afla primele rezultate ale examenului de Bacalaureat la data de 5 iulie 2021. Rezultatele vor fi publicate până la ora 12.00 pe site-ul oficial al Ministerului Educației, dar și la avizierele liceelor.
Cei care nu sunt mulțumiți de nota obținută pot depune constestație pe 5 iulie 2021, între orele 12-18. Contestațiile se vor rezolva în intervalul 6 – 9 iulie 2021.
După rezolvarea contestațiilor, rezultatele finale vor fi publicate pe 9 iulie 2021.