Ministerul Educației a publicat baremul de corectare la proba scrisă de la chimie. Iată, mai jos, cum se rezolvau cerințele de la Bacalaureat 2021:
Examenul de Bacalaureat 2021, sesiunea de toamnă, a ajuns miercuri, 18 august, la proba la alegere a profilului. AICI puteți afla ce subiecte au primit elevii la chimie.
Subiectele și baremele vor fi făcute publice de Ministerul Educației după ora 15:00 și pot fi verificate pe FANATIK.
Baremul de corectare a subiectelor de la proba de chimie a sesiunii din toamnă a examenului de Bacalaureat va fi publicat pe site-ul Ministerului Educației, edu.ro. FANATIK vă va prezenta informațiile în cel mai scurt timp.
Pentru proba la chimie au putut opta candidații de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică, precum și de la profilul militar din filiera vocațională.
Cei care au susținut examenul de Bacalaureat nu au avut o sarcină ușoară. Nivelul de dificultate a fost unul abordabil, dar nu se poate vorbi de cerințe simple.
În schimb, candidații au avut ocazia să e pregătească. Ministerul educației a publicat modele de subiecte și teste de antrenament.
La cea de a doua sesiune a Bacalaureatului s-au putut înscrie atât elevii care au absentat în prima sau nu au obținut note de trecere, cât și absolvenții din promoțiile anterioare. În schimb, cei ce au fost eliminați din examen mai au de așteptat până li se va permite înscrierea. Conform regulamentului, aceștia nu au voie să dea examenul în următoarele două sesiuni, fiind acceptați la a treia.
Potrivit datelor transmise de Ministerul Educației, s-au înscris aproximativ 39.000 de candidaţi. Dintre aceștia, 24.988 de candidați provin din promoţia 2020 – 2021, iar 13.958 de candidați sunt din promoţiile anterioare.
Problele scrise de la Bacalureat au început la ora 09:00. Accesul în săli s-a făcut între orele 7:30 – 8:30, pe baza cărții de identitate.
Cei ce au susținut examenul au fost așezați singuri în bancă, în ordine alfabetică, potrivit listelor afișate anterior. Sălile au fost dotate cu camere audio-video.
A fost interzis accesul cu ghiozdane, genți sau sacoșe, iar candidații au avut o sală special amenajată pentru depozitarea bunurilor personale. De asemenea, nu au avut voie să dețină asupra loc niciun fel de cărți, manuale, caiete, notițe sau foi.
Subiectele au fost rezolvate pe foile repartizate de supraveghetori, fiind scrise doar cu pastă sau cerneală albastră. Totodată, a fost interzis accesul în săli cu mijloace de informare sau comunicare electronică: telefoane, tablete, laptopuri. Candidații nu au avut voie să vorbească între ei sau cu persoane din exterior, nici să facă schimb de lucrări sau notițe.
Problele scrise au început luni, 16 august, cu cea la limba și literatura română. Marți, 17 august, a avut loc proba obligatorie a profilului.
La data de 18 august, candidații au susținut proba la alegere a profilului și specializării. Ultimul examen scris a fost cel la limba și literatura maternă, pe 19 august.
Evaluările lingvistice și digitale nu se susțin, probele fiind echivalate, la fel ca și în sesiunile precedente. Primele rezultate se vor afișa la data de 31 august, până la ora 12:00. În aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, se pot depune contestațiile, atât fizic, la instituțiile de învățământ, cât și online.
Rezolvarea contestațiilor va avea loc între 1 și 3 septembrie, iar rezultatele finale vor fi publicate la 3 septembrie. Se vor publica doar notele, nu și identitatea candidaților, conform regulamentului.