News

Barem istorie Bacalaureat 2021 toamnă. Cum se rezolvau subiectele la istorie. Update

Examenul de Bacalaureat 2021, sesiunea de toamnă, continuă marți cu proba obligatorie a profilului. FANATIK prezintă rezolvarea subiectelor de la istorie.
17.08.2021 | 15:06
Barem istorie Bacalaureat 2021 toamna Cum se rezolvau subiectele la istorie Update
Barem istorie Bacalaureat 2021 toamnă. Cum se rezolvau subiectele la istorie. Sursa
ADVERTISEMENT
17-08-2021
12:07

Au fost publicate rezolvările și baremele la istorie de la Bacalaureat 2021, sesiunea de toamnă

Pe site-ul Edu.ro a fost publicat, marți după amiază, baremul de corectare pentru proba de istorie de la Bacalaureat 2021. Cum se rezolva varianta 4 care a picat la examen, în link-ul de mai jos:

Barem Bacalaureat 2021 – istorie

Marți, 17 august, examenul de Bacalaureat 2021, sesiunea august-septembrie, a ajuns la proba obligatorie a profilului. Rezolvarea subiectelor de la istorie și baremul de corectare vor fi publicate pe FANATIK, de îndată ce ele apar pe site-ul Edu.ro.

După verificarea lor, cei aproximativ 39.000 de elevi înscriși în sesiunea de toamnă pot să calculeze cu aproximație nota obținută la examen.

ADVERTISEMENT

Barem istorie Bacalaureat 2021 toamnă, istorie. Cum se rezolvau subiectele

A doua probă de Bacalaureat – sesiunea de toamnă – cea obligatorie a profilului, a avut loc marţi, 17 august. Absolvenţii de liceu care au urmat profil real au susţinut examenul la matematică, în timp ce absolvenţii unui profil filologic au dat Bacalaureatul la istorie.

FANATIK publică baremul de corectare la proba de istorie din din a doua sesiune a Bacalaureatului 2021 de îndată ce va fi afișat pe pagina Ministerului Educației, în jurul orei 15.00.

ADVERTISEMENT

La fel ca în sesiunea precedentă, examenul scris la istorie este împărțit în trei subiecte. La subiectul I, elevii pot obține maximum 30 de puncte, la subiectul al II-lea, tot 30, la fel și la al III-lea. 10 puncte sunt acordate din oficiu.

La sesiunea din iunie – iulie, elevii de clasa a XII-a și de clasa a XIII-a au avut de rezolvat trei subiecte mari la proba de istorie de la bacalaureat 2021.

ADVERTISEMENT

Primele două subiecte s-au bazat pe două fragmente de texte și ultimul a fost un eseu despre spațiul românesc în Evul Mediu și la începuturile modernității.

În urmă cu exact un an, la sesiunea din toamna lui 2020 a Bacalaureatului, elevii au avut de rezolvat, la istorie, varianta cu numărul 3.

ADVERTISEMENT

La Subiectul I, candidații au avut de răspuns la 7 întrebări bazate pe două texte istorice. La Subiectul II au fost de asemenea 6 cerințe de rezolvat, tot pe baza unui text.

În fine, la Subiectul III, elevii au avut de realizat un eseu de 2 pagini cu titlul ”Evoluția României în secolul al XX-a”. Aceasta a constat în trei părți. Fiecare secțiune primea 30 de puncte. Elevii plecau, ca de obicei, cu 10 puncte din oficiu.

La ce trebuiau să fie atenți elevii la proba de istorie de la Bacalaureat

În rezolvarea subiectelor de la istorie, conform programei emise de Ministerul Educației, candidații trebuiau să fie atenți la mai multe chestiuni. Iată ce prevăd acestea:

Utilizarea eficientă a comunicării și a limbajului de specialitate: elevii claselor a XII-a trebuie să formuleze argumente referitoare la un subiect istoric, să folosească un limbaj adecvat în cadrul unei prezentări scrise, dar și să evidențieze relația cauză-efect într-o succesiune de evenimente sau procese istorie. În plus, ei trebuie să formuleze, în scris, opinii referitoare la o temă de istorie.

Exersarea demersurilor și acțiunilor civice democratice: la acest punct, elevii trebuie să extragă informațiile esențiale dintr-un mesaj și să descopere constantele în desfășurarea fenomenelor istorice studiate.

Aplicarea principiilor și a metode adecvate în abordarea surselor istorice: cei care dau examenul de Bacalaureat 2021 la Istorie trebuie să selecteze și să comenteze sursele istorice pentru a susține sau a combate un punct de vedere. În plus, trebuie să descopere în sursele de informare perspectivele multiple asupra evenimentelor proceselor istorice. Ei trebuie să facă analiza diversității sociale, culturale și de civilizație în istorie pornind de la sursele istorice.

Utilizarea surselor istorice pentru rezolvarea de probleme: candidații trebuie să utilizeze coordonate temporale și spațiale relative la un subiect istoric și să construiască sinteze tematice.

În România, istoria este probă obligatorie la Bacalaureat a profilului pentru absolvenții din:

  • filiera teoretică, profil umanist, toate specializările;
  • filiera vocaţională: profil artistic, toate specializările; profil sportiv, toate specializările; profil pedagogic, specializările: bibliotecar-documentarist, instructor-animator, instructor pentru activităţi extraşcolare, pedagog şcolar; profil teologic, toate specializările.
ADVERTISEMENT