News

Barem limba și literatura maternă Evaluare Națională 2021. Cum se rezolvă subiectele, conform Edu.ro. Update

Limba și literatura maternă este ultima probă scrisă de la Evaluarea Națională 2021. După ora 15.00 baremul de rezolvare a subiectelor va fi pe edu.ro.
25.06.2021 | 15:15
Barem limba si literatura materna Evaluare Nationala 2021 Cum se rezolva subiectele conform Eduro Update
ADVERTISEMENT
25-06-2021
12:17

Evaluare Națională 2021: Subiectele și baremul de rezolvare la limba maternă

Pe site-ul Ministerului Educației au fost publicate subiectele și baremul pentru proba de limba maternă de la Evaluarea Națională 2021.

Acestea pot fi descărcate AICI.

A fost ultima probă de la examenul din acest an pentru elevii claselor a VIII-a. Pe 29 iunie urmează afișarea rezultatelor parțiale.

Iată calendarul zilelor viitoare:

  • 29 iunie 2021, până la ora 14.00 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 29 iunie 2021, ora 16.00 – ora 19.00 – 30 iunie 2021, ora 8.00 – ora 12.00 – Depunerea contestațiilor
  • 30 iunie – 4 iulie 2021 – Soluționarea contestațiilor
  • 4 iulie 2021 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Vineri, 25 iunie, absolvenții claselor a VIII-a susțin ultima dintre cele trei probe scrise la Evaluarea Națională 2021, ce la limba și literatura maternă. Proba a început la ora 9:00, iar elevii au timp 120 de minute să rezolve subiectele primite.

Elevii au posibilitatea de a intra în săli cu 30 de minute înainte de începerea examenului, pentru a putea lua loc și a se putea pregăti pentru subiecte.

ADVERTISEMENT

Barem limba și literatura maternă Evaluare Națională 2021

Baremul de rezolvare a subiectelor la limba și literatura maternă va fi disponibil după ora 15.oo pe pagina dedicată de pe site-ul Ministerului Educației, iar FANATIK ți-l prezintă de îndată ce va fi disponibil.

Regulile după care se desfășoară Evaluarea Națională în 2021

Ministerului Educației a trimis către instituțiile de învățământ o adresă în care sunt detaliate regulile examenului. Acestea vor fi explicate elevilor de profesorii asistenți din cadrul Comisiilor pentru Evaluarea Națională 2021.

ADVERTISEMENT

Pentru prima dată subiectele nu vin pe pagini separate și nici rezolvările nu vor fi scrise pe foi separate. Elevii vor primi o broșură în cadrul căreia se află cerințele. Tot acolo vor fi trecute și rezolvările acestora. În cazul subiectelor de tip grilă, rezolvările se vor face pe o ciornă.

Potrivit procedurii, timpul alocat fiecărei probe în parte este de 120 de minute. Absolvenții claselor a VIII-a vor avea 15 minute suplimentare pentru completarea spațiilor din colțul lucrării, care cuprind numele, școala și localitatea.

ADVERTISEMENT

„La probele scrise ale evaluării naționale 2021 elevii primesc subiectele sub formă de broșură, putând să solicite și pagini suplimentare, dacă este cazul. Capsarea broșurilor se realizează înainte de distribuirea acestora în săli, în 3 locuri (lateral stânga sus, jos și la mijloc)”, se arată în documentul emis de Ministerul Educației.

Eventualele foi suplimentare utilizate de către elevi se vor adăuga prin capsare în alte 2 locuri, situate între cele 3 locuri inițiale, astfel încât broșurile cu pagini suplimentare vor avea 5 capse; broșura se predă la finalul probei și, întrucât conține subiecte, aceasta nu rămâne în posesia candidaților, mai precizează documentul.

ADVERTISEMENT

Paginile vor fi numerotate de profesorul asistent, la momentul în care lucrarea este predată. Numărul total al paginilor scrise va fi trecut pe prima foaie de examen. Spațiile rămase libere vor fi marcate cu o bară în forma literei Z.

Ministrul Educației, optimist cu privire la promovabilitate

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, pe 16 iunie, că circa 131.000 de elevi care au terminat gimnaziul sunt înscriși la Evaluarea Națională.

La începutul lunii iunie, ministrul Sorin Cîmpeanu a explicat care sunt schimbările în ceea ce privește organizarea examenului de Evaluare Națională: „sunt câteva elemente care fac diferența. În primul rând, am făcut totul ca elevul să se poată concentra pe fond, și nu pe formă. Din punct de vedere epidemiologic, am decis organizarea în centre de examen mici, pentru a nu crea aglomerații. De regulă, elevii dau examen la ei în școală”, spunea la momentul respectiv oficialul într-o intervenție telefonică la Aleph News.

Sorin Cîmpeanu s-a declarat optimist cu privire la rata de promovabilitate. El a explicat că se depun toate eforturile pentru o cât mai bună organizare. Ministrul Educației a reamintit că rezultatele obținute la simularea examenului au fost îmbucurătoare, peste 65% au reușit să promoveze.

ADVERTISEMENT