News

Barem Matematică Evaluare Națională 2020. Află subiectele rezolvate și ce notă ai putea lua

17.06.2020 | 14:58
Barem Matematica Evaluare Nationala 2020 Afla subiectele rezolvate si ce nota ai putea lua
ADVERTISEMENT

Peste 170.000 de elevi ai claselor a VIII-a din întreaga țară au susţinut cea de-a doua și ultima probă din cadrul Evaluării Naționale 2020, care le-a testat cunoștințele acumulate pe toată durata celor patru ani de școală generală la Matematică.

UPDATE 15.00: Ministerul Educaţiei a făcut publice pe edu.ro baremele de rezolvare pentru subiectele primite de elevi la proba de matematică de la Evaluarea Naţională.

ADVERTISEMENT

Subiecte la proba de matematică, la Evaluarea Naţională 2020

Barem la proba de matematică, la Evaluarea Naţională 2020


Având în vedere numărul tot mai mare al cazurilor de infectare cu noul coronavirus pe teritoriul României, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au stabilit prin ordin comun o serie de măsuri care trebuie respectate cu sfințenie.

Spre exemplu, elevilor le-a fost măsurată temperatura înaintea intrării în sala de examen, iar dacă s-a constatat că au febră mai mare de 37.3 grade au fost nevoiți să se întoarcă acasă și să aștepte până pe 29 iunie, când este programată sesiunea specială, pentru a putea relua testarea.

ADVERTISEMENT

Barem Matematică Evaluare Națională 2020. Vezi dacă ai rezolvat corect subiectele

În timp ce unii experți au criticat în termeni duri această decizie, pe motiv că pot apărea cazuri în care candidații să fie eliminați pe nedrept, alții au remarcat că temperatura în cazul asimptomaticilor este irelevantă. Bănuielile lor au fost confirmate luni, înaintea probei la Limba Română, când un elev a fost depistat cu temperatură peste 37.3 grade pentru că avea enterocolită și i s-a refuzat participarea la examen.

O altă măsură stabilită în premieră de Ministerul Educației se referă la modul în care candidații vor afla notele obținute. Fiecare dintre aceștia va primi la finalul probei un cod unic pe care  îl vor putea folosi în data de 22 iunie, când pe site-ul instituției vor fi publicate rezultatele înaintea contestațiilor.

ADVERTISEMENT

Conform calendarului întocmit de Ministerul Educației, notele finale vor fi comunicate în cursul zilei de sâmbătă, 27 iunie. Dacă nu mai ai răbdare până atunci și vrei să afli cum te-ai descurcat la fiecare dintre subiectele probei de Matematică, poți face acest lucru chiar astăzi, după ora 15:00, când pe edu.ro va fi publicat baremul în funcție de care profesorii trebuie să evalueze lucrările scrise.

Cum se desfășoară miercuri examenul la Matematică

Până la aducerea subiectelor în sălile de examen, asistentul sau asistenții trebuie să le explice elevilor modul în care se desfășoară testarea, precum și pașii de urmat în vederea completării datelor personale pe foaia tipizată. Tot atunci, candidații sunt informați că nu au voie să aibă asupra lor manuale, dicționare, notițe, însemnări, mijloace electronice de calcul sau de comunicare. În caz contrar, riscă eliminarea din examen.

ADVERTISEMENT

Fiecare elev primește apoi o coală de hârtie tipizată, pe care își scrie cu majuscule numele, prenumele tatălui, toate prenumele, în ordinea în care sunt trecute în actul de identitate și completează lizibil celelalte date de pe colțul care urmează să fie lipit. Colțul colii tipizate este lipit numai după ce asistenții din săli au verificat completarea corectă a tuturor datelor și după ce aceștia semnează în interiorul porțiunii care urmează să fie sigilată, prevede metodologia.

Proba de Matematică începe la ora 9:00, când în fiecare sală de examen se deschid plicurile sigilate cu subiectele multiplicate. În anii precedenți, în condiții normale, accesul elevilor în săli era permis până cel târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei, respectiv până la ora 8:30, însă triajul epidemiologic de acum poate îngreuna accesul în sălile de clase.

Profesorii asistenți primesc subiectele multiplicate în plicuri, de la președinte sau un membru al comisiei, și le distribuie fiecărui elev. Aceștia au la dispoziție 120 de minute din momentul primirii subiectelor.

În cazuri excepționale, dacă un elev se simte rău și cere părăsirea temporară a sălii, este însoțit de unul dintre asistenți până la înapoierea în sala de clasă. În această situație, timpul alocat rezolvării subiectelor nu va fi prelungit.

Pentru rezolvarea subiectelor, elevii au voie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră și creion negru pentru executarea schemelor și desenelor. Folosirea calculatoarelor este strict interzisă. Elevii care vor să corecteze o greșeală trebuie să „taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală”.

ADVERTISEMENT