News

Barmanul cu studii de Securitatea Națională, numit director în fruntea unei companii de stat. Unde candidează la alegerile din iunie

Irinel Ghiță a lucrat ca barman doar un an, la începutul anilor 2.000, iar 17 ani mai târziu avea să ajungă primarul localității
30.05.2024 | 16:42
Barmanul cu studii de Securitatea Nationala numit director in fruntea unei companii de stat Unde candideaza la alegerile din iunie
Cât timp a fost primar, Irinel Ghiță a terminat a doua facultate. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Irinel Ghiță candidează la alegerile locale din 9 iunie pentru un mandat de consilier local la Bușteni. Acesta ocupă poziția a șaptea pe listele PSD, cu șanse reale de a obține un nou mandat de consilier local. Practic, acesta este consilier local cel puțin din anul 2011, cu o scurtă pauză după 2017, atunci când a fost ales primar al localității.

Fost barman, ajuns primar și director al unei companii de stat

Irinel Ghiță a lucrat toată viața în trei locuri, dacă excludem Primăria Bușteni. Cariera și-a începe în anul 1987, când era încă elev la Liceul Industrial din Bușteni. Atunci est angajat lăcătuș mecanic la fabrica de textile din Azuga, SC Postav Azuga SA. Stă în această funcție până în anul 1995, atunci când este student în ultimul an al Facultății de Mecanică a Universității Transilvania din Brașov.

ADVERTISEMENT

Cu diploma de studii superioare în mână, avansează rapid în cadrul firmei. Este pe rând metrolog, apoi șef birou aprovizionare și șef serviciu aprovizionare. Totul până în anul 1999, când se angajează barman la un mic local aflat chiar pe bulevardul principal din localitate. Firma care administrează acest local, SC Luana Srl este firma familiei, trecută pe numele soției.

Nu lucrează ca barman decât zece luni, în aprilie 2000 se întoarce la fabrica de textile din Azuga, însă pe o funcție importantă de conducere, cea de director comercial. După patru ani în această funcție ajunge chiar directorul general al firmei. În această poziție nu rămâne decât un an, părăsind compania în iulie 2005.

ADVERTISEMENT

Anul 2005 a fost un an dezastruos pentru companie, la o cifră de afaceri de nici 200.000 lei, pierderile înregistrate au fost de 1,9 milioane lei. A fost și penultimul an în care firma a funcționat, fiind radiată în august 2007.

De la firma falimentară, Irinel Ghiță pleacă director general la Centrul de Pregătire pentru Personalul din Industrie, instituție publică finanțată din venituri proprii, aflată în subordinea Ministerului Economiei. Regia se ocupă cu organizarea de cursuri pentru perfecționarea și pregătirea personalului din subordinea unor ministere și organizații centrale, cu centrul în Bușteni și o filială în Capitală.

ADVERTISEMENT

Irinel Ghiță conduce această regie până în anul 2017. În acel an, primarul localității de pe Valea Prahovei, Emanoil Savin, cel care avea deja mai multe mandate la activ în funcție, renunță la mandatul proaspăt câștigat pentru cel de senator. În Bușteni au astfel loc alegeri anticipate, iar Irinel Ghiță, consilier local ales pe listele PSD, este propunerea partidului pentru primărie. Cu susținerea fostului primar acesta reușește să câștige alegerile, cu peste 45% din voturile exprimate.

Irinel Ghița primarie 2020
Irinel Ghiță, campania electorală din 2017

„Candidatul PSD a beneficiat de sprijinul fostului edil Emanoil Savin care l-a recomandat pe Irinel Ghiță, garantând că acesta este capabil să ducă mai departe proiectele de dezvoltare a orașului”, titra presa locală apropiată în 2017.

ADVERTISEMENT

La alegerile din anul 2020 nu reușește însă să obțină un nou mandat de primar. Cu doar 23% din voturile exprimate, acesta iese doar pe locul trei în alegeri, deși avea susținerea PSD. Își reia însă mandatul de consilier general, funcție pentru care candidează din nou și acum, la alegerile din 9 iunie.

De la Primăria Bușteni, înapoi la Centrul de Pregătire

Perioada în fruntea Primăriei Bușteni pare să fi fost plină pentru Irinel Ghiță, pentru că în această perioadă el termină o a doua facultate. Începută în anul 2016, în anul 2020 acesta își obține licența în Drept, tot la Universitatea Transilvania din Brașov. În CV-ul său nu menționează perioada de data aceasta, ci doar faptul că a absolvit un master în „Studii de securitate națională” la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” a Ministerului Apărării.

Nu e clar la cei folosesc fostului primar studiile de apărare, însă acesta, după anul 2020, se reîntoarce la Centrul de Pregătire pentru Personalul din Industrie, întâi ca expert consultant, până în 2022, iar apoi din nou în funcția de director general. În prezent, Irinel Ghiță, care este și vicepreședinte al organizației locale a PSD, are un salariu anual la CPPI de 78.612, ceea ce echivalează cu 6.550 lei pe lună. Tot de la compania de stat mai încasează alți 7.632 lei, indemnizația de președinte al Consiliului de Administrație. (În CA-ul companiei sunt cei doi directori și trei funcționare din Ministerul Economiei).

Declarație de avere din 2023, pentru anul anterior
Declarație de avere din 2023, pentru anul anterior

La aceste sume se adaugă alți 8.670 lei, indemnizația de consilier local, de unde rezultă o sumă de aproape 95.000 lei pe an. Cei aproape 8.000 de lei câștigați astfel lunar de acesta sunt mult peste salariul soției, plătită cu salariul minim pe economie, în funcția de administrator a firmei familiei, SC Luana Srl.

Soții Ghiță dețin o casă de vacanță și un teren la Breaza, ambele moștenite și un teren agricol în Prahova, cumpărat de soție. În declarația de avere a acestuia nu apare niciun autoturism sau cont de economii.

Firma are o vechime de 30 de ani, fiind înființată în martie 1994, însă nu are performanțe deosebite. Anul trecut, la o cifră de afaceri de peste 750.000 lei a declarat pierderi de 15.000 lei. Din ultimii opt ani, firma a reușit să facă profit doar în 2020, și atunci doar 13.000 lei, asta deși veniturile magazinului/barului au fost de peste 500.000 lei. În prezent, potrivit platformei Termene.ro, datoriile firmei sunt de peste 300.000 lei.

ADVERTISEMENT
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu...
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu un politician foarte controversat la Hilton Budapesta
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin...
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin Petre este mai uşor de dirijat”
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay.
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay. "Preţuri la fel de mari ca în Italia"
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi...
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi a ajuns să lucreze ca şofer
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui...
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui Donald Trump. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit...
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit din minți
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al...
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al soțului și al fiului ei. ''Îți spunem adio, iubirea noastră!''
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör:...
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör: „Nu mai este cale de întoarcere”
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție...
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție socială. „Să adaugi ani vieții și viață anilor”