News

Barna îl atacă pe premier: “A luat guvernarea pe persoană fizică”. Ce s-a întâmplat înainte de demiterea lui Stelian Ion

Vicepermierul Dan Barna l-a atacat pe premierul Florin Cîțu, explicând ce s-a întâmplat aseară înainte de demiterea lui Stelian Ion, declarând: "a luat guvernarea pe persoană fizică".
02.09.2021 | 22:05
Barna il ataca pe premier A luat guvernarea pe persoana fizica Ce sa intamplat inainte de demiterea lui Stelian Ion
ADVERTISEMENT

Florin Cîțu l-a demis miercuri pe Stelian Ion, ceea ce a declanșat o criză politică semnificativă, liderii din USR PLUS declarând că i-au retras susținerea premierului.

Barna a declarat joi că nu a negociat nimic cu AUR, în ciuda faptului că îi invită pe parlamentarii din acel partid, dar și pe ceilalți din opoziție să susțină moțiunea de cenzură împotriva guvernului Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT

Dan Barna, atac la premier: “A luat guvernarea pe persoană fizică”

Dan Barna: “Aseară m-a sunat Florin Cîțu să îmi spună că îl va demite pe Stelian Ion și apoi m-a sunat să îmi spună că a trimis decretul de demitere a Ministrului Justiției.”

Cosmin Prelipceanu: “Și ce i-ați spus?”

Dan Barna: “I-am spus că nu ne lasă decât opțiunea de a merge cu moțiunea de cenzură și să vedem dacă mai există sprijin parlamentar.”

ADVERTISEMENT

Cosmin Prelipceanu: “A zis că își asumă acest lucru, de ieri a luat guvernarea pe persoană fizică, este dreptul acestuia.

Noi în coaliție, în organismul care susține acest Guvern în Parlament, am convenit că până luni cerem amendamentele, le aliniem și vedem care dintre ele trec și apoi am fi mers mai departe. Eram într-o logică de funcționare normală, a fost un abuz și o forțare.”

ADVERTISEMENT

Dan Barna: “Ideea că o trecem așa și nu suntem atenți arată revoltător. Faptul că președintele a susținut decretul de numire a lui Stelian Ion înseamnă că susține modalitatea în care Florin Cîțu a acționat. 

Să îi reproșezi lui Stelian Ion că nu a desființat SIIJ? Știm foarte bine că este blocat proiectul în Parlament, știm și de
cine. Și apoi să îi reproșezi un aviz pe un document pe care nu l-a primit este ridicol. A fost o ridicare totală a susținerii față de Ministerul Justiției, premierul și-a asumat, președintele și-a asumat.”

ADVERTISEMENT

Cosmin Prelipceanu: “Stelian Ion susține că i se trage de la numirea șefilor parchetelor. Susțineți această variantă?”

Dan Barna: “Este una dintre temele care ridică semne mari de întrebare în legătură cu time-ingul, că nu avea nicio legătură cu acel aviz.

Nu a fost o poziție concretă, pentru că nu a fost primit avizul, nu a fost nicio problemă acolo. Exact când era să anunțe candidații și să meargă mai departe, ridică semne de întrebare cu privire la motivele reale.”

Cosmin Prelipceanu: “De ce nu ați rămas la ședința de Guvern? Nu vă reproșați că ați avut o reacție nervoasă?”

Dan Barna: “Nu am avut o reacție nervoasă, s-a terminat ședința de Guvern, s-a luat pauză de zece minute pentru a se trece la ordinea de zi suplimentară.

I-am spus premierului că acest punct de pe ordinea de zi nu are avizele și că am convenit la coaliție că discutăm luni. Premierul mi-a zis că nu, nu este de acord, o să îl trecem astăzi oricum ar fi.”

Cosmin Prelipceanu: “Și dacă nu se va întâmpla schimbarea lui Florin Cîțu?”

Dan Barna: “Depunem moțiune de cenzură, unde sunt două opțiuni, dacă moțiunea pică, înseamnă că noi suntem cei care greșim, ne retragem din guvernare și revenim în opoziție.

Dacă moțiunea de cenzură trece și cabinetul este demis, președintele va propune un nou premier, ne așezăm la masă, coaliția poate să funcționeze. În realitate, guvernarea pe anii următori poate să funcționeze doar prin această coaliție, PNL, USR PLUS, UDMR.”

Cosmin Prelipceanu: “Depuneți moțiune de cenzură cu dumneavoastră în funcții?”

Dan Barna: “Moțiunea de cenzură este una împotriva premierului.”

Cosmin Prelipceanu: “Tot conform Constituției o moțiune este împotriva întregului Guvern, în care dumneavoastră sunteți vice-premier. Nu sesizați o ironie amară?”

Dan Barna: “Nu e nimic ironic sau amar, avem demisiile pe masă, este o chestiune de technicalitate. Dacă moțiunea trece, ne așezăm la masă și constituim un nou guvern și am toată încrederea că va fi propus un premier care are toată competența necesară. Dacă nu trece, ne dăm demisiile instantaneu și ieșim.”

ADVERTISEMENT