Primul-ministru, ministrul Transporturilor și ministrul Energiei ocupă primele poziții în clasament în luna iulie. Cele mai multe locuri le-au urcat miniștrii Educației, Mediului, Agriculturii şi Sănătății, în vreme ce ministrul Finanțelor coboară mai multe poziții.
În urcare a evoluat și vicepremierul Marian Neacșu, în vreme ce numărul miniștrilor care au sub 1.000 de apariții în presa scrisă și online scade de la nouă în iunie, la cinci în iulie, arată Barometrul vizibilității miniștrilor, analiză realizată de News.ro și de Agenția de monitorizare Klarmedia, pe baza monitorizării presei scrise și online.
Clasamentul lunii iulie este condus detașat de prim-ministrul Marcel Ciolacu cu 27.822 de mențiuni în presa scrisă şi online.
“Şeful Executivului a înregistrat vârfuri de vizibilitate în contextul consultărilor cu partidele parlamentare pe tema calendarului alegerilor parlamentare şi prezidenţiale, al anunţului privind calendarul electoral, al sondajelor privind notoritatea politicienilor şi intenţiile de vot la alegerile prezidenţiale, dar şi al apariţiei imaginilor în care stă la masă la restaurant alături de Mircea Geoană şi de Victor Ponta”, arată analiza citată.
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a încheiat luna iulie în urcare de pe locul 4 , pe locul 2, în contextul scandalului generat de închiderea temporară a traficului pe Valea Oltului, de protestul piloților de la Tarom, dar și al “acuzaților conform cărora şi-a ascuns ceasul scump înaintea unor declarații de presă, acuzaţii cărora le-a răspuns cu aluzii la liderul liberal Rareş Bogdan”.
Sorin Grindeanu este urmat în clasament de ministrul Energiei Sebastian Burduja, care coboară o poziție față de barometrul realizat la finalul lunii iunie.
O urcare spectaculoasă în clasament este cea a ministrului Educației Ligia Deca, ajunsă în luna iulie din categoria miniștrilor cu sub 1.000 de mențiuni în presa scrisă și online și de pe locul 12 în top, pe locul al patrulea.
Creșterea vizibilității sale s-a produs “în special pe fondul anunţurilor referitoare la rezultatele examenelor de Evaluare Națională și de Bacalaureat şi al statisticilor legate de acestea, precum şi în contextul reacțiilor la acuzațiile de abuz sexual de la SNSPA”.
Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu se menține pe locul 5, urmat de ministrul Mediului, Mircea Fechet, care urcă de pe locul 10 în iunie, pe locul 6.
Tragedia din Bucegi, când o tânără de 19 ani a fost ucisă de un urs, a adus vârfuri de vizibilitate asupra “declarațiilor ministrului referitoare la necesitatea eutanasierii sau împușcării urșilor care se apropie de comunităţi.
Număr mare de menţiuni a înregistrat ministrul Mediului şi în urma prezenţei într-o emisiune TV în care a vorbit despre măsuri pentru combaterea atacurilor urşilor, Sistemul Garanţie – Returnare şi despre rezervele de apă”.
Cinci poziții a coborât ministrul Finanțelor în luna iulie, Marcel Boloș ajungând pe poziția 7 în topul vizibilității după ce terminase luna precedentă pe locul al doilea. În coborâre se află și ministrul Justiţției Alina Gorghiu, care trece în iulie pe locul 8 în top, după ce în iunie s-a aflat pe locul 6.
“Miniștrii care au între 1.500 şi 1.000 de mențiuni în presa scrisă şi online sunt, în ordine descrescătoare a acestora, ministrul Agriculturii Florin Barbu – urcă pe locul 7 de pe locul 16, ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila – urcă pe locul 8 de pe locul 14 în iunie, ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu – coboară de pe poziția a 7-a, pe a 9-a, ministrul de Externe Luminiţa Odobescu – coboară de pe locul 8, pe 10, ministrul Culturii Raluca Turcan – locul 11 în iulie, după 9 în iunie, ministrul Apărării Angel Tîlvăr – coboară o poziţie faţă de luna iunie şi viceprim-ministrul Marian Neacşu, care urcă de pe ultima poziţie în top în iunie, respectiv poziţia 20”, mai precizează sursa citată.
Numărul miniștrilor care au sub 1.000 de apariții în presa scrisă şi online a scăzut de la nouă la cinci în luna iulie, lista fiind deschisă de ministrul Digitalizării Bogdan Ivan, urmat de ministrul Economiei Ştefan Radu Oprea, ministrul Fondurilor Europene Adrian Câciu, ministrul Familiei Natalia Intotero şi de ministrul Dezvoltării Adrian Veştea.