Sport

„Te rog, nu scrie nimic până nu plec din România! Mi-e o frică teribilă!”. Dialogul incredibil cu americanii daţi afară de la Brăila

07.11.2018 | 17:28
Te rog nu scrie nimic pana nu plec din Romania Mie o frica teribila Dialogul incredibil cu americanii dati afara de la Braila

„Salut, Joshua. De ce nu ai jucat în ultimul meci? E adevărat că nu vă plătesc acolo la Brăila?

– Da, Edi, este foarte adevărat. Sunt singurul jucător care a luat atitudine. Dar te rog să nu scrii nimic și să ții cont de faptul că încă sunt aici în Brăila, sunt cazat de ei și stau sub supravegherea lor. Situația asta trebuie însă să se oprească”.

Atacaţi, înjunghiaţi şi daţi afară din România! Şi asta pe banii lor. O poveste incredibilă care a născut un dialog parcă despre fapte care s-au întâmplat nu în urmă cu două luni, ci undeva în Evul Mediu. Rândurile de mai sus sunt prima conversație pe care reporterul FANATIK.RO a avut-o cu Joshua Keyes, baschetbalistul celor de la Cuza Sport Brăila, în data de 28 octombrie. De atunci, am rămas în contact cu Joshua, baschetbalist aflat în „grevă” din cauza faptului că nu își văzuse niciun ban de mai bine de șase luni. Campion în a doua divizie din baschetul românesc alături de clubul brăilean, Keyes s-a întors în orașul de pe malul Dunării cu scopul de a prinde playoff-ul în Liga Națională. În ultimele două meciuri el a refuzat însă să mai joace, din cauza faptului că era neplătit. În acel moment, Keyes a intrat în contact cu reporterii FANATIK.RO și ne-a povestit situația sa și a colegului Joseph McClain, una dintre cele două victime ale atacului groaznic din seara de 15 spre 16 septembrie. Momentele de groază prin care au trecut după ce au fost atacaţi şi băgaţi în spital de interlopii brăileni au avut urmări la fel de oribile şi în ceea ce priveşte viitorul lor: au fost aruncaţi, practic, în stradă de oamenii de la club după o explicaţie sumară. Povestea întreagă a dramei americanilor şi a unor momente care fac de râs întregul sport românesc e în rândurile de mai jos.

Joshua Keyes, americanul „exilat” de la Brăila, către patronul Cuza Sport: „Şi cum aş putea să ajung acasă?”

Sâmbătă, 3 noiembrie, Joshua Keyes mi-a trimis un mesaj:

„Salut, ce mai faci? Am mai multe informații pentru tine legate de Cuza Sport Brăila. Trebuie să vorbesc cu cineva din presă!”

Alături de acest mesaj, Keyes mi-a trimis o captură cu o conversație pe care a avut-o cu patronul formației de pe malul Dunării, Mircea Totolici.

„Salut. Îmi pare rău să te anunț că până vinerea viitoare (n.r. vineri, 9 noiembrie) va trebui să eliberezi apartamentul pentru că trebuie să îl returnez proprietarului. Primăria nu ne-a dat niciun ban și toată lumea care nu e din Brăila trebuie să plece! Între timp, nu am niciun ban pentru biletele de avion și va trebui să îți plătești singur biletul. Așadar, până vineri vei avea unde să mănânci, dar apoi ești pe cont propriu. Vreau să vin marți să pot să îmi cer scuze față în față pentru ce s-a întâmplat, dar pănâ vineri va trebui să pleci. Dacă vrei să stai, eu nu am cum să te plătesc. Asta este”, a fost mesajul președintelui Cuza Sport Brăila, Mircea Totolici.

Sportivul i-a dat imediat replica patronului român: „Și cum se presupune că aș putea ajunge acasă?! Nu trebuie să ne întâlnim. Nu vreau să vorbesc cu tine! Până vinerea viitoare, voi fi plecat”. 

 

Mesajul președintelui Cuza Sport Brăila, Mircea Totolici, către Joshua Keyes

Conversația cu Joshua Keyes, dinainte de plecarea de la Brăila: “M-am săturat de locul ăsta!”

A urmat apoi o discuție mai lungă cu baschetbalistul american:

Wow, mai sunt alți jucători în situația ta? 

– Da. Ăsta a fost ultimul meu meci pentru mine la Brăila. Am semnat un contract cu el (n.r. Mircea Totolici, președintele Cuza Sport Brăila), am stat aici după ce colegii mei au fost înjunghiați și s-a rugat de mine să nu plec. Acum îmi spune mie și lui Joe McClain, celălalt american care a fost înjunghiat, să mergem acasă fără niciun ban. Să ne găsim singuri drumul spre casă!

Pot să folosesc captura asta în material? 

– Da, nu e nicio problemă. Dar poți să aștepți până mâine să postezi mesajul? Urmează să plec și nu vreau să am probleme cu el. Mâine, în jurul orei 7:30-8:00 seara. Doar ca să fiu în siguranță. Oamenii sunt în stare să facă orice când sunt cu spatele la zid! Crede-mă, mi-e o frică teribilă! Nu mă deranjează dacă vei băga această captură în material, dar te rog doar să scrii materialul când voi fi în avion și voi ajunge acasă. M-am săturat de locul ăsta!

Sigur, nu e nicio problemă.

– Mulțumesc. O să plec din Brăila mâine (n.r. luni, 5 noiembrie), la ora 19:30, spre aeroport.

Dar ai făcut rost de bani?  

– Da, a trebuit să mă împrumut de la familia mea și de la prietenii mei, dar am reușit să plec de aici. Nu am spus nimănui că urmează să plec. El crede că o să stau (n.r. în Brăila) până vineri. Nu ai scris că urmează să plec, nu?

Mesajul lui Joshua Keyes, cu privire la plecarea lui de la Cuza Sport Brăila
Mesajul lui Joshua Keyes, cu privire la plecarea lui de la Cuza Sport Brăila

Keyes l-a făcut praf pe patronul echipei de pe Aeroportul din Otopeni

Când a ajuns pe aeroportul din Otopeni, Keyes a avut o postare extrem de tăioasă la adresa patronului de la Cuza Sport Brăila, care a avut ecouri în presa din România: „Am jucat cel mai bun baschet din cariera mea, cu medii de 24 de puncte, 8 recuperări, 4 pase decisive și 2 intercepții. Cu toate acestea, mie și colegilor mei ni s-a spus să părăsim Brăila până vineri, fără să fi fost plătiți în acest sezon, fără să ni se ofere bilete de avion. Ca să vă dau citatul exact ”Ești pe cont propriu de vineri”. Asta reprezintă o încălcare flagrantă a contractului meu. Mesajul meu către toată lumea este să fie conștientă de ”mizeria” care se produce în această industrie. Am câștigat un trofeu cu Brăila anul trecut. V-ați fi gândit că ar fi trebuit să primesc mai mult respect ca individ după acest episod, dar nu a fost cazul”, a scris Keyes, revoltat, pe rețelele de socializare.

„În prima săptămână din acest sezon, doi colegi de-ai mei au fost înjunghiați cu brutalitate în club, chiar în fața ochilor mei. Amândoi au fost în stare critică și au trebuit să lupte pentru a fi din nou sănătoși. Unul dintre ei, colegul meu de cameră, s-a dus acasă, celălalt a trebuit să rămână aici pentru că nu putea zbura din cauza faptului că a fost înjunghiat în plămân. La acel moment clubul Cuza Sport Brăila s-a RUGAT de mine să stau la echipă pentru că „totul va fi bine”. Familia mea și cei dragi m-au chemat imediat acasă. Am ales să stau pentru că noul meu coleg avea nevoie de mine, la fel ca și echipa. Am rămas și jucam cel mai bun baschet din cariera mea, dar am decis să stau pe bară întrucât nu eram plătit. Am ales să rămân și să joc, dar nu pe gratis. Când patronul și-au dat seama că nu mă mai poate folosi, m-au pus în această situație. Nu am nevoie de păreri de rău sau de milă, dar povestea aceasta trebuia auzită. Sportivii profesioniști trebuie să se trezească și să facă ce e mai bine pentru ei și familiile lor. Aceasta este povestea mea. Dumnezeu m-a ales pe mine”, a completat Keyes.

While Playing the best basketball in my career, Averaging 24 points a game, 8 rebounds and 4 assists and 2 steals. My…

Gepostet von Josh Unc Keyes am Montag, 5. November 2018

După un zbor extrem de lung, Keyes a ajuns în cele din urmă la destinație: „SUNT ACASĂ. Sunt în siguranță. Vă mulțumesc tuturor pentru sprijin, comentarii și îngrijorări. M-am întors acasă, m-am întors la muncă. Vor apărea alte oportunități și voi fi pregătit pentru ele. Cu Dumnezeu în suflet”, a scris sportivul pe facebook.

IM HOME!! Safe and Sound. Thank You To Everyone For Your Support, Comments and Concerns. Back Home, Back To Work ?????. Greater Opportunities will come and I’m Going to Be Ready For Them. Keep God 1st.

Gepostet von Josh Unc Keyes am Dienstag, 6. November 2018

Ce se întâmplă cu Joseph McClain, sportivul american înjunghiat care a rămas la Brăila

Rămas singur în Brăila după ce Keyes a plecat înapoi în Statele Unite, Joseph McClain așteaptă să obțină acordul medicilor pentru a putea zbura cu avionul.

 „O ultimă întrebare. Ce știi despre McClain? Are voie să zboare?

– Celălat american e aici. Nu va putea pleca până pe 14. E chiar acum, cu mine, la masă. O să îi trimit mesajul tău.

Totolici îl va evacua și pe el? 

– Da!

Joshua Keyes, despre situația colegului său, Joseph McClain

 

Contactat de FANATIK.RO, sportivul american ne-a povestit că nu are cum să zboare deocamdată din cauza problemelor la plamâni. McClain susține că și-a luat un bilet de întoarcere în SUA abia pentru 15 noiembrie, la două luni după atacul care i-a schimbat dramatic viața. Până atunci, el va căuta să facă rost de bani pentru a închiria o cameră de hotel, după ce va fi evacuat vineri din apartamentul în care stă la Brăila.

Joseph McClain (albastru), alături de colegii săi de la Cuza Sport Brăila

Clubul de baschet Cuza Sport Brăila, „măcinat” de problemele financiare

Președintele celor de la Cuza Sport Brăila, Mircea Totolici, este un om destul de controversat în lumea baschetului. Patronul formației de pe malul Dunării a avut numeroase datorii către proprii baschetbaliști, după cum relatează site-ul de specialitate Totalbaschet. El și-a pus mari speranțe în faptul că autoritățile locale îl vor susține cu fonduri, dar evenimentele petrecute în ultima perioadă i-au stricat calculele lui Totolici:

„În iulie, la înscrierea în Liga Naţională am depus o cerere la Primărie prin care am solicitat suma de 330.000 lei pentru perioada august-decembrie 2018. Ulterior, din discuţiile cu primarul Marian Dragomir, s-a ajuns la o altă sumă: 250.000 lei. Ni s-a spus că aceşti bani îi vom primi la rectificarea bugetară din august sau septembrie. Nu s-a concretizat nimic. După acel nefericit incident în care au fost implicaţii jucătorii americani, în prezenţa componenţilor lotului, domnul primar ne-a spus că nu ne poate aloca decât suma de 180.000 lei, dar nu mai devreme de şedinţa de rectificare bugetară din octombrie. Această şedinţă a avut loc dar nu s-a întâmplat nimic”, s-a plâns patronul Brăilei, pentru obiectivbr.ro.

Baschetbaliștii de la Cuza Sport Brăila sărbătoreau trofeul ligii secunde, câștigat în această vară

Așadar, la numai cinci luni după ce obținuseră victoria în turneul de promovare al Ligii Naționale de Baschet Masculin, Cuza Sport Brăila a suferit o implozie neașteptată, în care principalele victime au picat sportivii care, pe lângă faptul că nu sunt plătiți cu lunile, acum au rămas și fără un loc în care să stea. Unul dintre ei, Joseph McClain, poate spune că este chiar abandonat într-o țară străină, fără posibilitatea ca, pentru o perioadă de timp, să se întoarcă acasă, alături de cei dragi.