Băsescu, atac dur la Ponta: “Nu pot să stau în remorca unui mitoman”

Preşedintele Traian Băsescu a făcut în această seară inventarul punctelor din pactul de coabitare pe care Victor Ponta le-a încălcat, atacându-l insistent pe premier despre care a spus, în...
09.10.2013 | 08:15
Basescu atac dur la Ponta Nu pot sa stau in remorca unui mitoman
ADVERTISEMENT

Preşedintele Traian Băsescu a făcut în această seară inventarul punctelor din pactul de coabitare pe care Victor Ponta le-a încălcat, atacându-l insistent pe premier despre care a spus, în nenumărate rânduri, că este, alături de Crin Antonescu, autorul “loviturii de stat” de anul trecut şi nu respectă legile şi Constituţia.

“Oamenii aceştia sacrifică interesele României pentru interesele interne. Batjocoresc statul de drept. Nu-mi voi menţine semnătura pe un acord ca să-i minţim pe partenerii noştri externi. Nu pot să stau în remorca unui mitoman cum e Victor Ponta şi să fim amândoi etichetaţi la fel(…) Nu voi ezita să îmi retrag semnătura de pe un acord care a rămas gol”, a spus Băsescu. Şeful statului a adăugat o analiză a acordului va fi făcută mâine.

ADVERTISEMENT

Băsescu a comentat că semnarea acordului de colaborare instituţională l-a făcut pe Ponta “frecventabil. “România a optat ca primii oameni în stat să fie Crin Antonescu şi Ponta, primii responsabili ai loviturii de stat. Nu le-am întins mâna lor, ci României. Amândoi sunt ca doi bebeluşi din punct de vedere a înţelegerii funcţionării instituţiile statului. L-a făcut frecventabil pe cele care a semnat acest acord. Crin Antonescu a rămas profund nefrecventabil.”, a precizat el.

“Limbajul dublu este catastrofal pentru România”

Preşedintele a insistat că îngrijorarea sa majoră este legată de nerespectarea acordului de colaborare instituţională în condiţiile în care documentul este parte a MCV.

ADVERTISEMENT

“Ceea ce vă spun cu certitudine este că pe punctul de cea mai mare sensibilitate, care este justiţia şi statul de drept, nu voi face nicio concesie. Pentru că înseamnă că împreună am semnat, că trecem sub tăcere tot ce se întâmplă în neregulă în şubrezirea statului de drept în România, în revenirea clienţilor politici, în funcţii de conducere, în parchete. Aşa ceva nu voi accepta”, a spus Băsescu, adăugând că “ar fi dramatic să revenim la vremea Stănoiu-Năstase&Co, acum, în 2013”.

Şeful statului s-a referit la schimbările din conducerea DNA, susţinând că “ministrul Justiţiei nu trebuia să execute ordinul lui Ponta”, dar şi la catalogarea drept dosarului Dragnea drept unul politic.

ADVERTISEMENT

Potrivit preşedintelui,  Crin Antonescu şi Victor Ponta au reuşit să “decredibilizeze consistent progresele statului român din ultimii ani”, prin atitudine, fapte, prin “minciună”.

Limbajul dublu este catastrofal pentru România. Nu poţi să spui una la Berlin şi alta când ieşi cu Dragnea, de mână, după ce procurorii au înaintat dosarul către instanţă. Oamenii aceştia sacrifică interesele de credibilitate ale României pentru interesele lor interne. Mint şi batjocoresc statul de drept“, a spus Băsescu.

ADVERTISEMENT

Principalele declaraţii ale preşedintelui:

– Pactul de coabitare: Am transmis CSM o copie a acordului de colaborare. Mulţi se întreabă de ce a fost necesar. Vă aduceţi aminte reacţia cancelariilor occidentale la lovitura de stat. Din păcate autorii loviturii de stat, Crin Antonescu şi Victor Ponta,  au câştigat zdrobitor alegerile.

– Am găsit această soluţie pe care mi-o propusesem imediat după invalidarea referendumului. România a optat ca primii oameni în stat să fie Crin Antonescu şi Ponta, primii responsabili ai loviturii de stat. Nu le-am întins mâna lor, ci României. Amâmdoi sunt ca doi bebeluşi din punct de vedere a înţelegerii funcţionării instituţiile statului.

-L-a făcut frecventabil pe cele care a semnat acest acord. Crin Antonescu a rămas profund nefrecventabil.

– Numirea în funcţia de avocat al poporului pe cel care are sprijinul tuturor grupurilor parlamentare, nicio ordonanţă nu a fost atacată. Dânsul gândeşte.

– Acest acord reflectă o mare îngrijorare a mea. Aceşti oameni nu vor respecta constituţia şi legile, cum nu au respectat când au pus în practică lovitura de stat din 2012 eşuată.

– Sunt foarte multe domenii în care cele 2 segmente ale puterii executive, preşedinte şi guvern, au atribuţiuni: decorare, avansarea la gradul de general, numirea în funcţii de conducere în parchete, a ambasadorilor, propunerea pleacă de la executiv/ ministere, au un parcurs intermediar cum e în cazul procurorilor şi vin la preşedinte. dacă există rea credinţă, oricare îl poate bloca pe celălalt în acest proces. Am convenit un mecanism, acolo unde peeminenţa deciziei e la preşedinte, dacă sunt dicute, prevalează punctul de vedere al preşedintelui.

-Era mai corect ca ministrul Justiţei să nu execute ordinul premierului, ci să vorbească cu mine şi aş fi avut o singură întrebare: ai ţinut cont de părerea şefului instituţiei?. Am fost extrem de reticent faţă de propuneri care vin direct din capul ministrului.

-Acordul trebuie respectat pentru consolidarea instituţiilor. Am o singură propunere pentru un adjunct de şef de secţie, care stă la mine în mapă de doi ani şi căruia nu i-am dat un rezultat. Am avut dubiile mele. Când propunerea era susţinută de Morar, nici nu am vrut să-l jignesc, nici să-mi impun punctul de vedere.

– Acordul obligă la consultarea preşedintelui la orice deplasare atât la Consiliul UE, cât şi în cele individuale ale primului ministru. Preşedintele participând la CE, dacă miniştrii care merg la Consiliul UE nu-şi coordonează poziţia trebuie să muncesc enorm să îndrept ce au făcut acolo.

– În deplasări externe bilaterale, bine că le-a făcut, rău că le-a făcut prost. Singura  la care ne-am consultat a fost cea din Germania.

-Dl Ponta a ţinut să se ducă în Azerbaidjan, rezultatul a fost extraordinar, a pierdut nabucco. Vizită Arcul de Triumf şi am obţinut o extraordinară susţinere pe Schengen. A venit că vrea să se ducă la CE pe energie, a avut mandat să suţină Nabucco, în intervenţie a susţinut NabuccoÎn concluzii veţi constata că nu apare Nabucco, dar apare soluţia Sud, care avea varianta Nabucco, avea varianta TAP. S-a plimbat cu avionul. Nu-i puţin lucru să te dai cu avionul, eventual pe banii lui Ghiţă.

– Nu mai vorbim de prezenta pe Siria, declara guvernul sirian ilegitim şi ilegal, acum SUA şi Rusia stau la masă cu guvernul sirian.

– Ieri m-am păcălit aflând că Vosganian a demisionat din Guvern. Mi s-a părut un act de onoare. Este un act de profundă laşitate.

– Dosarul referendumul: Voi citi integral rechizitoriul până mâine, pentru că el prezintă o epopee a furtului în campanie. Cu acelaşi mecanism am mai furat o dată, în 2009. PSD a utilizat la prezidenţiale exact acelaşi mecanism de furt.

– Am avut câteva probe, dar prea puţine. Şi atunci au fraudat masiv votul.

– Acolo sunt descrise probe care sunt în bibliorafturi. N-am şi bibliorafturile. Ţinta nu e Dragnea. E cum facem o legislaţie.

– Suntem capabili să generăm o lege care să prevină fraudarea alegerilor? Acesta e cel mai mare câştig al acestui dosar. Le pot da satisfacţie celor care vor să îi spună “politic” pentru că e vorba de alegeri, cel mai important act politic al cetăţeanului. Personal nu sunt de acord să îi spunem dosar politic, dar ne face o poză a celui mai important act politic – alegerile.

– E o poză a modului cum se fraudează alegerile. Resping orice joc murdar în care un politician spune “au fost anchetaţi cei care au votat pentru demitere”. Nu, au fost anchetaţi cei care au încălcat legea. A fost strivit sub o maşinărie de partid votul.

– Fac apel la guvern să nu se joace de-a CFR Marfă. Au fost modificate condiţiile. Opriţi-vă, e ilegal! Nu vreau să-l supăr pe domnul Ghiţă care va sări să-şi apere partenerul care întâmplător a securizat cu 30 de mil de euro bugetul pentru securizarea frontierei. Nu-i bine să-ţi legi de picioare un Ghiţă.

Sursa: Gîndul

ADVERTISEMENT