Băsescu: Ponta, cîţi bani ai luat ca să semnezi Roşia Montană?

Presedintele Traian Basescu a declarat luni, intr-un interviu pentru Adevarul preluat de B1 TV, ca nu exclude posibilitatea sa organizeze un referendum pe tema exploatarilor de la Rosia Montana in...
02.09.2013 | 17:36
Basescu Ponta citi bani ai luat ca sa semnezi Rosia Montana

Presedintele Traian Basescu a declarat luni, intr-un interviu pentru Adevarul preluat de B1 TV, ca nu exclude posibilitatea sa organizeze un referendum pe tema exploatarilor de la Rosia Montana in acelasi timp cu alegerile europarlamentare.

Basescu a spus ca trimiterea de catre Guvern a proiectului in Parlament este o “lasitate”, si a comparat stilul lui Victor Ponta cu cel al lui Adrian Nastase. Basescu i-a calificat pe Crin Antonescu si Victor Ponta drept “dezastre” pentru Romania, si l-a intrebat pe premier: “Ponta, citi bani ai luat ca sa semnezi cu Rosia Montana”? Referitor la coagularea dreptei politice, Basescu a spus ca momentul optim pentru aceasta va fi ” a doua zi dupa alegerile europarlamentare, si a sustin fuziunea intre partidele de dreapta, si nu alierea lor. Basescu a avansat si un scenariu pentru Siria si influenta asupra Rusiei, care ar putea cere Transnistria drept compensare pentru eventuala pierdere a bazei sale militare din Siria.

Cele mai importante declaratii ale lui Traian Basescu

  • Nu am nici o problema sa declansez un referendum national pe tema asta. Dimpotriva, daca dezbaterile vor continua si nu gasim un mod de a face proiectul Rosia Montana. Nu exclud posibilitatea sa-l organizez, daca Guvernul nu gaseste resurse sa discute cu societatea civila. Il organizez odata cu europarlamentarele
  • Nu are nevoie de lege o asemenea decizie. Insa, e tipic actualului Guvern lasitatea, neasumarea. Trebuia sa anunte ca dezbatem in Guvern problema Rosia Montana. Ar fi perceput imediat semnalele societatii si deschidea un dialog. Teama mare de Rosia Montana este cianurarea, or, aici trebuia discutat cu niste specialisti
  • Eu nu vrea sa nu imi asum in momente dificile ceea ce mi-am asumat la un moment dat. Sunt in continuare un partizan al mineritului. (…) In acelasi timp, insa, aduceti-va aminte ca m-am dat cu capul de perete, am cazut in fundulet ca aia mici cu legea sanatatii, nu poti sa faci ceva impotriva societatii. Trebuie deschis un dialog.
  • Nu stiu in ce masura a fost transmis protestul de televiziuni, eu am avut treaba. Astazi o sa am analiza media de ieri.
  • Am un punct de vedere extrem de ferm, atat pentru mineralele care genereaza redevente cat si pentru titei, cat si pentru vanzarilede actiuni la marile companii. Acesti bani ar trebui pusi intr-un fond de investitii, pentru ca pe buna dreptate societatea se simte frustrata.
  • Eu am fost un partizan al proiectului Rosia Montaa iar Emil Boc nu a fost, si de asta nici nu s-a facut in timpul lui Boc. Stiu discutiile pe care le-a avut cu Gold Corporation ca erau redeventele de 2%, sa le creasca 6%. Boc a spus: “politic, eu nu pot sa dau drumul la proiect”. Nu am fortat nota pt ca nu poti sa faci ceva impotriva constiintei unui om.
  • Victor ponta a ramas la aceleasi cifra la care ajunsese Boc in procente. Mai tineti minte cum tipa Victor Ponta: Basescu, cat bani ai luat sa semnezi Rosia Montana? Acum il intreb eu: Ponta, cati bani ai luat ca sa semnezi Rosia Montana? Ca asa e viata, nu poti sa fii inconsecvent in problemele mari ale tarii, si trebuie sa il intreb pe el ce ma intreba pe mine cand sustineam proiectul.
  • Probabil va veni momentul sa relansam exploatarea carbunelui.
  • Mi se pare ca nu poti sa guvernezi asa. Ponta cand e prim minsitru semneaza inceperea exploatarii, si cand vede reactii spune da, dar sunt si parlamentar si ma duc sa votez impotriva. Asta este lasitatea.
  • Ce spun investitorii straini cand vad ca un premier spune “aprob proiectul de lege de exploatare” si apoi spune ca in Parlament voteaza impotriva?