Băsescu: “Protestul de la Roşia Montană este unul fabricat!”

"Protestul din Piaţa Universităţii este unul curat, cel de la Roşia Montană este fabricat". Aceasta este concluzia preşedintelui Traian Băsescu după aproape o lună de manifestaţii...
30.09.2013 | 08:32
Basescu Protestul de la Rosia Montana este unul fabricat
ADVERTISEMENT

“Protestul din Piaţa Universităţii este unul curat, cel de la Roşia Montană este fabricat”. Aceasta este concluzia preşedintelui Traian Băsescu după aproape o lună de manifestaţii anti-Roşia Montană, dublate de proteste şi o blocare în subteran a minerilor care susţin proiectul de exploatare al RMGC.

“Protestul din Piaţa Universităţii este unul curat, cel de la Roşia Montană este fabricat. Nu-mi place să ne facem că intrăm în galerii turistice şi să spunem că noi suntem minerii de subteran. Ce fac minerii din subteran este reabilitarea galeriilor”, a spus Băsescu.

ADVERTISEMENT

“N-aş vrea să intervin acum, sunt un susţinător al relansării acestei industrii. Sunt convins că, dacă eu m-aş pronunţa, 70% din clasa politică ar avea un punct de vedere contrar. Vreau să stau într-o poziţie neutră în această dezbatere pro şi contra Roşia Montană. Voi încerca să informez corect, şi cu plusuri şi cu minusuri. (…)  Eu am fost un susţinător al proiectului până am văzut falia care se creează în societate. Dacă eu mă aşez pe una din baricade, cine va media?”, a explicat şeful statului, la “După 20 de ani”.

Cele trei “abordări mincinoase” identificate de şeful statului

Băsescu susţine că în cazul Roşia Montană sunt trei abordări “mincinoase” în ceea ce priveşte rezolvarea locurilor de muncă, problema cianurilor şi afirmaţia că ne pleacă aurul din ţară.

ADVERTISEMENT

“Fenomenul Roşia Montană a generat două abordări, ambele mincinoase – locuri de muncă versus crima utilizării cianurilor. E o abordare mincinoasă că Proiectul Roşia Montană rezolvă problema locurilor de muncă. Pe de altă parte, utilizarea cianurilor – crima cea mare, ceea ce iarăşi nu este adevărat. Dacă este un reactiv care se distruge uşor, aceasta este cianura. Trebuie să vă spun, pentru a mai demonta din minciuni, că, dincolo de nivelul de concentraţie a cianurilor în lacul de colectare care este proiectat la Roşia Montană, cianura este distrusă de razele soarelui, de razele ultraviolete. În cea mai mare parte, ultravioletele lucrează la distrugerea cianurii (…) A treia minciună este ne pleacă aurul din ţară. Nu pleacă niciun gram de aur”, a spus şeful statului, comentând că riscul exploatării este echivalent cu acela când te urci în avion sau în maşină.

“Proiectul afectează mediul”

Cât priveşte problemele de mediu, Băsescu spune că proiectul Roşia Montană va afecta mediul, însă investitorul se obligă să ia măsurile de refacere însă nu aşa cum a fost.

ADVERTISEMENT

“Am văzut şi demonstraţia că nimic la mediu nu se întâmplă la Roşia Montană – au fost susţinerile doamnei Rovanei Plumb. Nu e adevărat. Investitorul îşi asumă să aducă materialul dislocat înapoi, dar nu va mai fi aceeaşi cantitate, deci vârfurile acelea nu se mai refac integral. Dimpotrivă, vor fi mult mai teşite, dar vor fi împădurite. Deci nu se mai reface mediul aşa cum a fost. Pe de altă parte, mai e cealaltă inovaţie – se taie pădurile. Da, se taie pădurile, 255-300 de hectare de pădure. Dar e condiţia premergătoare începerii exploatării să se planteze 1000 de hectare. Lucurrile astea trebuie spuse oamenilor ca să poată cântări corect. Deci este un proiect care va afecta mediul”, a spus şeful statului.

Băsescu a catalogat, totodată, drept “o minciună” faptul că “cei patru munţi care vor fi retezaţi”. “Dragii mei, doi sunt retezaţi la ora asta de exploatările din vremea comunismului”, a spus el.

ADVERTISEMENT

“Guvernul Ponta s-a grăbit. Boc a tergiversat lucrurile”

Guvernul s-a grăbit şi nu a finalizat negocierea pentru exploararea de la Roşia Montană, susţine Băsescu, şeful statului remarcând că ar fi trebuit stabilit clar că procesarea minereului să se facă integral în România, iar BNR să aibă drept prioritar de achiziţie a aurului.

“Nu ştiu de ce guvernul s-a grăbit, pentru că negocierea nu era terminată. În planul de negociere mai erau următoarele condiţii de obţinut: unu, ceea ce rezultă din procesarea minereului la Roşia Montană se procesează până la final în România, deci nu pleacă niciun vagon cu minereu din România şi doi, dreptul prioritar de achiziţie al BNR (…) Dacă Gold Corporation este un investitor cinstit nu văd de ce l-ar deranja dacă BNR achiziţionează cu prioritate aurul şi dacă i se cere să proceseze”, spus preşedintele.

De ce proiectul nu a primit undă verede în timpul guvernării PDL, şeful statului a răspuns că a discutat cu Emil Boc, premier la vremea respectivă, însă acesta “a tergiversat lucrurile”.

“Am discutat frecvent cu el şi am insistat să dăm drumul la proiect. Din mult mai multe considerente decât cele care sunt, Boc a tergiversat lucrurile şi cred că a fost pentru el ca o uşurare faptul că a plecat de la Palatul Victoria fără să spună un “da” definitiv proiectului Roşia Montană”, a explicat el.

Cât priveşte rezervele de aur ale României, Băsescu a afirmat că “azi dimineaţă am luat de pe Google informaţii despre rezervele de aur ale statelor, iar România are 4,7 grame pe cap de locuitor”, în vreme ce în SUA sunt 26 de grame de aur pe cap de locuitor, în Portugalia – 36 de grame, în Grecia – 12 grame, în Olanda – 36 grame, iar Austria – 32 grame de aur pe cap de locuitor.

“Nu voi apuca în mandat momentul când eventual se va scoate primul mentru cub de gaze de şist din România”

Când vine vorba despre exploatarea gazelor de şist, şeful statului a afirmat că “nimic nu e fără riscuri în domeniul ăsta”, dar cel mai important lucru este independenţa energetică a României.

“Nu există miză mai mare decât independenţa energetică a României şi asigurarea resurselor ei. Şi de aici judecaţi”, a răspuns Băsescu, la întrebarea dacă este pentru sau împotrivă ca Chevron să exploateze gaze de şist în România.

“Mai am un an şi câteva luni de mandat, deci nu voi apuca în mandat momentul când eventual se va scoate primul mentru cub de gaze de şist din România, sau când se va scoate spre utilizare primul metru cub de gaze din Marea Neagră. Dar vreau să spun un lucru de care românii trebuie să ţină cont: miza politicilor noastre în zona energetică trebuie să fie independenţa energetică”, a insistat el.

Sursa: Gîndul

ADVERTISEMENT