În timp ce autoritățile bulgare au construit la Ruse un ponton la care acostează navele de croazieră și au refăcut faleza la Dunăre, în același proiect, autoritățile de la Giurgiu au reușit să facă un ponton neutilizabil. Acum riscă să fie obligați să returneze banii europeni pentru toată investiția, adică și pentru lucrările de pe partea bulgară.
Autoritățile din Giurgiu au primit trei milioane de euro, bani europeni, pentru construcția unui ponton plutitor la Dunăre. Investiția trebuia să ofere un spațiu pentru acostarea bărcilor, dar și a navelor de croazieră. Doar că pontonul a fost construit departe de apa Dunării, la 20 de metri pe uscat, făcându-l complet inutilizabil.
Un reportaj al jurnaliștilor de la Pro TV arată că întreaga investiție este complet inutilizabilă, pontonul fiind construit mult în uscat pentru a putea fi utilizat. Responsabilul pentru proiecte europene din Primăria Giurgiu, cel care a semnat pentru primirea lucrării, spune că lucrarea este în regulă în acte și că întreaga construcție a trebuit să fie mutată pentru a nu bloca navigația pe Dunăre.
„Așa cum a fost el proiectat, cum a fost proiectul tehnic, tot ansamblul respectiv era undeva la 20 metri mai înspre apă. Acel cheu și mai ales rampa de lansare a ambarcațiunilor ar fi mers construcția ei dincolo de șenalul navigabil, ceea ce – practic – ar fi blocat circulația fluvială în zona respectivă. S-a concluzionat că întregul ansamblu trebuie să meargă mai în spate, să fie decalat”, a declarat, pentru Știrile ProTV, Bogdan Chirpizisu, șef Serviciu Proiecte Europene.
Mai mult, la doar o lună după ce a fost recepționat, pontonul care ar fi trebuit să servească peste 60 de ambarcațiuni s-a prăbușit în Dunăre. A fost nevoie de o macara uriașă pentru a-l readuce la mal, unde a rămas în continuare o simplă piesă de muzeu.
În timp ce autoritățile noastre dau vina una pe alta pentru modul în care a fost realizat acest proiect, la Ruse, în Bulgaria, proiectul a fost gata de acum cinci ani. În oraș sosesc sute de turiști pentru că acum au un ponton funcțional unde pot acosta.
„Partea noastră a fost finalizată în martie 2021. Primul obiectiv a fost să avem un zid mai înalt pentru a preveni inundațiile. Acesta a fost primul obiectiv, iar al doilea a fost să avem încă trei docuri de pasageri pentru nave.
Navele de pasageri și turiștii care vin aici din toată Europa, ne aduc cei mai mulţi bani din turism. Vechiul port de aici era într-o stare foarte proastă, zona nu era deloc frumoasă. Pentru noi, dezvoltarea regional europeană este foarte importantă”, a declarat Zlatomira Stefanova, viceprimar Ruse.
Ministerul Dezvoltării a dat termen până la finalul anului 2026 pentru ca autoritățile locale să remedieze construcția, altfel, municipalitatea va fi nevoită să restituie întreaga valoare a proiectului, adică circa 6 milioane de euro, bani pe care nu-i are.
Între timp însă, cele două firme care au câștigat licitația pentru acest proiect au intrat în insolvență. Ele sunt patronate de omul de afaceri Mihai Rotaru, cel care anul trecut a contribuit cu aproape un milion de lei la campania electorală a PSD-ului.