News

Bătăile inimii, noul mijloc de identificare a persoanelor. Amprenta digitală și recunoașterea facială ar putea fi abandonată

11.07.2020 | 13:19
Bataile inimii noul mijloc de identificare a persoanelor Amprenta digitala si recunoasterea faciala ar putea fi abandonata
ADVERTISEMENT

Scannerele de amprente sau dispozitivele de recunoaștere facială ar putea fi înlocuite de brățări de autentificare pe baza bătăilor inimii. Oamenii de știință au descoperit că acestea sunt unice pentru fiecare persoană și pot fi utilizate ca modalitate de recunoaștere a persoanelor, informează Digi24.

Inimile oamenilor bat diferit, întrucât dilatațiile și contracțiile mușchiului cardiac generând unde diferite de la o persoană la alta, astfel că pulsul este o informație biometrică, o caracteristică fiziologică a fiecărui individ.

ADVERTISEMENT

Deja a început fabricarea unor monitoare cardiace neinvazive care sunt folosite la identificarea persoanelor care intră în zone de înaltă securitate sau care pot detecta somnolența la volan.

Riscurile identificării pe baza bătăilor inimii

Principiul de funcționare este relativ simplu fiind vorba de electrocardiograme care măsoară undele electrice emise de către inimă în timpul dilatării și contractării. Astfel, o bătaie  de inimă reprezintă o parolă care este emisă în fiecare secundă.

ADVERTISEMENT

Avansul tehnologic permite ca scanerele portabile EKG să fie utilizate și în afara unităților medicale. Un grup de cercetărori germani au publicat în martie un  studiu care a demonstrat că este posibilă monitorizarea persoanelor din afara laboratoarelor cu ajutorul unor cititoare de EKG. Pe de altă parte, rata erorilor de identificare a persoanelor rămâne destul de mare, între 10% și 20%.

O companie canadiană, Nymi, a scos deja pe piață o brățară EKG pe baza căreia este permis accesul în clădiri cu nivele înalte de securitate. O altă modalitate de identificare  este înregistrarea pulsului din degetele unei persoane, prin tehnologia CardioID, care este utilizată pentru alertarea șoferilor care adorm la volan, iar în viitor ar putea fi utilizată pentru detectarea nivelului  de alcool din sânge.

ADVERTISEMENT

Există însă două probleme încă nerezolvate în ceea ce privește utilizarea bătăilor inimii ca mijloc de identificare. În primul rând, este o tehnologie încă vulnerabilă la atacurile cibernetice, însă există speranțe că semnalele EKG  vor fi securizate mai bine decât amprentele, fețele sau irisul ochilor.

Mai greu de rezolvat este problema legală și etică legată de identificarea cu ajutorul bătăilor inimii, deoarece acestea conține date privind starea de sănătate a utilizatorului. Există temeri că firmele sau instituțiile s-ar putea folosi de aceste date personale pentru a concedia angajații care au boli de inimă, relevate de tulburări ale ritmului cardiac.

ADVERTISEMENT

Viitorul acestei tehnologii rămân greu de prevăzut: fie ar putea fi folosită pe scară largă, fie doar în  situațiile în care riscurile lipsei de confidențialitate sunt mai mici decât nevoia de securitate. De asemenea, ar putea fi folosite concomitent cu utilizarea amprentelor sau scanerelor faciale.

ADVERTISEMENT