Dragoș Stanca, antreprenor tech și investitor cu focus în digital media și web3, a anunțat că cei doi candidați la alegerile prezidențiale au primit propriile meme coins dedicate. Așadar, specialiștii pot să-și facă o părere despre ce șanse au candidații la alegerile din 8 decembrie.
”Știi că trăiești în 2024 când afli că s-au lansat meme coins dedicate lui Lasconi și Georgescu. Momentan, bula crypto pare că pariază că mai degrabă o luăm ușurel spre Est.
Sper să se înșele: mai vedem cum evoluează (pare că sunt ceva traderi care au intrat în joc). [Pentru cei care nu sunt familiarizați cu zona asta: un memecoin e o “monedă”-glumă care se poate lansa de oricine, independent.
Tehnologia (blockhainul folosit) fiind la alegerea celui care o emite. În cazul dat, a fost ales de autor/i blockchainul MultiversX. Putea fi Solana, Avalanche etc.]”, a scris Dragoș Stanca. După cum se poate vedea, cele două monede nu valorează momentan mare lucru.
Monedele meme (meme coins) au crescut în popularitate de când Elon Musk a aprobat utilizarea Dogecoin, una dintre primele monede meme. El continuă să posteze pe X multe mesaje despre Dogecoin, și a declarat că ar mânca un Happy Meal de la McDonald’s la TV în direct dacă ar începe să accepte Dogecoin ca plată.
Cu toate că riscul de a pierde bani este semnificativ, unele proiecte par a fi de succes și durabile în timp. Ca și definiție, o monedă meme (scrisă și memecoin) este o criptomonedă care provine dintr-o memă de pe Internet sau are o altă caracteristică umoristică.
Termenul este adesea disprețuitor, comparând valoarea sau performanțele cu criptomonedele adevărate. Susținătorii, pe de altă parte, observă că unele memecoin-uri au dobândit răsândire socială și capitalizări bursiere mari. La sfârșitul anului 2013, Dogecoin a fost lansat după ce a fost creat ca o glumă pe meme-ul Doge de către inginerii de software.
Un alt meme coin cunoscut este Shiba Inu. La sfârșitul anului 2021, reclamele de promovare a monedei meme Floki Inu din Londra au condus la investigații ulterioare privind promovarea monedei meme, considerată un produs financiar nereglementat de către ASA (Autoritatea pentru Standarde de Publicitate).
Unele țări au luat măsuri pentru a reglementa monedele meme. La începutul anului 2021, Comisia pentru Valori Mobiliare și Schimb din Thailanda a interzis monedele meme, ca parte a represiunii asupra bunurilor digitale, ”fără obiectiv sau substanță clară”.