Fotbal international

Bătălia miliardelor din drepturi TV! Premier League versus NBA

A început noul sezon din baschetul profesionist nord-american, unul în care se învîrt cei mai mulţi bani din istorie. Din Europa, doar campionatul englez de fotbal se poate compara cu americanii....
28.10.2016 | 14:15
Batalia miliardelor din drepturi TV Premier League versus NBA

A început noul sezon din baschetul profesionist nord-american, unul în care se învîrt cei mai mulţi bani din istorie. Din Europa, doar campionatul englez de fotbal se poate compara cu americanii.

Sumele încasate din drepturile TV pentru competiţiile de sport Premium au devenit faraonice, totul fiind calculat în miliarde de dolari. Cele mai importante ligi din lume primesc bani grei de la giganţii media, aceasta fiind şi principala sursă de plată a echipelor. Americanii fac legea în ceea ce priveşte marketingul sportiv şi de aceea cei mai mulţi bani se învîrt în ligile din SUA. Din Europa, doar Premier League ţine pasul la capitolul bani, comparabil cu NBA, care, iată, continuă şi în acest an „cursa” spre titlul de „cea mai scumpă ligă din lume”.

Nu mai discutăm de milioane, ci de miliarde!

Atît în liga nord-americană de baschet, cît şi în Premier League, din acest sezon au intrat în vigoare noile contracte de drepturi TV. Ambele competiţii au vîndut la preţ prohibitiv drepturile, fiind printre cele mai „bogate” ligi sportive ale lumii.

În NBA, din stagiunea 2016-2017, trei televiziuni – ABC, ESPN şi TNT – şi-au unit forţele (financiare) şi şi-au luat angajamentul de a plăti 24 de miliarde, atenţie: MI-LI-AR-DE!!!, de dolari în următoarele 9 sezoane. La un calcul simplu, liga nord-americană încasează anual 2,6 miliarde de dolari doar din drepturi TV pînă în 2025-2026. E halucinant dacă ne amintim că înţelegerea care a expirat la finalul stagiunii trecute era încheiată pentru 862 de milioane de dolari pe an. O „nimica” toată, nici un miliard…

În Premier League, noul contract de drepturi TV a fost încheiat pe o perioadă de 3 sezoane, pînă în vara anului 2019. Televiziunile Sky Sports şi BT Sport au plătit 6,11 miliarde de dolari pentru drepturile de a transmite meciurile din prima ligă engleză. Asta înseamnă 2,03 miliarde de dolari pe an.

„Înflorirea” financiară exponenţială a acestor competiţii duce automat la venituri mult mai mari pentru cluburile implicate. Regulile de desfăşurare sînt însă diferite, NBA fiind o ligă închisă, în timp ce Premier League este deschisă noilor promovate.

Drepturi TV în Premier League

@ 6,11 miliarde de dolari pentru următoarele 3 sezoane;

@ 2,03 miliarde de dolari pe an;

@ 71% este procentul cu care au crescut drepturile;

@ 12,2 milioane de dolari / meci transmis;

@ 168 de meciuri transmise live;

@ 126 de partide transmise pe Sky (4,8 miliarde de dolari);

@ 42 de partide transmise pe BT Sports (1,3 miliarde de dolari);

Drepturi TV în NBA

@ 24 de miliarde de dolari pentru următoarele 9 sezoane;

@ 2,6 miliarde de dolari pe an;

@ 67% este procentul cu care au crescut drepturile;

@ 100 de meciuri din sezonul regulat pe an se transmit pe ESPN şi ABC;

@ 164 de meciuri din sezonul regulat pe an se transmit pe TNT;

Fotbalul, mai profitabil pentru echipe

Cînd vine vorba de profitul patronilor de echipe, fotbalul din Premier League este o adevărată mină de aur. Greu de crezut, dar situaţia nu stă chiar aşa şi în NBA, unde există şi echipe care, în ciuda veniturilor imense, sînt pe minus!

Echipele din Premier League îşi asigură, indiferent de evoluţia lor într-un sezon competiţional, 118 milioane de dolari. Asta se întîmplă datorită banilor din noul contract din drepturile TV, care se împart în felul următor:

– 50% în mod egal tuturor cluburilor;

– 25% se împart după locul în clasament;

– 25% după expunerea în meciurile televizate;

Astfel, un club din Premier League poate încasa între 118 şi 180 de milioane de dolari, în funcţiile de criteriile de mai sus.

În NBA, situaţia este mai complicată. Patronul care îşi permite să deţină o echipă de baschet, are, cu siguranţă, cîteva miliarde de dolari în cont. Veniturile echipelor din NBA sînt triple faţă de Premier League, dar unele echipe sînt pe minus, exemplul negativ fiind Brooklyn Nets, care a înregistrat o pierdere de 5 milioane de dolari în stagiunea trecută.

Cît au încasat echipele din Premier League din drepturile tv în sezonul 2015-2016:

  1. Arsenal 122*
  2. Manchester City 118
  3. Manchester United 117,7
  4. Tottenham 116
  5. Leicester City 113

  1. Aston Villa 80

Cît au încasat echipele din NBA din drepturile tv în sezonul 2015-2016:

  1. New York Knicks 307
  2. Los Angeles Lakers 304
  3. Chicago Bulls 228
  4. Boston Celtics 181

  1. Milwaukee Buks 126
  2. Philadelphia 76ers 124

* sumele sînt exprimate în milioane de dolari

Zlatan şi LeBron, cei mai bine plătiţi

La capitolul salarii, există reguli diferite în cele două ligi, iar asta se vede în încasările sportivilor. Cel mai bine plătit jucător din Premier League este suedezul Zlatan Ibrahimovic, plătit săptămînal cu 330.000 de dolari. Asta înseamnă că încasează 17,8 milioane de dolari anual de la Manchester United!

În NBA, LeBron James este cel mai bine plătit baschetbalist. Spre deosebire de fotbal, unde nu există nici o plafonare salarială, James are „leafa” maximă posibilă în NBA, 27 de milioane de dolari pe sezon.

Cel mai bine plătiţi fotbalişti din Premier League

  1. Zlatan Ibrahimovic (Manchester United) 17,8*
  2. Wayne Rooney (Manchester United) 17
  3. Sergio Aguero (Manchester City) 16,5
  4. Paul Pogba (Manchester United) 16,4
  5. Yaya Toure (Manchester City) 16
  6. Eden Hazard (Chelsea) 16
  7. David Silva (Manchester City) 15,5
  8. Mesut Özil (Arsenal) 15
  9. Cesc Fabregas (Chelsea) 14,2
  10. Kevin De Bruyne (Manchester City) 14

Cel mai bine plătiţi baschetbalişti din NBA

  1. LeBron James (Cleveland Cavs) 27
  2. Kevin Durant (Golden State Warriors) 27
  3. Al Horford (Boston Celtics) 26,5
  4. Mike Conley (Memphis Grizzlies) 26,5
  5. Carmelo Anthony (New York Knicks) 26,5
  6. Damian Lillard (Portland Trail Blazers) 24,3 milioane de dolari
  7. Chris Bosh (Miami Heat) 24,3
  8. Chris Paul (Los Angeles Clippers) 22,8
  9. Chandler Parsons (Memphis Grizzlies) 22,1
  10. Derrick Rose (New York Knicks) 21,3

* sumele sînt exprimate în milioane de dolari

Maximum 94 de milioane de dolari pe salarii

În ligile de fotbal din Europa nu există nici un fel de restricţie în ceea ce priveşte banii cheltuiţi pe salarii, însă lucrurile stau diametral opus în NBA.

Pentru a menţine un echilibru competiţiei, echipele din NBA au o limită în ceea ce priveşte banii pe care îi pot investi în salarii. Această limită este în această stagiune de 94 de milioane de dolari. Nici una dintre echipe nu are voie să cheltuiască mai mult pe salariile întregului lot într-un sezon decît dacă plăteşte o taxă de lux. Asta înseamnă că, uneori, starul echipei poate cîştiga şi un sfert din plafonul salarial. Pentru echipele din NBA care sînt de acord să plătească taxa de lux, plafonul salarial poate creşte de la 94 de milioane la 113 milioane. Dar patronii din NBA ar putea plăti pînă la 20 de milioane de dolari taxă doar pentru a putea depăşi plafonul de 94 de milioane.

Primul contract individual de 1 miliard de dolari

LeBron James a fost locomotiva lui Cleveland Cavs în stagiunea trecută, cînd „cavalerii” au cîştigat primul titlu din istorie. James e omul cu cel mai mare contract comercial semnat vreodată.

Se vehiculează că starul lui Cavs a semnat cu Nike un contract pe viaţă, în urma căruia va cîştiga 1 miliard de dolari”! O mie de milioane. „Este un contract fantastic, Nike este foarte mulţumită. Este lucrul cel mai important”, a explicat Maverick Carter, agentul lui „King James”, într-un interviu acordat revistei „GQ”.

Cele mai scumpe contracte TV din lume

Sportul american domină topul veniturilor din drepturi tv. Doar Premier League se poate compara la acest capitol cu sportul nord-american.

Dar nici baschetul şi nici fotbalul european, soccer-ul, nu se pot compara cu fotbalul american, football, care ocupă primul loc la capitolul veniturilor din drepturi TV, cu astronomica sumă de 47,7 miliarde de dolari!!!

Topul celor mai mari contracte de televizare

1. NFL (National Football League, SUA)

– 5,3 miliarde de dolari anual;

– 47,7 miliarde de dolari în perioada 2014-2022;

– Posturi TV: ESPN, Fox, NBC

2. NBA (National Basketball Association, SUA)

– 2,6 miliarde de dolari anual;

– 4 de miliarde de dolari în perioada 2016-2025;

– Posturi TV: ESPN, TNT, ABC

3. Premier League, Anglia

– 2,03 miliarde de dolari anual;

– 6,11 miliarde de dolari în perioada 2016-2019;

– Posturi TV: Sky Sports, BT Sport

4. MLB (Major League Baseball, SUA)

– 1,5 miliarde de dolari anual;

– 12 miliarde de dolari în perioada 2014-2021;

– Posturi TV: Fox, ESPN

5. NCAA (National Collegiate Athletic Association, SUA)

– 740 de milioane de dolari anual;

– 9,6 miliarde de dolari în perioada 2011-2024;

– Posturi TV: CBS, Turner

 

244 de milioane de dolari plăteşte BBC în următorii 3 ani doar pentru rezumatele din Premier League (81,33 milioane pe sezon)

47,7 miliarde de dolari este cel mai scump contract de drepturi TV din istorie, semnat cu NFL

1 miliard de dolari va încasa LeBron James dintr-un contract pe viaţă cu Nike

34,1 milioane de euro este suma totală pe care o împart cele 14 cluburi din Liga 1 în fiecare dintre sezoanele 2014-2019 din drepturi tv