News

Bătălia pentru apă în Spania devine una europeană. Agricultura intensivă distruge zone protejate și încalcă legislația UE

Războiul pentru apă dintre Bruxelles, Madrid și Andaluzia. De ce seceta din Spania devine o chestiune politică. Agricultura intensivă distruge Parcul Național Donana.
25.05.2023 | 13:51
Batalia pentru apa in Spania devine una europeana Agricultura intensiva distruge zone protejate si incalca legislatia UE
Imagini dramatice din rezervația Donana din Spania / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Bruxelles, Madrid și Andaluzia sunt implicate într-o luptă pentru Parcul Național Donana, afectat de secetă. Manevrele guvernului autonom conservator al Andaluziei cu privire la această rezervație naturală, un sit inclus în patrimoniul mondial UNESCO, victimă a secetei, a agriculturii intensive și a turismului, provoacă o avalanșă de critici. Regiunea tocmai a adoptat o lege care le permite agricultorilor să extragă și mai multă apă din pânza freatică și, astfel, să usuce și să pună în pericol și mai mult zona. Toate acestea în plină campanie electorală. Alegerile municipale vor avea loc pe 28 mai în toată Spania.

Lupta pentru apă, deja una europeană

Slăbită de zeci de ani de extracție a apei pentru a alimenta agricultura intensivă (în special cultivarea căpșunilor) și turismul, rezervația Donana este, de asemenea, subminată de seceta actuală care afectează Spania. Sub presiunea schimbărilor climatice și a agriculturii intensive, rezervația Donana este pe cale să se deșertifice, ceea ce îi opune pe ecologiști și pe fermierii care extrag apă din acest parc protejat de UNESCO, o combinație de mlaștini, dune de nisip și păduri de pini care adăpostește specii pe cale de dispariție și servește drept popas important pentru păsările migratoare.

ADVERTISEMENT

Conflictul care durează de mult timp este pe cale de a da în clocot înainte de alegerile municipale spaniole de la sfârșitul acestei săptămâni, în timp ce politicienii conservatori regionali încearcă să se prezinte ca aliați ai fermierilor, promițând rezerve de apă despre care activiștii spun că au dispărut de mult. Bătălia pentru viitorul rezervației Donana a devenit, de asemenea, una europeană, Bruxelles-ul amenințând Spania cu sancțiuni financiare din cauza planului Andaluziei de a permite mai multe irigații. Între timp, conservatorii din Parlamentul European se aliniază în spatele fermierilor spanioli – parte a unei reacții mai largi împotriva legislației de mediu care afectează agricultura, în timp ce începe campania pentru alegerile europene de anul viitor.

Situația este „absolut dramatică”

În satul El Rocio, aflat la granițele rezervației Donana, la o oră de mers cu mașina de capitala andaluză Sevilla, fermierii nu se plâng de deteriorarea zonelor umede ale rezevației, ci de lipsa tot mai acută de apă care le amenință culturile și mijloacele de trai. ”Cresc vite și am nevoie să plouă, anul acesta iarba nu a crescut pentru că nu plouă, răsadurile nu au crescut”, a declarat Domingo Pérez Toro, în vârstă de 68 de ani, care deține o fermă de animale și care captează apă din acviferul de sub parc.

ADVERTISEMENT

Dar oamenii de știință spun că agricultura intensivă este o parte importantă a problemei, deoarece consumă cantități uriașe de apă care devine tot mai rară odată cu schimbările climatice. Activiștii avertizează că strategia guvernului regional de ajutorare a fermierilor – un plan care, potrivit Bruxelles-ului, încalcă legislația UE – va fi ”fatal” pentru rezervația Donana. Tot ce a mai rămas din laguna care mărginea satul El Rocio este un mic iaz în depărtare – ultimul „0,01%” din zona umedă emblematică, potrivit lui Felipe Fuentelsaz, un veteran al filialei spaniole a WWF, care a lucrat în zonă timp de două decenii. Situația este „absolut dramatică”, a spus el.

Un kilogram de căpșuni necesită  300 de litri de apă

În timp ce guvernul federal al Spaniei este condus de socialiștii de centru-stânga, Partidul Popular conservator conduce regiunea, ceea ce opune guvernul andaluz Madridului în multe probleme – inclusiv cea a apei. Iar regiunea consumă foarte multă apă. Apetitul Europei pentru fructele de pădure i-a determinat pe fermierii locali să treacă de la culturi precum porumbul și nucile la „aurul roșu”, căpșunile,  în anii 1970 și 1980; astăzi, provincia Huelva de lângă Sevilla este responsabilă pentru 98% din producția de fructe de pădure a Spaniei și 30% din cea a Europei.

ADVERTISEMENT

În căutare de resurse pentru a-și hrăni culturile mari consumatoare de apă – 1 kilogram de căpșuni necesită aproximativ 300 de litri – fermierii au început să foreze puțuri pentru a exploata acviferul Donana. În momentul în care, la începutul anilor 2000, militanții pentru conservarea mediului au început să tragă un semnal de alarmă cu privire la deteriorarea zonelor umede, guvernul regional condus pe atunci de socialiști a decis să reglementeze irigațiile. Dar a acționat lent și a adoptat abia în 2014 o lege – numită Planul Căpșunilor – care a legalizat irigarea pe aproximativ 9.000 de hectare de teren pe baza unor date vechi, excluzând fermele care începuseră între timp să exploateze acviferul fără autorizație.

Juan Espadas, secretarul general al socialiștilor andaluzi, a recunoscut că „o problemă care a existat de fapt din acel moment” prin crearea unui grup de fermieri ”care nu vor putea să-și regularizeze suprafața agricolă”. Obiectivul socialiștilor a fost de a începe să închidă puțurile ilegale și de a aproviziona fermierii care respectau legea cu apă transferată din râurile din apropiere, a declarat Espadas. Totuși, în timp ce unele puțuri ilegale au fost închise, fermele ilegale au proliferat. WWF estimează că terenurile agricole irigate legal reprezintă 80% din suprafața irigată din jurul rezervației Donana, în timp ce 20% din terenuri sunt irigate ilegal.

ADVERTISEMENT

Comisia Europeană acuză Madridul

Pe măsură ce rezervația se deteriora, Comisia Europeană a intervenit, acuzând Madridul că încalcă legislația UE în materie de conservare. În 2021, instanța supremă a UE a decis că Spania nu a reușit să pună în aplicare „o gestionare durabilă a maselor de apă subterană” care alimentează Donana. Anul trecut, Comisia Europeană a avertizat Madridul că trebuie să își intensifice eforturile pentru a se conforma hotărârii. Andaluzia, însă, a mers în direcția opusă. Guvernul său regional conservator a promis să rezolve problema printr-un nou plan de irigații – reintrodus în martie – despre care spune că va legaliza aproximativ 750 de hectare de ferme ilegale din jurul Donana. (WWF estimează că este vorba mai degrabă de 1.900 de hectare).

Se așteaptă ca parlamentul regional să voteze planul după alegerile de duminică. Fermierii însă sunt divizați O plimbare cu mașina printr-o zonă aflată la nord de Donana duce prin întinderi vaste de plantații de căpșuni acoperite cu plastic, separate de petice de pădure de pini. Fermele ilegale au proliferat aici, conform datelor din satelit analizate de WWF. Fuentelsaz, activistul WWF, a indicat puțurile din apropiere – structuri albe rotunde, unele ascunse în subarboret, altele construite mai aproape de drum și conectate la rezervoare sau la mai multe conducte care distribuie apa între plantații.

Asociația fermierilor din Almonte, care reprezintă aproximativ 300 de ferme legale, se teme că nu va rămâne suficientă apă de suprafață pentru ei dacă terenurile ilegale vor fi legalizate. Purtătorul de cuvânt al asociației, Manuel Delgado, a calificat proiectul de lege drept o „adevărată barbarie”, argumentând că „cei care au cultivat ilegal în ultimii 10, 15 ani vor fi recompensați cu apă de suprafață pentru a putea iriga la cerere”.

O problemă și de „reputație”

Un cultivator de căpșuni care a vorbit sub protecția anonimatului – temându-se de amenințările fermierilor care susțin planul Partidului Popular – a declarat că se teme că va trebui să își distrugă jumătate din recolte dacă seceta din Spania va persista și legea va fi adoptată. Acest lucru l-ar putea forța să renunțe la lucrători și să piardă contractele cu supermarketurile, a spus el. El dorește ca transferurile de apă pentru fermierii legali să fie prioritare. „Dacă nu primim apă , viitorul este foarte întunecat”, a spus el. ”Apa este cheia agriculturii”.

Fermierii și mulți politicieni se tem, de asemenea, că controversa legată de planurile guvernului regional ar putea deveni o problemă de reputație, pe măsură ce consumatorii devin mai conștienți de impactul asupra mediului al alimentelor pe care le consumă. ”Zgomotul pe care această propunere l-a provocat în Europa afectează piețele noastre”, a declarat Rocío del Mar Castellano, primarul din Almonte, o municipalitate producătoare de fructe de pădure din inima provinciei Huelva. Ea a insistat asupra faptului că fermierii din Almonte doresc să păstreze Donana, deoarece știu că parcul „este marca care dă calitate produselor lor”.

„Ce parc acvatic? Sunt terenuri, oamenii trebuie să mănânce”

Dar nu toți fermierii văd lucrurile astfel, iar bătălia pentru cine ar trebui să primească acces la apă – și cât de multă apă – divizează comunitatea. Julio Diaz, purtătorul de cuvânt al Platformei pentru apărarea irigațiilor din județ, care susține planul Partidului Popular, a cerut o întâlnire cu jurnaliștii de la Politico lângă un câmp de afine aflat la mică distanță de Almonte.
Arătând sistemul de irigații de ultimă generație al terenului, conceput pentru a optimiza utilizarea apei, Diaz a declarat că proiectul de lege al Partidului Popular va „restitui terenul familiilor de la care a fost luat în 2014”.

El a calificat drept „minciună” afirmațiile potrivit cărora nu există suficientă apă și a adăugat: „Nu avem un parc acvatic aici. Ceea ce avem sunt terenuri agricole care sunt cultivate pentru ca oamenii să poată mânca”. Deși a recunoscut că rezervele de apă din Donana sunt în declin, Diaz a susținut că lucrările de obstrucționare a fluxului de apă către parc, efectuate pentru a ajuta la refacerea zonelor umede după un incident minier, sunt principalul vinovat. Solicitările jurnaliștilor de a se întâlni cu membrii asociației sale, care pretinde că vorbește în numele a aproximativ 1.500 de fermieri, au fost respinse.

„Nu este apocalipsa climatică”

Partidul Popular din Andaluzia susține că planul său ar ajuta la salvarea rezervației Donana prin alimentarea fermelor ilegale cu apă transferată din altă parte. ”Am fost întotdeauna clari că problema necesită soluții și nu să privim în altă parte. Acele familii din Huelva o merită. Ele așteaptă de prea mult timp”, a declarat Ramon Fernandez Pacheco, ministrul andaluz al sustenabilității și purtător de cuvânt al guvernului. Conservatorii se află sub presiunea partidului de extremă-dreapta Vox, care și-a revendicat meritele pentru acest plan. „Problema mediului rural nu este apocalipsa climatică. În Spania, există suficientă apă pentru toată lumea”, a declarat Jorge Buxade, europarlamentar Vox și purtător de cuvânt al partidului.

Criticii, inclusiv socialiștii, spun că nu există suficiente resurse de apă pentru a alimenta atât de multe câmpuri. Ei se tem, de asemenea, că acordarea amnistiei pentru fermele ilegale va pune inevitabil mai multă presiune asupra zonelor umede. Ministrul spaniol al Tranziției Ecologice, Teresa Ribera, membră a socialiștilor, a declarat pentru că planul este „nebunesc”. Dar criticii susțin că socialiștii sunt, de asemenea, responsabili pentru declinul parcului Donana, deoarece au închis ochii la supraexploatarea zonelor umede timp de decenii.

„Ei încearcă să dea vina pe guvernul regional, în ciuda faptului că socialiștii au condus Andaluzia timp de 37 de ani”, a declarat Juan Ignacio Zoido Alvarez, europarlamentar din partea Partidului Popular și fost primar al orașului Sevilla. Conservatorii acuză guvernul federal că a întârziat lucrări de infrastructură cruciale pentru a face posibile transferurile de apă promise. Ribera a dat vina pe conservatori pentru aceste întârzieri.

Promisiuni „imposibile”

Pieter de Pous, consilier senior la grupul de reflecție în domeniul mediului E3G, a declarat că ambele partide fac promisiuni care nu se potrivesc cu realitatea climatică a Spaniei. Donana, a spus el, este „un caz de manual în care atât centrul-dreapta, cât și centrul-stânga fac promisiuni imposibile în legătură cu disponibilitatea apei, apa pur și simplu nu există”.Activiștii și oamenii de știință care luptă pentru supraviețuirea rezervației Donana își pierd încrederea în cele două partide principale din Andaluzia. Unii au trecut la sabotaj: la sfârșitul săptămânii trecute, un grup numit Climate Rebellion Huelva a postat imagini care arată activiști distrugând un puț ilegal. Alții solicită UE să adopte o poziție mai fermă.

„Sper că Europa poate face ceva pentru a pune presiune asupra Andaluziei”, a declarat Paula Hidalgo Rodriguez, cercetător la Stațiunea biologică Donana, în timp ce lua parte la un protest împotriva planurilor guvernului la Sevilla, la începutul acestei luni. Dar intervențiile UE au provocat o puternică reacție din partea parlamentarilor conservatori din Parlamentul European, care au făcut presiuni pentru a anula planurile pentru o legislație ecologică mai strictă privind pesticidele și refacerea naturii.

Conservatorii denunță „amestecul” Bruxelles-ului

În urma amenințării Comisiei din martie de a aplica sancțiuni financiare Spaniei, comisarul pentru mediu Virginijus Sinkevicius a avut mai multe întâlniri cu diverși actori politici din Spania în încercarea de a rezolva problema. Măsura a înfuriat Partidul Popular European (PPE), din care face parte și Partidul Popular, al cărui președinte, Manfred Weber, a denunțat comportamentul executivului UE ca fiind un amestec „inacceptabil” în politica națională.

El l-a acuzat pe Sinkevicius că face campanie în favoarea premierului socialist spaniol Pedro Sánchez, care se confruntă cu alegeri generale la sfârșitul acestui an, pe lângă votul municipal din această săptămână. Partidul Popular conduce în prezent în sondaje la nivel național. Reacția lui Weber la implicarea UE în Donana – și campania tot mai amplă a PPE al său de a îngheța legislația de mediu – semnalează faptul că este posibil ca conservatorii să încerce să profite de nemulțumirea fermierilor pe măsură ce politica europeană privind clima se orientează tot mai mult către agricultură și utilizarea terenurilor.

Săptămâna aceasta, șeful Comisiei pentru afaceri ecologice, Frans Timmermans, a pledat pe lângă legislatorii Parlamentului European pentru a nu submina ambițiile în materie de conservarea naturii ale blocului comunitar, într-un argument care seamănă cu ceea ce solicită criticii planurilor de irigații ale Andaluziei. ”Criza climatică și cea a biodiversității sunt cele mai mari amenințări la adresa securității alimentare și, prin urmare, și a subzistenței fermierilor noștri”, a declarat el în fața deputaților europeni. Pentru a-i proteja pe agricultori, a spus el, „trebuie să restaurăm natura. Nu putem reface natura dacă nu încetăm să o distrugem”.

ADVERTISEMENT
Tags: