News

Bătălia pentru internetul Ucrainei. “Primul lucru pe care îl fac rușii atunci când ocupă aceste teritorii este să taie rețelele”

”Eroii invizibili” ai Ucrainei înfruntă tirurile rușilor pentru a restabili accesul ucrainenilor la internet după recucerirea zonelor ocupate
19.10.2022 | 14:09
Batalia pentru internetul Ucrainei Primul lucru pe care il fac rusii atunci cand ocupa aceste teritorii este sa taie retelele
Rușii distrug rețelele de înternet și telefonie mobilă din teritoriile ocupate Foto: Ministerul Digitalizării Ucraina, TIME, The New York Times, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În urma contraofensivei surprinzătoare a Ucrainei, care a avut ca rezultat recucerirea unor vaste zone din nord-estul țării de la forțele rusești, au sosit în liniște echipe de tehnicieni și ingineri locali. Purtând veste antiglonț și căști de protecție în mijlocul bombardamentelor continue, adesea escortați de trupele ucrainene pentru a evita minele de teren, acești lucrători abia așteaptă să vadă ultimii soldați ruși care se retrag înainte de a se apuca de lucru pentru a repara stațiile de bază și cablurile de fibră optică avariate care au lăsat sute de orașe și sate izolate de știrile familiilor lor și de lumea exterioară.

Bătălia pentru internetul Ucrainei

Aceste eforturi perseverente pentru a restabili conexiunea la internet și la telefonia mobilă subliniază urgența cu care oficialii ucraineni privesc întreruperea comunicațiilor în zonele ocupate anterior.

ADVERTISEMENT

“Primul lucru pe care îl fac rușii atunci când ocupă aceste teritorii este să taie rețelele”, a declarat pentru publicația TIME Stas Prybytko, șeful departamentului de dezvoltare a internetului prin rețelele de telefonie mobilă din cadrul Ministerului ucrainean al Transformării Digitale.

“Astfel, oamenii care locuiesc acolo nu știu ce se întâmplă în Ucraina, nu își pot suna familia pentru a descrie situația, nu știu dacă rudele lor sunt în viață sau nu.”

ADVERTISEMENT

Bătălia pentru controlul asupra internetului ucrainean arată cum ambele tabere consideră accesul online ca fiind o armă critică într-un război al secolului XXI. Fluxul constant de videoclipuri și fotografii din Ucraina a fost o componentă esențială a efortului de război, oferind lumii un loc în primul rând la invazie.

Măsurile luate de Rusia de a tăia accesul la internet și la rețelele de telefonie mobilă i-au lăsat pe ucrainenii care trăiesc sub ocupație într-un vid informațional pe care Rusia l-a umplut cu propria propagandă. De la începutul luptelor, o mare parte dintre dovezile atrocităților comise de trupele rusești în zonele ocupate au apărut la luni bune după ce crimele au fost comise.

ADVERTISEMENT

Încercările Rusiei de a controla fluxul de informații au fost ample. Peste 4.000 de stații de bază aparținând furnizorilor ucraineni de telecomunicații au fost confiscate sau distruse de soldații ruși de la începutul invaziei, iar peste 60.000 de kilometri de linii de fibră optică folosite pentru internet au fost capturate sau deteriorate, potrivit Serviciului special de comunicații al Ucrainei.

Forțele rusești au distrus, de asemenea, 18 antene de radiodifuziune care furnizau semnal de televiziune și radio. În unele zone din sudul Ucrainei, Rusia pare să fi redirecționat traficul de internet prin intermediul propriilor furnizori, expunându-l la vastul sistem de supraveghere și cenzură al Kremlinului.

ADVERTISEMENT

”Eroii invizibili” ai Ucrainei

În urma acestei situații, lucrătorii din domeniul telecomunicațiilor au apărut ca “eroi invizibili”, lăudați de oficialii ucraineni și de postările de pe rețelele de socializare ale locuitorilor care îi arată lucrând în mijlocul distrugerilor, purtând jachetele luminoase și logo-urile familiare ale principalilor furnizori din Ucraina.

În ciuda întreruperilor continue și a bombardamentelor, cea mai mare parte a țării a rămas online.

Teritoriile eliberate au fost reconectate cu o viteză impresionantă, potrivit analiștilor externi. Începând cu data de 13 octombrie, operatorii de telefonie mobilă ucraineni au reconstruit 71 dintre stațiile lor de bază în orașele și localitățile eliberate de sub ocupația rusă de la începutul contraofensivei de luna trecută, potrivit cifrelor furnizate de către Ministerul ucrainean al Industriei Digitale.

În total, lucrătorii ucraineni din domeniul telecomunicațiilor au refăcut 1.232 de stații de bază în zonele ocupate de ruși din martie. Chiar înainte ca reparațiile să fie finalizate, oficialii au înființat puncte WiFi improvizate, unde localnicii stau la cozi lungi pentru a se conecta la internet timp de 15 minute de fiecare dată pentru a evita să copleșească conexiunea fragilă, potrivit fotografiilor postate pe grupurile Telegram.

Aceste lucrări au fost adesea efectuate cu mare risc pentru viețile tehnicienilor care lucrează pentru furnizorii de telefonie mobilă și internet din Ucraina. La începutul acestei luni, un vehicul care transporta patru angajați ai Ukrtelecom a explodat după ce a trecut peste o mină de teren în regiunea Sumy, rănind trei persoane și ucigându-l pe șofer.

În raidurile aeriene rusești din 10 octombrie, dintre care unele au vizat clădiri de telecomunicații, patru angajați ai departamentului ucrainean care supraveghează infrastructura digitală au fost uciși în estul Lugansk și Dnipro.

Oficialii ucraineni spun că urgența de a recâștiga controlul asupra rețelelor ucrainene este clară pentru toți cei implicați în acest efort. “Aceste restaurări se fac cu eforturi cu adevărat eroice din partea acestor oameni”, spune Prybytko.

“Este încă foarte periculos să faci această muncă, dar nu putem aștepta să facem acest lucru, pentru că există o mulțime de cetățeni din satele eliberate care au nevoie urgentă să se conecteze.”

Rețele de comunicații, confiscate sub amenințarea armelor

După ce trupele rusești au invadat Ucraina în februarie, ocupația lor în orașele ucrainene a urmat un model. După ce au stabilit controlul, prima lor oprire a fost adesea birourile furnizorului local de servicii de internet, spun oficialii ucraineni. Acolo au confiscat adesea rețelele de telecomunicații sub amenințarea armelor.

Pentru a evita să le ofere rușilor controlul asupra serviciilor locale de internet și telefonie, angajații acestor furnizori de servicii au distrus uneori echipamentele imediat ce a devenit clar că zona va fi ocupată. Unii dintre acești lucrători au fost încarcerați de forțele rusești, inclusiv angajați ai Ukrtelecom, unul dintre principalii furnizori din țară, potrivit companiei.

“Rușii au încercat să își conecteze panourile de control și unele echipamente la rețelele noastre, dar nu au reușit să le reconfigureze, deoarece am distrus complet software-ul”, a declarat în iulie directorul general al Ukrtelecom, Yuriy Kurmaz. “Nu vom colabora niciodată.”

Dar mulți furnizori mai mici au fost forțați să opereze sub control rusesc. Începând cu lunile aprilie și mai, organismele de supraveghere digitală au observat că unii furnizori din regiunea sudică Herson redirecționau traficul de internet al clienților lor prin intermediul unei filiale din Crimeea a Rostelcom, o companie de stat rusă, expunându-i astfel supravegherii și cenzurii Kremlinului.

Până în iunie, aproximativ 700 de furnizori de servicii ucraineni erau controlați de forțele de ocupație rusești, potrivit Liliiei Malon, comisarul autorității de reglementare a infrastructurii și serviciilor digitale din Ucraina.

Face parte dintr-o schemă cunoscută, spune Doug Madory, director de analiză a internetului la Kentik, o firmă care monitorizează performanța rețelelor de internet. Rusia a procedat la fel atunci când a anexat Crimeea în 2014, instalând un cablu subacvatic prin strâmtoarea Kerch care a conectat peninsula cu Rusia și i-a permis să ocolească companiile de telecomunicații ucrainene.

Succesul operațiunii rusești este măsurabil. De la începutul invaziei, la sfârșitul lunii februarie, numărul de utilizatori care se conectează la internet în Ucraina s-a redus cu cel puțin 16% la nivel național, potrivit cifrelor furnizate de grupul de cercetare industrială Top10VPN, cu sediul la Londra.

19.000 de ore de întrerupere a internetului

Regiunile ocupate Herson, Donețk și Lugansk au înregistrat o reducere a adreselor IP accesibile de 81%, 58% și, respectiv, 56%, potrivit analizei grupului, iar în Ucraina au avut loc cel puțin 276 de întreruperi ale internetului, totalizând 19.000 de ore.

Pagubele ar fi putut fi mai semnificative dacă nu ar fi existat o infrastructură complicată de telecomunicații în Ucraina, care se bazează pe o rețea de sute de furnizori de telefonie mobilă și de internet separați, afirmă Samuel Woodhams, cercetător în domeniul drepturilor digitale.

“Tipul de descentralizare a fost, de asemenea, un beneficiu, pentru că a însemnat că forțele rusești nu puteau intra într-un birou și doborî o întreagă regiune”, spune Woodhams. “Existau sute de astfel de birouri, iar echipamentul propriu-zis era destul de separat geografic”.

În timp ce acest lucru a ajutat în parte la rezistența Ucrainei, “evident că asta înseamnă, de asemenea, că trebuie să o faci destul de fragmentat” pentru a le readuce online unul câte unul, adaugă el.

Această sarcină uriașă i-a revenit în mare parte lui Prybytko, în vârstă de 33 de ani, șeful departamentului de dezvoltare mobilă al Ucrainei.

Când a vorbit cu TIME de la Kiev, la 28 septembrie, el se confrunta în același timp cu inginerii care s-au aflat sub focuri de artilerie încercând să restabilească serviciile într-o zonă recent recuperată și cu rezistența localnicilor dintr-o altă regiune care se opuneau instalării unui turn de telefonie mobilă pe acoperișul unui hotel.

Aceasta din urmă se datora unor conspirații înrădăcinate conform cărora acestea cauzează probleme de sănătate, spune Prybytko, care au fost exacerbate de trauma războiului. “Încă avem această problemă și ne confruntăm cu ea cel puțin o dată pe săptămână”, a declarat el. “Mulți oameni încă mai cred că le-ar putea face rău.”

Războiul a amânat implementarea tehnologiei 5G

Acesta ar fi trebuit să fie un an important pentru echipa de 11 persoane a lui Prybytko din cadrul Ministerului ucrainean al Tehnologiei Digitale, care plănuia să înceapă un efort ambițios de trecere la tehnologia 5G. În schimb, aceștia își petrec zilele încercând să navigheze printr-un mozaic de remedieri de bază pentru a restabili orice conexiune funcțională în anumite părți ale țării.

Echipa sa s-a întâlnit cu alți oficiali guvernamentali în cadrul unui nou grup de lucru înființat pentru a coordona aceste eforturi cu autoritățile locale și furnizorii de telefonie mobilă. Acesta s-a străduit să facă evaluări de siguranță, să ofere escorte militare în zonele ocupate până de curând de trupele rusești și să găsească echipamentul necesar în depozitele locale.

Cea mai mare provocare a fost siguranța fizică a echipelor de reparații. Pe lângă amenințarea de a ajunge sub bombardament, “minarea stațiilor de bază este o mare problemă”, spune Prybytko, deoarece rușii au folosit minele terestre “pentru a evita restabilirea mai rapidă a serviciilor”.

În aceste cazuri, echipele trebuie să aștepte ca Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei să curețe zona înainte de a putea avea acces la ea. După ce evaluează pagubele și stabilesc ce echipamente ar putea fi necesare, ei încearcă să obțină ceea ce pot din depozitele din apropiere.

Multe zone eliberate recent nu au energie electrică, ceea ce obligă echipele să folosească generatoare diesel manuale pentru a-și face treaba.

În timp ce războiul continuă, oficialii ucraineni și furnizorii de internet spun că au câștigat deja pe frontul digital.

Operatorii rivali au colaborat pentru a oferi acoperire în roaming pentru utilizatorii ucraineni, care pot să treacă de la o rețea la alta în cazul în care acoperirea furnizorului lor se întrerupe. De asemenea, au colaborat pentru a-și repara reciproc stațiile de bază bombardate.

De la începutul războiului, operatorul ucrainean de telefonie mobilă lifecell a efectuat peste 55.000 de vizite ale echipajelor pentru a repara echipamentele, a declarat compania, iar 92% din rețelele sale sunt acum operaționale. Ukrtelecom are 87% din birourile sale regionale din nou online.

“Avem într-adevăr echipe tehnice și operatori de telefonie mobilă curajoși”, spune Prybytko. “În ciuda pericolului pentru viețile lor, ei vor continua să meargă în orașele și satele din zonele de război… pentru că știu importanța a ceea ce mulți oameni tratau ca fiind banal înainte: să dea un telefon, să răsfoiască știrile. Nu este o situație pe care cineva și-ar putea-o imagina în secolul 21.”

ADVERTISEMENT
Arbitră de 24 de ani, protagonista unui „sex tape” alături de un observator...
Arbitră de 24 de ani, protagonista unui „sex tape” alături de un observator UEFA de 61 de ani! » Înregistrarea interzisă minorilor, distribuită pe rețele
Schema Nordis. Prima reacție a Cameliei Potec după ce a fost acuzată că...
Schema Nordis. Prima reacție a Cameliei Potec după ce a fost acuzată că făcea reclamă colosului imobiliar: „Confirm că am investit acolo”. Exclusiv
Mara Bănică: ”Eu, cu sapa, nu dau”. Prietenii lui Costin Mărculescu reacționează dur...
Mara Bănică: ”Eu, cu sapa, nu dau”. Prietenii lui Costin Mărculescu reacționează dur după imaginile dezolante de la mormânt. Exclusiv
Comoara energetică a Balcanilor stârnește interesul Rusiei și SUA. Unde sunt îngropate peste...
Comoara energetică a Balcanilor stârnește interesul Rusiei și SUA. Unde sunt îngropate peste două miliarde de euro
Schema prin care Luminița l-a păcălit Gigi Becali într-o excursie în străinătate. Discreta...
Schema prin care Luminița l-a păcălit Gigi Becali într-o excursie în străinătate. Discreta soție a milionarului a făcut asta!
Primele imagini de la evenimentul în care Michael Schumacher a apărut public, după...
Primele imagini de la evenimentul în care Michael Schumacher a apărut public, după accidentul din 2013 / Foto
Ronald Gavril, cadou de milionar făcut Anamariei Prodan! Zeci de mii de dolari...
Ronald Gavril, cadou de milionar făcut Anamariei Prodan! Zeci de mii de dolari cheltuiți pentru a-și răsfăța iubita. Foto
Drama fostului iubit al Andrei Măruță. La un pas să fie ucis de...
Drama fostului iubit al Andrei Măruță. La un pas să fie ucis de concubinul mamei: ”Ne călca în picioare, iar în mine arunca cu cuțitul”
Deputata PSD care a murit la 55 de ani a lăsat o moștenire...
Deputata PSD care a murit la 55 de ani a lăsat o moștenire impresionantă. Ce sume se aflau în conturile Mayei Teodoroiu, care a avut funcții înalte în stat
Gâlceava autorităților după ce un teren s-a surpat și a înghițit două mașini....
Gâlceava autorităților după ce un teren s-a surpat și a înghițit două mașini. PS6 aruncă vina către primăria lui Nicușor Dan. Update
Vineri, 11 octombrie. Românii care trebuie să-și verifice cardurile
Vineri, 11 octombrie. Românii care trebuie să-și verifice cardurile
Lacrimi şi durere pentru Maestrul Florin Piersic...
Lacrimi şi durere pentru Maestrul Florin Piersic...
SOSESC scrisorile de la ANAF prin POȘTĂ! TREBUIE trimise ACTELE până la 25...
SOSESC scrisorile de la ANAF prin POȘTĂ! TREBUIE trimise ACTELE până la 25 noiembrie
De ce s-ar fi despărțit Monica Bîrlădeanu și Bobby Păunescu. Totul a ieșit...
De ce s-ar fi despărțit Monica Bîrlădeanu și Bobby Păunescu. Totul a ieșit la iveală acum
„Urâm România!”. Ce pedeapsa a primit sportiva maghiară care a înjurat un arbitru...
„Urâm România!”. Ce pedeapsa a primit sportiva maghiară care a înjurat un arbitru român și care a spus că urăște România
Horoscop joi, 10 octombrie. Berbecii pun piciorul în prag, tentații pentru Capricorni, Săgetătorii...
Horoscop joi, 10 octombrie. Berbecii pun piciorul în prag, tentații pentru Capricorni, Săgetătorii fac compromisuri