News

Bătălie strânsă pentru fotoliul de la Ministerul Cercetării şi Digitalizării. Cine ar putea prelua conducerea

Lupta pentru preluarea şefiei Ministerului Cercetării şi Digitalizării a început să fie tot mai strânsă. Pe listă s-au înscris nume care ar avea legătură în totalitate cu instituția pe care vor să o conducă.
10.01.2022 | 07:56
Batalie stransa pentru fotoliul de la Ministerul Cercetarii si Digitalizarii Cine ar putea prelua conducerea
ADVERTISEMENT

Interimatul lui Virgil Popescu la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării este aproape de final, după ce acesta l-a înlocuit pe Florin Roman. Astfel, în cursa pentru preluarea șefiei instituției au apărut nume noi.

Potrivit unor surse politice Adevărul, trei persoane dau acum bătălia pentru a ocupa fotoliul de la ministerul în cauză. Aceleași surse menționează că nu unul dintre liderii PNL are șanse să devină ministru al cercetării, ci mai degrabă ”un membru de partid cu profil de tehnocrat”.

ADVERTISEMENT

Cine are prima șansă de a deveni noul ministru al cercetării, inovării și digitalizării

Sabin Sărmaş, şeful Comisiei de IT din Camera Deputaților, ar avea prima șansă. El este și fost preşedinte al Autorităţii pentru Digitalizarea României, de pe vremea când în fruntea Guvernulu era Ludovic Orban. De altfel, înainte de a se implica în politică, Sabin Sărmaș a lucrat mai mult timp în IT.

Sărmaș a mai vizat o funcție de lider, din care s-a retras, atunci când s-a implicat în Congresul PNL de anul trecut, făcând parte din echipa de susținere a lui Orban pentru funcția de președinte al liberalilor.

ADVERTISEMENT

Sabin Sărmaș, rudă cu un ministru al Cabinetului Ciucă

Mai mult, Sărmaș ar fi rudă și cu un ministru din Guvernul Ciucă, dar care se află în tabăra opusă, adică PSD: Vasile Dîncu, ministrul apărării.

”El e rudă cu mama mea, verişor de gradul al treilea sau ceva de genul ăsta. Nici vorbă că aş fi eu nepotul lui, cum se tot vehiculează.

ADVERTISEMENT

Practic, a copilărit cu mama, ei sunt nişte verişori îndepărtaţi, e un decalaj de generaţie acolo”, explica Sărmaş într-un interviu pentru PressOne, din ianuarie 2020.

Contracandidatul lui Sărmaș este Iulian Popescu, în prezent secretar de stat la Ministerul Cercetării şi Digitalizării, și care este susținut în noul pas de către filiala Gorj şi de secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu.

ADVERTISEMENT

În trecut, el a mai candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj și a fost și consilier de stat al fostului premier Florin Cîţu, pe zona de Digitalizare.

”E o numire a PNL, nu a Coaliţiei. Vom discuta şi cu Ciucă, e implicat în decizie. Cele două nume sunt evidente, unul e preşedintele Comisiei de IT din Camera Deputaţilor, celălalt – secretar de stat la Ministerul Digitalizării”, a spus despre cei doi, Florin Cîțu, liderul PNL, zilele trecute.

Cine are șanse reduse pentru a deveni noul ministru al cercetării, inovării și digitalizării

Al treilea candidat, dar cu șanse reduse, este vicepreședintele PNL pentru Digitalizare, Pavel Popescu. Este cunoscut în special pentru faptul că în mandatul său și-a exprimat, până acum, dorința pro-adoptării Legii 5G în țară.

De ce a plecat Florin Roman de la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

Reamintim că Florin Roman a plecat de la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării pe data de 15 decembrie 2021, la o perioadă de 20 de zile după ce a fost ales în fruntea acestei instituții.

Florin Roman este acuzat că și-a plagiat disertația, dar și că a mințit în privința licenței pe care ar fi obținut-o la ”Universitatea Babeș-Bolyai”, din Cluj.

”Am înaintat azi demisia din funcția de ministru, mulțumind premierului și echipei guvernamentale. Când albul devine negru, când orice vorba îți este răstălmăcită, când îți asumi erori materiale, dar se ajunge la linșaj din prima zi de mandat, este prea mult.

Nu vreau ca acest scandal sa afecteze activitatea Executivului. Cu cel care a coordonat tema și atacul, dl Dacian Cioloș ne vedem in instanța. Mi-a lipit eticheta de plagiator fără ca o instanța sau comisie sa dea un verdict.

In rest, celor care au pus ochii pe cele 2 miliarde de euro pentru “conectarea” in regim de monopol la digitalizare, va spun un singur lucru: Ați învins! Nu ați reușit sa ma acuzați de fapte penale, dar ați dus la demisia unui ministru pe neglijente din CV.Plec din funcția de ministru cu fruntea sus! Așa sa îmi ajute Dumnezeu!”, a scris Florin Roman pe facebook, pe 15 decembrie 2021, anunțându-și demisia.

ADVERTISEMENT