Pînă la fotbal, bătăliile cu turcii se dădeau pe cîmpul de luptă! Istoria românilor este de departe de a fi una pasageră, iar bătăliile glorioase o caracterizează întru totul. Ostaşii români au fost mereu prezenţi în războaiele cu Poarta, însă nu în număr foarte mare. Dar turcii au prins, încă de atunci, un sentiment de groază, frică şi dezamăgire. Vlad Ţepeş se numără printre cei care au alungat un număr impresionant de turci din ţara noastră.
Strămoşii români Mircea cel Bătrîn, Mihai Viteazul, Vlad Ţepeş sau Ştefan cel Mare s-au luptat şi ei cu turcii, trecînd prin cele mai înfiorătoare momente, iar rezultatele i-au lăsat în istorie drept nişte învingători. Asta se vrea şi în această seară, o finală în care românii să domine, în care “oastea” lui Victor Piţurcă să rămînă la fel de puternică precum s-a prezentat şi în faţa Ungariei, o bătălie acerbă care să trimită România în barajul pentru Campionatul Mondial din 2014. FANATIK vă prezintă cele mai mari victorii obţinute prin luptă în faţa Imperiului Otoman.
Ţepeş a băgat spaima în sultani
17 iunie 1462. Vlad Ţepeş dezlănţuie “Atacul de noapte”. Voievodul trece prin foc, sabie, dar mai ales ţeapă tot malul stîng al Dunării, de la Zimnicea în Deltă, profitînd de obiceiul turcilor de a nu disputa războaie iarna. Ţepeş a avut nişte recorduri impresionante cu otomanii. La Obluciţa şi Nevoselo a tras în ţeapă 1350 de turci. La Dirstor, Cartal şi Dripotrom 6840, la Turtucaia au fost 630, la Giurgiu 6414, la Rahova 1460, Novigrad şi Sistov 749, iar la Maroţiu 210.
Turcii au ajuns în punctul critic, cel în care groaza nu mai avea limite. Furia lui Mahomed nu a întîrziat să apară. Suveranul turc ordona strîngerea celei mai mari armate musulmane de pînă atunci. Deşi atacul a cauzat mari pierderi turcilor, conducătorul lor a scăpat cu viaţă şi şi-a continuat marşul spre reşedinţa de la Târgovişte. Ulterior, s-a retras, odată cu armata sa, din Ţara Românească. Victorie imensă pentru români!
Ştefan cel Mare şi Sfînt
10 ianuarie 1475. “Bătălia de la Vaslui”. Sub comanda lui Ştefan cel Mare se aflau armatele aliate creştine moldo-maghiaro-polone, iar sub conducerea lui Suleiman Paşa era oastea otomano-munteană. Forţele participante? De necomparat, mult în favoarea turcilor. Oastea lui Ştefan cel Mare a fost alcătuită din aproximativ 50.000 de ostaşi, pe cînd otomanii s-au prezentat la luptă cu aproximativ 100.000 de turci, pe lîngă alte mii de munteni şi bulgari. Iscusinţa domnitorului moldovean şi dîrzenia oamenilor săi au transformat o bătălie ce părea pierdută din start într-un succes de răsunet pentru români.
Mihai Viteazul i-a “nenorocit” la Călugăreni
23 august 1595. “Bătălia de la Călugăreni” a fost o nouă dovadă că se poate cu turcii. De această dată sub comanda lui Mihai Viteazul, oastea aliată munteano-transilvăneană reuşeste o victorie importantă asupra turcilor, conduşi de Sinan Paşa. Şi de această dată, românii erau mult depăşiti numeric. Armata lui Sinan era de 180 de mii de ostaşi, de peste zece ori mai mare decît cea a lui Mihai Vodă care, cu absolut toate ajutoarele din Ardeal şi Moldova, abia a ajuns la 16 mii de oameni şi 12 tunuri. Strategia perfectă a fost însă decisivă în favoarea românilor, care au obţinut o nouă izbîndă istorică împotriva otomanilor.