Comisiile parlamentare duc greul procesului de legiferare, plenul doar votând rezultatul muncii, deseori destul de complexe, ale comisiilor de specialitate. Problema este că selecția membrilor comisiilor de către partide nu este făcută întotdeauna în funcție de competențele și experiența profesională a parlamentarilor, iar locul unui deputat sau senator într-o comisiei socotită importantă depinde de bunăvoința partidului din care face parte.
Luând cazul cazul Camerei Deputaților, avem 25 de comisii permanente de specialitate, la care se adaugă o comisie specială, recent înființată, „pentru automatizare și viitorul muncii”. Conform Regulamentului, fiecare deputat trebuie să activeze măcar într-o comisie de specialitate iar, teoretic, desemnările ar trebui să se facă în funcție de expertiza fiecăruia. În practică însă, componențele comisiilor au suferit în numai doi ani modificări majore de componență, care uneori au vizat chiar conducerea acestora, iar transferurile de la o comisie la alta nu au ținut seama de studiile și experiența profesională a deputaților.
Deputatul AUR Ilie-Alin Coleșa este informatician, cu specializare în Informatică Economică, el fiind o vreme chiar și cadru universitar la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Însă periplul său prin comisiile Camerei are doar o legătură parțială cu expertiza sa, el fiind trimis de partid și în locuri în care nu ar fi avut ce să caute. Din ianuarie 2020 până acum, Coleșa a trecut prin șase comisii. Distribuirea inițială în comisii din această legislatură a avut loc în februarie 2021, când deputatul de Cluj a fost repartizat în Comisia pentru știință și tehnologie, precum și în Comisia pentru drepturile omului, culte și minoritățile naționale, justificat, întrucât deputatul activase într-o asociație studențească ortodoxă.
Ulterior periplul său devine mult mai greu de explicat. În mai 2022, Coleșa a fost scos de la Comisia pentru știință și tehnologie și desemnat în Comisia de agricultură, unde a rămas mai puțin de două luni, după care AUR l-a numit în locul său pe Dumitru Flucuș care a plecat din PNL și s-a înscris în partidul condus de George Simion. De la Comisia de agricultură, Ilie-Alin Coleșa a fost trimis la Comisia de administrație, unde a stat mai puțin de două săptămâni până când a fost înlocuit de Radu-Vicențiu Grădinaru, care intrase de curând în Parlament în locul lui Lucian Feodorov, care a deceda anul trecut.
De-abia din iunie 2022, Coleșa a devenit membru în Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor, care se plia întrutotul pe expertiza sa. De asemenea, în octombrie 2022, a fost trimis din nou în Comisia de știință și tehnologie, al cărei secretar este. A șasea comisie prin care a trecut este recent înființata Comisiei pentru automatizare și viitorul muncii. Aceasta a fost creată în decembrie 2022, însă Coleșa a fost înlocuit de către un alt deputat AUR luna trecută, înainte ca noua comisie să aibă o singură ședință.
Periplul lui Coleșa este doar un studiu de caz, schimbările de componență afectând aproape toate comisiile de specialitate ale Camerei, proporția celor înlocuiți în doi ani de activitate variind între un sfert și o treime. Principalul motiv al variațiilor de componență este legat de înlocuirea deputaților care au plecat din partidele pe listele cărora au fost aleși întrucât acestea au invocată faptul că locul respectiv le aparține și au desemnat alți membri în locul disidenților. Acest lucru a avut loc mai ales în cazul comisiilor considerate importante, „dezertorii” (disidenții din PNL care au format Forța Dreptei, deputații care au plecat de la USR la REPER sau exclușii din AUR ș.a.) fiind scoși din comisiile în care activau.
Cum Regulamentul cerea ca și acestora să li se găsească o comisie în care să activeze, disidenților li s-a găsit loc prin suplimentarea „batalioanelor disciplinare” din Camera Deputaților, anume comisiile socotite ca având o importanță insignifiantă. Este vorba de Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii și Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale
În prima dintre ele activează 16 deputați, patru dintre ei fiind trimiși după ce au părăsit partidele de origine: Ionel Dancă și Gabriel Plăiașu au plecat de la PNL la Forța Dreptei, Dumitru Coarnă a fost exclus din PSD după ce s-a prezenta la poarta ambasadei Rusiei împreună cu Diana Șoșoacă, imediat după începerea războiului din Ucraina, iar Andi Grosaru a fost exclus din grupul minorităților naționale. Înainte de a fi exilați la Egalitate de Șanse, Dancă activase în comisiile de afaceri europene și învățământ, Plăiașu la industrii și servicii, Coarnă la apărare, ordine publică și siguranță națională, iar Grosaru la Comisia de constituționalitate.
Al doilea loc de surghiun parlamentar, Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii, are cinci deputați „abuzați” de fostele lor partide și trimiși la această comisiei: Nicolae Roman, Dănuț Aelenei, Mihai Lasca și Francisc Tobă, toți foști membri AUR, și Apjok Norbert, singurul parlamentar care a fost exclus din UDMR, pentru că a mințit că are studii superioare. În ce-l privește Dumitru Focșa, recent și el exclus din AUR pentru că și-a bătut nevasta, acesta era de la bun început membru al comisiei, astfel că AUR nu avea practic unde să-l mai trimită ca să-l pedepsească suplimentar.
În fine, ultimul loc de penitență forțată este Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, unde au fost trimiși șapte deputați renegați, printre aceștia aflându-se și Ludovic Orban. Cu toate că a fost prim-ministru și președinte al Camerei Deputaților în perioada în care a condus PNL, Orban nu a fost lăsat de foștii săi colegi la Comisia pentru sănătate și familie, în care oricum activa ca inginer de meserie, și a fost exilat la drepturile omului și culte, comisie care, din acest motiv, a ajuns să aibă 26 de membri, cu numai cinci în minus față de Comisia juridică, socotită cea mai importantă. În aceeași comisie a ajuns și fostul ministru al Muncii, care a fost scoasă din Comisia de muncă și cea de învățământ.