News

Bateria de ciment ar putea revoluționa lumea. Blocul în care locuiești va deveni o uriașă sursă de energie electrică

Bateriile de ciment ar putea oferi o sursă uriașă de energie, dacă proiectul devine realitate în viitor.
05.08.2021 | 18:21
Bateria de ciment ar putea revolutiona lumea Blocul in care locuiesti va deveni o uriasa sursa de energie electrica
Bateria de ciment ar putea revoluționa lumea. Blocul în care locuiești va deveni o uriașă sursă de energie electrică. Sursa foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT

Viitorul ar putea aduce o schimbare semnificativă în ceea ce privește specificul clădirilor din orașe.

Astfel, clădirile ar putea deveni baterii uriașe, fiind ideale pentru a stoca energie ce poate fi folosită ulterior de locatari.

ADVERTISEMENT

Conceptul sună destul de ambițios și futurist, însă ar putea deveni realitate datorită cercetătorilor de la Chalmers University of Technology, din Suedia.

Aceștia au realizat o creație unică: primul concept de baterie reîncărcabilă, bazată pe ciment.

ADVERTISEMENT

Scopul cercetătorilor este ca, în viitor, tehnologia să poată permite conversia unor întregi clădiri în unități uriașe de stocare – cu alte cuvinte, blocul în care locuiești ar putea funcționa ca o baterie imensă.

Planul este foarte ambițios, dar ar putea avea succes, având în vedere că cimentul este cel mai întâlnit material de construcție din lume.

ADVERTISEMENT

Cum este realizată bateria de ciment

Bateria revoluționară are nevoie, în primul rând, de un amestec de ciment, la care sunt adăugate mici cantități de fibre scurte de carbon, pentru a crește conductivitatea și rezistența la încovoiere.

De asemenea, este adăugată o plasă de fibră de carbon placată cu metal: fier pentru anod și nichel pentru catod. Ca în cazul electrozilor tradiționali, aceștia transportă electronii în timpul încărcării și descărcării dispozitivului.

ADVERTISEMENT

Ideea a permis crearea unui sistem reîncărcabil, ale cărui capacități sunt încă investigate. Bateria de ciment are o densitate energetică de 7 Wh pe metru pătrat sau 0,8 Wh pe litru.

Conform echipei conduse de profesorul Luping Tang, cantitatea ar fi de 10 ori mai mare decât cea obținută în încercări anterioare de creare a unor astfel de baterii.

Sigur, cercetătorii afirmă că densitatea energetică a bateriei este încă foarte mică, în comparație cu bateriile clasice. Totuși, aceste limitări ar putea fi depășite prin volumul uriaș la care ar putea ajunge bateria, prin prisma integrării într-o clădire.

Conceptul de utilizare a clădirilor și infrastructurii pentru stocarea energiei ar putea fi de-a dreptul revoluționar, deoarece poate oferi o alternativă la criza energetică, propunând un volum mare de stocare.

Bateriile de ciment ar putea oferi energie electrică LED-urilor, ar putea susține conexiuni 4G în locuri izolate sau ar putea oferi protecție catodică împotriva coroziunii în infrastructuri de beton.

Acești acumulatori ar putea fi cuplați cu panouri solare, pentru a putea oferi electricitate locatarilor din clădire. În cazul infrastructurii, ar putea fi o sursă de energie pentru sistemele de monitorizare de pe autostrăzi și poduri, unde senzorii operați de o baterie de ciment ar putea chiar să detecteze puncte de crăpături sau de coroziune.

”Viziunea noastră e ca, în viitor, tehnologia ar putea permite construirea unor întregi secțiuni de clădiri cu ajutorul cimentului funcțional. Având în vedere că fiecare suprafață de ciment ar putea avea un strat de electrozi încorporat, vorbim despre cantități enorme de ciment funcțional”, sugerează Emma Zhang, parte din echipa de cercetare, conform inceptivemind.com.

Echipa ce lucrează la proiect a clarificat faptul că această baterie este abia într-o fază incipientă de dezvoltare. Desigur, mai sunt aspecte de rezolvat, precum extinderea duratei de viață a bateriei și crearea unor tehnici de reciclare, însă potențialul proiectului este unul destul de mare.

ADVERTISEMENT