News

Bateria telefonului tău ar putea rezista o săptămână cu o singură încărcare. Cum va fi posibilă această reușită mult așteptată

Autonomia telefoanelor este un aspect la care producătorii încă mai au de lucru. Noi inovații din industrie, însă, ar putea aduce progrese masive în viitor.
18.12.2021 | 09:27
Bateria telefonului tau ar putea rezista o saptamana cu o singura incarcare Cum va fi posibila aceasta reusita mult asteptata
ADVERTISEMENT

Telefoanele mobile au făcut salturi tehnologice uriașe în ultimul deceniu. Chiar și acum, smartphone-urile vin cu schimbări de la o generație la alta, însă aceste îmbunătățiri sunt din ce în ce mai minore, deoarece specificațiile au ajuns destul de departe.

Producătorii fac tot posibilul să îți ofere o cameră foto mai performantă și un ecran mai calitativ, însă nu fac prea multe progrese când vine vorba de baterie. Tehnologia acestora este încă limitată și nu ține întru totul pasul cu restul progreselor, însă lucrurile s-ar putea schimba în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat.

ADVERTISEMENT

Veștile bune vin de la IBM și Samsung, care au colaborat pentru a crea un nou design pentru procesoare. Astfel, tranzistorii ar putea fi așezați vertical, unii peste alții, pe suprafața cipului, înlocuind tradiționala așezare orizontală, într-un singur strat.

Designul VTFET – Vertical Transport Field Effect Transistors, ar urma să fie succesorul tehnologiei actuale, FinFET. Aceasta din urmă este deja folosită pentru realizarea celor mai performante cipuri.

ADVERTISEMENT

Noua tehnologie, însă, ar putea duce la realizarea unor cipuri cu mult mai mulți tranzistori instalați pe acestea. Așezarea verticală ar permite curentului să călătorească în sus și în jos, în loc să urmărească traseul clasic, dintr-o parte în alta.

Autonomia telefoanelor ar putea crește semnificativ odată cu noul design de procesor

Designul vertical pentru semiconductori nu este o noutate întru totul, iar planurile de viitor ale Intel arată că și această companie va merge în direcția ”în sus.”

ADVERTISEMENT

Această companie, însă, vrea să suprapună componentele cipului și nu tranzistorii individuali. La urma urmei, aceasta este singura variantă posibilă de progres, în afară de micșorarea tehnologiei tranzistorilor, care nici ea nu poate funcționa prea mult de acum încolo.

Va mai dura până când tehnologia va fi integrată în telefoanele pe care le folosim zi de zi, însă companiile fac afirmații destul de îndrăznețe. Conform Samsung și IBM, cipurile VTFET ar putea oferi ”o dublare a îmbunătățirii performanței și o reducere cu 85% a consumului de energie”, în comparație cu designurile FinFET.

ADVERTISEMENT

Cele două companii sugerează și anumite situații de folosire foarte ambițioase pentru această nouă tehnologie. Astfel, ”bateria telefonului ar putea rezista până la o săptămână până să aibă nevoie de încărcare, și nu doar o zi sau două.” De asemenea, activitățile de minerit criptomonede, criptarea datelor, dispozitivele IoT și chiar navele spațiale ar putea beneficia de aceste progrese tehnologice, notează theverge.com.

IBM a dezvăluit anterior primul său cip pe procesul de fabricație de 2 nm, care abordează problema tranzistorilor într-un nou mod, reușind astfel să adauge mai multe componente de acest fel, chiar pe un design actual FinFET.

VTFET, însă, ar urma să ducă lucrurile mai departe, însă va mai trece ceva timp până când aceste cipuri vor fi disponibile pentru produse uzuale.

ADVERTISEMENT
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum...
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum am tăcut. Ne-ați jignit! Ce i-ați făcut lui George...”
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României...
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei...
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei și selecționer. ”Faceți istorie!”. Am strâns emoțiile de la Euro într-un clip de poveste pentru România!
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat...
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat cărțile pe față, la 13 ani de la separare
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis...
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis antrenorul
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României