News

Bătrân de 83 de ani abandonat în spital de Crăciun. Familia nu l-a mai primit acasă

28.12.2020 | 22:47
Batran de 83 de ani abandonat in spital de Craciun Familia nu la mai primit acasa
ADVERTISEMENT

Un bărbat de 83 de ani și-a petrecut Crăciunul la Unitatea de Primiri Urgențe din Iași pentru că familia a refuzat să îl mai primească după ce a fost externat.

Bărbatul a fost căsătorit de trei ori și din fiecare căsătorie a avut copii însă niciunul nu vrea să aibă grijă de el, informează Agerpres.

ADVERTISEMENT

Medicii de la Urgențe încearcă să-i găsească un loc într-un azil de bătrâni, însă până acum încercările nu au avut succes,  astfel că bărbatul și-a petrecut Crăciunul pe o targă de la Urgențe.

Bătrânul abandonat nu are loc la azil

Un bărbat de 83 de ani, cu domiciliul în Iaşi, a fost trimis cu ambulanţa acasă după ce a fost consultat de chirurgul de gardă, dar familia a refuzat să îl reprimească. De pe data de 23 decembrie îl ţinem pe o targă în UPU, îi dăm mâncare şi apă şi ne zbatem să îi găsim un loc. Lucruri pe care nu ar trebui să le facă nimeni din Urgenţă. Nu avem unde să îl dăm, iar familia nu îl primeşte, astfel că acesta şi-a petrecut Crăciunul la noi”, a declarat coordonatorul UPU-SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu.

ADVERTISEMENT

Medicul a precizat că sunt frecvente situațiile în care pacienții sunt abandonați de către familii în unitățile spitalicești.

Nu este un caz singular. Se întâmplă de câteva ori pe an ca familia să refuze să primească pacienţii acasă. Situaţiile sunt mai frecvente iarna, dar se întâmplă şi vara. Sunt copii care refuză să aibă grijă de părinţi şi îi lasă în grija statului”, a mai spus Diana Cimpoeşu.

ADVERTISEMENT

Pentru a-i găsi un loc bătrânului, spitatul a cerut sprijin, și telefonic și în scris, de la Direcţia de Asistenţă Socială Iaşi, Poliţia Municipiului Iaşi, Spital Paşcani – Secţia de Îngrijiri Paleative, precum şi către alte unităţi de asistenţă medico-socială din judeţ.

DGASPC Iași a precizat pentru Libertatea că accesul în căminele de bătrâni ale statului român se face în baza unor liste de așteptare.

ADVERTISEMENT

Noi avem priorități pe cei care împlinesc 18 ani și sunt tot în sistem. Locurile sunt limitate, iar unul nou se poate ivi prin decesul unui beneficiar. Sunt niște liste de așteptare, prioritizăm cât se poate, dar trebuie să respectăm niște standarde. Nu putem îngrămădi mai mulți beneficiari în camere, pentru că vom fi amendați”, a spus Tiberiu Bantoș, purtătorul de cuvânt al instituției.

ADVERTISEMENT