News

Bătrânii bolnavi de coronavirus pot avea alte simptome. Medicii ne spun la ce manifestări să fim atenți

25.04.2020 | 17:40
Batranii bolnavi de coronavirus pot avea alte simptome Medicii ne spun la ce manifestari sa fim atenti
ADVERTISEMENT

Bătrânii bolnavi de coronavirus ar putea avea alte simptome atipice, spun medicii, care atrag atenția că ar trebui să fim atenți la anumite manifestări ale infecției, pentru a le acorda ajutor acestora la timp.

Bătrânii bolnavi de coronavirus pot avea alte simptome

Bătrânii care sunt infectați cu noul coronavirus ar putea avea și alte simptome, atipice bolii, atrag atenția medicii, potrivit Libertatea.

ADVERTISEMENT

Potrivit specialiștilor, la unii dintre pacienții vârstici, bolnavi de coronavirus, nu s-au manifestat simptome precum febră, tuse, probleme de respirație, chiar dacă au ajuns la spital din cauza COVID-19.

Astfel, chiar dacă primele semne de infecție nu i-au făcut pe membrii familiei să se gândească la o eventuală boală COVID-19, testele efectuate pe pacienții bătrâni au ieșit pozitive.

ADVERTISEMENT

Drept urmare, medicii au adăugat și alte manifestări la lista cu posibile simptome ale infecției COVID-19 pentru vârstnici, după ce a fost constatat un alt tipar de boală în cazul lor.

Medicii atrag atenția la ce manifestări să fim atenți

Potrivit specialiștilor, bătrânii bolnavi de coronavirus pot avea și următoarele simptome: pot fi apatici, confuzi, dezorientați, inclusiv în propria casă, dorm mai mult, își pierd pofta de mâncare, nu mai vorbesc, amețesc sau își pierd echilibrul și cad.

ADVERTISEMENT

Medicii spun că explicația pentru aceste manifestări în cazul persoanelor vârstnice este aceea că, la vârste avansate, bolile cronice ar putea masca infectarea și primele semne de boală, în timp ce sistemul imunitar nu mai este la fel de eficient.

“Recunoașterea acestor manifestări ca simptome de COVID este extrem de importantă, pentru că sănătatea vârstnicilor se deteriorează foarte repede după infectare, iar acordarea timpurie a ajutorului medical este esențială”, spune Dr. Joseph Ouslander, profesor de geriatrie la Colegiul de Medicină Schmidt din cadrul Florida Atlantic University.

ADVERTISEMENT

Un medic geriatru din Atlanta, Quratulain Syed, povestește despre cazul unui bătrân de peste 80 de ani, cu boală cardiacă, diabetic și început de demență, care în doar câteva zile nu a mai putut merge și a devenit letargic, fără a avea febră sau tuse.

După ce două echipe de paramedici l-au declarat în regulă, dr. Syed a insistat ca pacientul să fie dus la spital, unde i-a fost făcut testul pentru coronavirus, care a ieșit pozitiv.

“Sunt slăbiți și deshidratați. Dacă se ridică din pat și încearcă să meargă, cad și se rănesc. Am avut și pacienți dezorientați sau care nu puteau vorbi, păreau să fi suferit un atac vascular-cerebral, dar în realitate aveau COVID.

Toate aceste simptome sunt efectul noului coronavirus, care le atacă sistemul nervos central”, mai explică dr. Sam Torbati, de la Cedars-Sinai Medical Center.

ADVERTISEMENT